Românii ortodocși din Viena au aprobat un nou statut, care pune accentul pe mai multă descentralizare, în condițiile creșterii numerice a comunității. Ortodocșii români din Austria vor avea trei entități subordonate Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului, nu una singură care cuprindea toate parohiile.
Adunarea Generală a Comunității Ortodoxe Române „La Sfânta Înviere“ din Viena, Austria de Jos și Burgenland a avut loc duminică, sub conducerea Părintelui Mitropolit Serafim, la Biserica Parohiei „Sf. Antonie cel Mare” din Viena (sector 15). Din 1967, comunitatea este corporație de drept public.
Au participat aproximativ 70 de persoane: preoții și membrii Consiliilor Parohiale din 10 parohii situate în landurile austriece menționate.
Părintele Ioan Moga, gazda întâlnirii, a subliniat caracterul istoric al întrunirii, iar Mitropolitul Serafim a explicat necesitatea unei organizări administrative mai bune, prin descentralizare și organizarea a trei entități bisericești în Austria, fiecare incluzând mai multe parohii.
Până în prezent, parohiile aparțineau toate de Comunitatea Ortodoxă Română „La Sfânta Înviere“ din Viena. De acum, în Austria vor fi trei comunități românești subordonate Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, eparhie a Bisericii Ortodoxe Române.
Părintele Nicolae Dura, Vicar eparhial, a dat citire noului statut, la care toți cei prezenți au putut face comentarii sau aduce îmbunătățiri. La final, statutul a fost votat în unanimitate.
Comunitatea Ortodoxă Română din Viena, Austria de Jos și Burgenland l-a ales în unanimitate ca președinte pe Părintele Profesor Ioan Moga de la Parohia „Sf. Antonie cel Mare” din Viena. Vicepreședinte a fost ales Părintele Cătălin Soare de la Parohia St. Pölten.
Noul statut a fost redactat în urma mai multor întâlniri ale Mitropolitului Serafim cu clericii comunității, cu experți juridici și cu reprezentanți ai Oficiului pentru Culte ai statului austriac.
În anii 2017-2020, a crescut masiv numărul de cetățeni români din Austria: de la aproximativ 80.000 la 125.000, exceptându-i pe cei care au obținut cetățenie austriacă.
Părintele Nicolae Ceruță a mers zilele trecute în Croația pentru a sluji, de Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, dar și în duminica precedentă, în biserica românească din Zagreb.
De Sfinții Arhangheli, au participat la slujbă Excelența Sa Constantin-Mihail .....
Data: Nov 10, 2021
Miercuri, 10 noiembrie, se împlinesc 333 de ani de la tipărirea Bibliei de la București, prima traducere integrală în limba română a Sfintei Scripturi. Cartea a contribuit la unificarea limbii și culturii românilor din toate provinciile istorice românești.
.....Data: Nov 10, 2021
Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Suceava, a înființat în ultimele două săptămâni zece centre de tineret la nivelul eparhiei, intitulate „Ecclesia”.
Proiectul are ca scop organizarea, la nivel local, a unor comunități .....
Data: Nov 10, 2021
Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ungariei, conferențiază duminică pentru românii din Episcopia Canadei. Ierarhul inaugurează Conferințele Postului Nașterii Domnului 2021, organizate online de Episcopia Canadei.
Tema conferinței este „Postul, rugăciunea, .....
Data: Nov 10, 2021
Celebrată anual în data de 11 noiembrie, Ziua Veteranilor aminteşte de încheierea oficială a Primului Război Mondial. Armistițiul care a pus punct primei conflagrații mondiale a fost semnat de între Puterile Antantei şi Germania, în anul 1918, în Pădurea de la .....
Data: Nov 11, 2021
Marele scriitor rus, Feodor Mihailovici Dostoievski, a cărui operă a influenţat decisiv literatura, filosofia, psihologia şi teologia secolului 20, s-a născut la Moscova în urmă cu două secole, în data de 11 noiembrie 1821.
Dostoievski provenea dintr-o familie .....
Data: Nov 11, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Cuvant pentru suflet - Invataturi din pateric ale Sf Antonie cel Mare
Cuvant pentru suflet - Canonul cel mare al Sf Andrei Criteanul (18 martie 2013)
Cuvant pentru suflet - Schimbarea la Fata a Domnului (05 08 2015)
Cuvant pentru suflet - Botezul Domnului si sfintirea noastra (03 ianuarie 2013)
Cuvant pentru suflet - Grijile lumii si sfarsitul vietii
Cuvant pentru suflet - Sfantul Vasile cel Mare Texte si alcatuiri alese (01 ianuarie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).