Cluj-Napoca: A fost lansată o culegere de predici din opera Părintelui Liviu Galaction Munteanu

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a lansat o culegere din predicile la praznice și duminici ale Părintelui martir Liviu Galaction Munteanu.

Cartea „In slujba Cuvantului” a apărut la editura Renașterea și a fost ingrijită de Preotul Lucian Greabu. Lucrarea iși propune să readucă in atenția și conștiința publică personalitatea fostului rector și decan martirizat de regimul comunist.

Evenimentul s-a desfășurat joi la Muzeul Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului. La seara culturală au participat Mitropolitul Andrei, Episcopul vicar Benedict Bistrițeanul, clerici, teologi, oameni de cultură și credincioși clujeni.

In cadrul aceleași manifestări culturale a fost și lansat „Calendarul Renașterea 2024”, un anuar care continuă „Calendarul Eparhiei Ortodoxe a Clujului” și „Calendarul creștinului de lege răsăriteană”, apărute in perioada interbelică.

Evenimentul se incadrează in seria de activități dedicate Centenarului invățămantului teologic ortodox universitar clujean (1924-2024), iar proiectul „Serile culturale de la Muzeul Mitropoliei Clujului” este realizat de către sectorul cultural al Arhiepiscopiei Clujului.

Alături de alți mărturisitori și mari duhovnici misionari romani persecutați sau martirizați de regimul comunist, Liviu Galaction Munteanu este propus pentru a fi canonizat in anul 2025, cu prilejul implinirii a 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) și a 100 de ani de la inființarea Patriarhiei Romane (1925).

Pr. Liviu Galaction Munteanu

Părintele Liviu Galaction Munteanu s-a născut in 16 mai 1898 intr-o familie de invăţători din Cristian, judeţul Braşov. A fost doctor in Teologie al Universității din Cernăuţi. Hirotonit preot de Episcopul Nicolae Ivan, a fost și rectorul Academiei Teologice din Cluj-Napoca.

In 1958, sub ascultarea Episcopului Teofil Herineanu, a intocmit o programă pentru catehizarea copiilor şi adulţilor care l-a adus in atenția Securității. A fost anchetat, iar in 1959 condamnat la opt ani de inchisoare pentru „uneltire contra ordinii sociale”. A murit in 1961 in temnița de la Aiud, ca urmare a tratamentului inuman la care a fost supus.

Citește și: 15 cuvioși și mărturisitori propuși spre canonizare pentru Anul Centenar al Patriarhiei Romane (2025)

Foto credit: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului / Darius Echim


Sursa: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 125

Id: 80519

Data: Mar 12, 2024

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).