Cum sa reactionam cand suntem numiti pupatori de moaste : Sa-i facem sa se apropie, ca vazand viețuirea noastra, sa il descopere Dumnezeu

„Chiar dacă unii ne calomniază, ne bârfesc și ne ironizează în credința noastră, numindu-ne retrograzi, cu mentalitate medievală, pupători de moaște, ignoranți, noi avem datoria de a-i determina să se apropie, ca văzând viețuirea noastră, să aibă imboldul descoperirii lui Dumnezeu”, a spus Episcopul Ignatie la Vecernia hramului Catedralei din Huşi.

Prin cuvintele adresate luni, 28 iunie,  ierarhul a exemplificat atitudinea pe care trebuie să o aibă creştinii într-o lume bulversată din punct de vedere valoric, o lume care vrea să întoarcă spatele lui Dumnezeu, să întoarcă spatele iubirii.

Preasfinţia Sa a reamintit că primii creștini trăiau într-o lume în care erau minoritari, în așa fel încât păgânii, care erau majoritari, se minunau de consecvența, de seriozitatea și responsabilitatea asumării credinței în Iisus Hristos, Cel răstignit și înviat.

Păgânii spuneau: „priviți cum trăiesc creștinii!”. Aceasta ar trebui să fie adevărata predică, a evidenţiat Episcopul Huşilor.

Părintele Episcop Ignatie a făcut referire la cuvintele Părintelui Cleopa Ilie care spunea că „cea mai minunată predică a noastră sunt faptele”.

„Fiecare am întâlnit oameni despre care am auzit că sunt reticenți în ceea ce privește credința, Biserica, poate o și ironizau pe alocuri. Întâlnindu-ne, văzându-ne, descoperindu-ne, fiind sinceri, firești, mărturisindu-ne crezul fără să ne rușinăm, acele persoane vor avea, după acea întâlnire, o schimbare de optică în ceea ce privește credința. Este o mică lucrare pe care Hristos o săvârșește în cei care se întâlnesc cu noi – cei care vrem să trăim cu adevărat în valorile Evangheliei”.

Episcopul Ignatie a precizat că într-o lume care are nevoie să înțeleagă credința, trebuie ca noi înșine să fim cei care pricepem rosturile acesteia.

„Din păcate, nici noi, cei care avem o anumită frecvență în participarea la slujbe, nu am ajuns la măsura să dăm o mărturie inteligentă, autentică și în măsură să miște și să răstoarne niște inerții din sufletele celor care sunt departe de Biserică. Pot fi departe de credință din varii motive, unele personale, dezamăgiri, nevrednicia slujitorilor sau pur și simplu rea voință”.

„Indiferent în ce situație s-ar afla, noi, cei care suntem ai lui Hristos (Hristos nu are adepți, ci ucenici) suntem chemați să dăm mărturie. Să ne cercetăm dacă suntem în credință, dacă cunoaștem și avem convingerea interioară că suntem ai lui Hristos și că Îi aparținem”.

Catedrala din Huşi are ca ocrotitori pe Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel.

Foto credit: Arhivă Doxologia

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 253

Id: 74028

Data: Jun 29, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).