Seria de conferinţe pe tema libertăţii religioase în timp de pandemie a continuat joi, 17 iunie, cu o nouă întâlnire. De data aceasta, dezbaterile s-au focusat pe finanțarea comunităților religioase de către stat în Uniunea Europeană, informează Ziarul Lumina.
Evenimentul s-a desfăşurat online la fel ca ediţiile anterioare.
Conferinţa a fost moderată de arhidiaconul prof. George Grigoriță, consilier patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod, și i-a avut ca invitaţi pe conf. Adrian Lemeni, directorul Școlii Doctorale „Dumitru Stăniloae” din București, şi pe Pr. conf. Sorin Șelaru, consilier patriarhal, de la Reprezentanța Patriarhiei Române pe lângă instituțiile europene.
„Atunci când vorbim despre finanțarea comunităților religioase de către stat, vorbim, de fapt, despre modul în care un stat se raportează la comunitățile religioase prezente pe teritoriul său și cum respectivul stat înțelege să susțină financiar acele comunități”.
„Astfel, specialiștii au sistematizat că în această modalitate de relație există trei tipuri de abordare: o cooperare distinctă dintre stat și comunitățile religioase prezente pe teritoriul său; o separație aproape totală între stat și comunitățile religioase; sau privilegierea unei comunități religioase. În funcție de modul în care statul alege să se raporteze la comunitățile religioase, el dezvoltă și maniera în care susține respectivele comunități religioase. Astfel, finanțarea acestora poate să fie directă sau indirectă”.
„Indiferent de modalitățile în care statele aleg să se raporteze la comunitățile religioase, un lucru foarte clar, care este reieșit din conferința noastră, este aceea că toate statele acordă o atenție deosebită finanțării religioase, fie direct, fie indirect”.
„Chiar și în statele în care se alege să existe o separație între stat și comunitățile religioase există, totuși, posibilități de finanțare a activităților acestora în planul educațional sau social”, a afirmat arhid. prof. George Grigoriță.
Conf. Adrian Lemeni a prezentat criteriile finanţării cultelor.
„Am subliniat faptul că nu există un model unitar, nici în ceea ce privește relația dintre stat și culte în Uniunea Europeană, și acest lucru se reflectă inclusiv în finanțare, și, totodată, faptul că Uniunea Europeană recunoaște statelor membre dreptul de a reglementa atât relația dintre stat și culte, precum și finanțarea. Practic, plecându‑se de la specificul istoric, religios, contextul socio‑cultural al fiecărei țări, în fiecare stat membru al Uniunii Europene există un context legislativ specific. Există recunoașterea dreptului național în acest domeniu al cultelor, lucru stabilit și recunoscut încă din 1997 în Declarația a 11‑a a conferinței europene de atunci, linie preluată și în Tratatul de funcționare a Uniunii Europene de la Lisabona, în articolul 17”.
„În a doua parte a prezentării am insistat pe contextul românesc, întrucât am fost implicat direct în urmă cu câțiva ani în contextul reglementării legislative în domeniul cultelor, mai precis, Legea 489/2006 – privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor. Constituția României, și am preluat și în Legea cultelor, precizează foarte clar sprijinul statului față de culte, inclusiv sprijinul financiar”.
„În articolul 10 al Legii cultelor sunt trecute și criterii ale finanțării cultelor: criteriul proporționalității și criteriul nevoilor reale ale cultului. Am evocat și faptul că sprijinul statului în România pentru culte nu este un privilegiu acordat cultelor. Se pleacă de la o realitate istorică, reducerea semnificativă a patrimoniului Bisericii Ortodoxe Române, secularizarea proprietăților în secolul al 19‑lea, iar după Marea Unire din anul 1918, sprijinul statului a fost extins și la cultele recunoscute de către statul român. Se pleacă de la această realitate și, totodată, de la recunoașterea rolului spiritual‑educațional, social‑cultural al cultelor în România”, a precizat Adrian Lemeni.
Următoarea conferință va avea loc în data de 1 iulie 2021.
Consiliul Judeţean Suceava, împreună cu Serviciul Județean Salvamont și Centrul Național pentru Informare şi Promovare Turistică, a început, marţi, marcarea traseului de pelerinaj intitulat „Via Mariae”.
Lucrările au început de la Mănăstirea Putna.
.....Data: Jun 17, 2021
La sediul Protoieriei Vălenii de Munte s-a desfăşurat în 17 iunie conferința preoților care au în administrare cimitire parohiale.
În timpul lucrărilor, Pr. Ginel Aurelian Ivan, consilier eparhial la Sectorul cimitire, monumente și servicii funerare al Arhiepiscopiei .....
Data: Jun 17, 2021
De multe ori, preoții îi țin aproape de biserică pe tineri prin diverse activități extraeclesiale. Fotbalul este una dintre acestea.
Zeci de parohii, mai ales din zona rurală, au înființat echipe de fotbal, antrenate de cele mai multe ori chiar de preot, relatează
Data: Jun 18, 2021
O acțiune de donare de sânge a avut loc joi, 17 iunie, la Cabinetul medical „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” de la Mănăstirea, Putna deservit de arhidiaconul Sebastian Mircea, medic de familie.
La donare au participat monahi de la Mănăstirea Putna, dar și de la .....
Data: Jun 18, 2021
La Cernăuți a fost inaugurat marţi sediul modernizat al Societății pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu”. Evenimentul a avut loc la împlinirea a 132 de ani de la trecerea în veşnicie a marelui poet,
Data: Jun 18, 2021
Mănăstirea „Sfântul Dumitru” (Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou) din Middletown, în statul american New York, și-a
Data: Jun 18, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
PS Macarie Dragoi - Cuvant de invatatura la praznicul Schimbarii la Fata
PS Macarie Dragoi - Predica la Nasterea Maicii Domnului
IPS Mitropolit Bartolomeu Anania despre PS Episcop Macarie Dragoi
PS Macarie Dragoi - Spovedania Cale spre mantuire (dec 2014)
PS Macarie Dragoi - Cuvant la sarbatoarea Aducerii moastelor Sfantului Mare Mucenic Ioan cel Nou
PS Macarie Dragoi - Lumina lina - De vorba cu PS Macarie
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).