Comemorarea martirilor de la Fântâna Albă, sat aflat pe teritoriul Ucrainei de azi, s-a făcut miercuri în mod restrâns, datorită stării de urgență instaurată în România și în țara vecină.
De aproape trei decenii, numeroși români din țară și din Ucraina se întâlnesc anual de 1 aprilie în „poiana plângerii” de la Varnița (Fântâna Albă), pentru a-i comemora pe nord-bucovinenii secerați de grănicerii sovietici la 1 aprilie 1941, în timp ce încercau să treacă pașnic granița în patria-mamă.
Anul acesta, condițiile excepționale generate de pandemia de Covid-19 au făcut ca la locul masacrului să se țină doar o slujbă de pomenire în cadru restrâns, oficiată de parohul din Băhrinești, părintele Constantin Ciobotar, în prezența primarului comunei Volocineții Vechi, Petru Ostaficiuc.
Au depus coroane Mihai Bojescu, membru al Consiliului Național al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”, și Nicolae Șapcă, vicepreședintele Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina „Mihai Eminescu”.
La ora 12:00, în bisericile din raioanele nord-bucovinene Hliboca și Storojineț au fost oficiate slujbe de pomenire a martirilor bucovineni și s-au bătut clopotele timp de 15 minute în amintirea celor 3.000 de victime ale acestui episod sângeros de istorie denumit și „Katyn-ul românesc”.
De partea cealaltă a graniței, tot de la ora 12:00, Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic, Starețul Mănăstirii Putna, a oficiat o slujbă de pomenire lângă portalul de piatră albă cu fântână construit la mănăstire în memoria martirilor. La ceremonia transmisă în direct pe Facebook au participat doar monahii Putnei.
Starețul, care obișnuiește să meargă în fiecare an la Fântâna Albă pentru această pomenire, a spus că „suferința este dată celor aleși” și că, deși românii au fost adesea la margine de prăpastie, „Dumnezeu a fost Acela Care ne-a ținut de mână și ne-a călăuzit, așa cum simțim și acum mâna călăuzitoare a lui Dumnezeu…”
„Noi am simțit că această țară este o grădină a Maicii Domnului și că acești Carpați ai noștri ne sunt catedrala în care ne-am adăpostit de atâtea ori”, a spus arhimandritul. „Și în această catedrală am chemat-o pe Fecioară în ajutor și o simțim în aceste zile cu Acoperământul ei cel Sfânt acoperindu-ne neamul și țara”.
Mănăstirea Putna a pus la dispoziție gratuit versiunea electronică integrală a volumelor din colecția Destin bucovinean, dedicate suferinței românilor sub ocupație sovietică: „Fântâna Albă – Golgota Neamului” și „Drama românilor din Regiunea Cernăuți: masacre, deportări, foamete în 1940–1941, 1944–1947”.
Volumele sunt coordonate de Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române. Primul cuprinde mărturii ale unor participanți care au supraviețuit masacrului.
Comemorarea de la Fântâna Albă
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a oficiat miercuri seară slujba Canonului Mare la Catedrala Patriarhală, în prezența câtorva clerici și psalți din Tronos, în condițiile permise de actuala criză medicală.
Preasfințitul Părinte Daniil, episcop locțiitor al Daciei Felix retras din motive de sănătate, a transmis duminică o predică mai puțin obișnuită, adresându-se „Preacucernicelor Ziduri, Preacuvioşilor Pereţi, Preacuvioaselor Strane şi Scaune din bisericile noastre .....
Data: Apr 2, 2020
Ziua internaţională a cărţilor pentru copii este celebrată anual în 2 aprilie începând cu anul 1967, informează Agerpres.
A fost aleasă ziua de 2 aprilie, .....
Data: Apr 2, 2020
Mitropolitul Andrei a spus miercuri la Denia Canonului cel Mare: „Noi nădăjduim că Dumnezeu o să ne salveze”.
„Acest Canon de pocăință, în .....
Data: Apr 2, 2020
În data de 2 aprilie a fiecărui an suntem invitați să conștientizăm faptul că în lume unul din 68 copii suferă de tulburări din spectrul autist și să acționăm în vederea îmbunătățirii vieții lor.
Ziua mondială de sensibilizare faţă de autism a fost decisă de Adunarea .....
Data: Apr 2, 2020
Arhiepiscopia Clujului a ajutat Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj oferindu-i un aparat medical și o donație de 181.145 lei pentru achiziția de materiale sanitare necesare în pandemia de Covid-19.
Mitropolitul Andrei, Episcopul-vicar Benedict, angajații și .....
Data: Apr 2, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
048 Simbolul Credintei - Crezul - Pr Mircea Stoleriu
053 Invatatura despre Sf Treime - Pr Mircea Stoleriu
094 Cinstirea Maicii Domnului - Pr Mircea Stoleriu
054 Revelatia Sf Treimi in Noul Testament - Pr Mircea Stoleriu
074 Intreita slujire a Mantuitorului p1 - Pr Mircea Stoleriu
050 Pronia lui Dumnezeu - Pr Mircea Stoleriu
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).