Participanții la a treia ediție a Congresului Istoricilor Români, desfășurat între 8 și 10 septembrie la Alba Iulia, au adoptat un apel, semnat de istoricul Ioan-Aurel Pop, prin care solicită un dialog cu Ministerul Educației, pentru ca „viitoarea lege a învățământului să reflecte corect statutul istoriei și al istoricilor”. Această disciplină de studiu asigură păstrarea identității națiunii române, transmit istoricii.
Ei propun ca „numărul de ore de istorie din învățământul preuniversitar din România să fie cel puțin egal cu media orelor de istorie din statele UE, respectiv de 3 ore pe săptămână”.
Semnatarii mai cer îmbunătățirea gestionării și valorificării arhivelor, arătând că documentele de epocă nu pot fi prezentate „fără o reconstituire a proceselor societale. De aceea, este de datoria noastră să milităm pentru continua profesionalizare a meseriei de istoric, să ne apropiem de toate categoriile de izvoare cu discernământ, aplicând metoda critică și arătând întreaga onestitate care trebuie să ghideze tot timpul munca noastră de cercetare”.
„Menirea istoricilor a fost ca oamenii nu doar să cunoască, dar și să înțeleagă mersul timpurilor trecute și al celor prezente pentru a ști de unde veneau, cum să‑și îmbunătățească viața prezentă și să gândească încotro era mai bine să meargă în viitor”, transmit participanții la Congres.
„Cunoașterea în mod corect, critic, de către tineri mai ales, a istoriei naționale, dar și a istoriei minorităților naționale ca parte a acestei țări, cu toate împlinirile și neajunsurile prezente la toate națiunile, trebuie să‑i preocupe nu numai pe cei care activează în breasla noastră, ci și pe decidenții politici ai României.”
„Pe de altă parte, oamenii au tot mai multă nevoie de istorie universală, pentru a avea un cadru verosimil de înțelegere și circumscriere a studiilor de istorie locală, națională, regională”, se mai afirmă în document.
„Fără revenirea disciplinei Istorie la statutul pe care l‑a avut cel puțin în primii ani după 1989, fără acordarea finanțării adecvate institutelor Academiei, instituţiilor de arhivă (Arhivele Naţionale, Arhivele Diplomatice şi Arhivele Militare), muzeelor și facultăților de istorie, publicațiilor de istorie etc. este compromisă păstrarea identității națiunii române și se pecetluiește dispariția sa treptată.”
„Ținem să subliniem determinarea istoricilor români de a coopera cu istoriografiile europene și internaționale, cu instituțiile și rețelele profesionale ale istoricilor care servesc cu credință principiile Muzei Clio, cercetarea și prezentarea adevărului istoric”, mai precizează membrii breslei.
A treia ediție a Congresului Istoricilor Români a reunit la Alba Iulia, între 8 și 10 septembrie, 640 de participanți. Evenimentul a fost organizat de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Academia Română și Comitetul Național al Istoricilor din România.
Orașul în care a fost organizat a fost ales pentru că anul acesta se împlinește un secol de la Încoronarea Regelui Ferdinand Întregitorul și a Reginei Maria ca suverani ai României Mari.
Foto credit: Facebook / Istorie – Alba Iulia
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 292
Id: 77314
Data: Sep 11, 2022
Imagine:
Părintele Patriarh Daniel a transmis sâmbătă un mesaj la împlinirea a 150 de ani de la plecarea la Domnul a Eroului Naţional Avram Iancu.
„Avram Iancu are marele merit de a fi catalizat poporul român din Transilvania în jurul idealurilor sfinte de libertate şi de .....
Data: Sep 12, 2022
„Maica Domnului este nădejdea împlinirii rugăciunilor celor aflați în necazuri și în primejdii, iar ocrotirea ei a fost simțită la Mănăstirea Dintr-un Lemn, ca de altfel în toate mănăstirile ce au fost împodobite cu icoane făcătoare de minuni, ca o nețărmurită dragoste față de .....
Data: Sep 12, 2022
Pe 17 și 18 septembrie, Federația Asociațiilor Vânătorești din România vă așteaptă în incinta Muzeului Satului din București la ”Zilele Vânătorilor Români”, singurul eveniment de cultură, tradiție și educație cinegetică și de conservare activă a faunei sălbatice organizat în România. .....
Data: Sep 12, 2022
Prof. Dr. Radu Ciuceanu, mărturisitor al Ortodoxiei în temnițele comuniste, a trecut la cele veșnice luni, 12 septembrie, la vârsta de 94 de ani.
Istoricul Radu Ciuceanu, membru de onoare al Academiei Române,
Data: Sep 13, 2022
Grupul Psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale a cântat duminică în concertul de închidere a Festivalului Internaţional de Muzică Bizantină de la Iași (IBMF).
Grupul Psaltic Tronos este unul dintre cele mai apreciate coruri din România, fiind .....
Data: Sep 13, 2022
Zeci de români rămaşi fără adăpost primesc sprijin în mod constant de la membrii parohiei româneşti din oraşul italian Monterotondo, situat în apropierea Romei.
„În fiecare duminică, după slujbă, în bucătăria bisericii se pregătesc pachetele pentru conaționalii .....
Data: Sep 13, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Dialogurile Trinitas - 2014-10-27 - Pr Mihai Hau - Sfintii modele de urmat si Sfantul Dimitrie cel Nou
Dialogurile Trinitas - 2015-05-05 - Roxana Sorescu si Liliana Ursu - Vasile Voiculescu p1
Dialogurile Trinitas - 2014-02-17 - Pr Mosoiu - Sfanta Treime si relatia omului cu D-zeu in Treime slavit
Dialogurile Trinitas - 2014-11-20 - Pr Alexandru Motoc - Intrarea Maicii Domnului in biserica
Dialogurile Trinitas - 2014-09-03 - Pr Alexandru Motoc - Despre inceputul anului bisericesc
Dialogurile Trinitas - 2016-03-01 - Pr Alexandru Mihail Nita - Intamplator vs providential p1
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).