O parohie bucuresteana produce si utilizeaza energie verde | Trebuie sa avem grija de planeta

Parohia „Iancu Nou – Bălăneanu” este printre puţinele din Capitală, dacă nu chiar singura, care produce şi utilizează energie din surse regenerabile. Prin montarea a 54 de panouri foto-voltaice pe clădirea aşezământului parohial, biserica și anexele ei beneficiază de autonomie energetică.

Iniţiativa a aparţinut părintelui paroh Laurenţiu Lazăr care a valorificat o resursă importantă: energia solară.

„Încă de la numirea în funcția de paroh, în septembrie 2020, am apreciat că este necesar să se valorifice suprafața amplă a acoperişului aşezământului, în acord cu noua tendință mondială de economisire a resurselor planetei, pe de o parte, iar pe de alta parte, pentru prezervarea resurselor financiare ale parohiei și redirecționarea acestora în diverse programe misionar-pastorale”.

„Ca urmare, încă din octombrie 2020, Consiliul parohial a aprobat inițiativa de a se monta panouri foto-voltaice, care captează lumina solară și o transformă în energie electrică, generând ceea ce se cheamă, în limbajul de specialitate, energie regenerabilă sau energie verde”, a declarat părintele paroh pentru Agenţia de ştiri Basilica.

În paralel a fost contractată firma de specialitate SC ICPE SRL din Agigea care, având experiență în domeniu, a oferit parohiei consultanţă și ulterior proiectare și execuție.

Totodată, proiectul ajută şi la protejarea mediului înconjurător. „Trebuie să avem grijă de planetă, este darul lui Dumnezeu pentru noi”, spune clericul.

Proiectul a fost finanţat integral de SN Nuclearelectrica SA, panourile fiind montate în luna februarie a anului curent. Montajul propriu-zis nu a durat foarte mult. Doar 3 zile. Problematică a fost, spune parohul, obţinerea finanţărilor, de altfel o problema de care ne lovim la tot pasul”.

„Însă devotamentul oamenilor de la SN Nuclearelectrica SA și atașamentul lor faţă de Biserică au făcut ca visul parohiei noastre să devină realitate. Aducem încă o dată, pe această cale, mulțumire celor care au plecat urechea la doleanța noastră, respectiv conducerii SN Nuclearelectrica SA, și îi asigurăm de prețuirea slujitorilor Parohiei Iancu Nou Bălăneanu, a membrilor Consiliului parohial și a tuturor enoriașilor noștri”.

„Aşadar”, a spus părintele Laurenţiu Lazăr, „actualmente, suntem beneficiarii luminii naturale care se transformă în curent electric, fără a polua natura precum celelalte mijloace clasice de producere a curentului electric”.

Aşezământul parohial. Foto credit: Pr. Laurenţiu Lazăr/Arhivă personală.

După implementarea proiectului, parohia a devenit din consumator, prosumator. Adică produce energie pentru consumul propriu şi injectează surplusul în rețea, contra cost, pe baza unui contract de vânzare-cumpărare cu furnizorul de energie electrică.

Încă de la faza de proiectare s-a luat în calcul consumul din ultimii doi ani, astfel încât să fie montate panouri suficiente pentru a asigura autonomie energetică parohiei.  „Practic, din evaluarea executantului, cele 54 de panouri foto-voltaice ar putea produce 18 MWh pe an, adică 1500Kw pe lună, ceea ce ar asigura suficientă energie pentru necesităţile parohiei”, a spus părintele paroh.

„Încă nu avem o evaluare strictă a consumului de energie electrică de la montarea panourilor, însă aplicația care poate fi urmărită de oriunde prin intermediul Internetului și care prezintă instant activitatea panourilor foto-voltaice și a invertorului aferent, prezintă o generare de resurse naturale substanțială”.

Pr. paroh Laurenţiu Lazăr, la Sfânta Liturghie. Foto credit: Parohia Iancu nou – Bălăneanu.

Părintele Laurenţiu Lazăr are în vedere un proiect similar care ar putea ajuta financiar parohia în vederea sprijinirii activităţilor misionare.

„Eficienţa energiei verzi este reală. Spaţiul oferit, însă, de imobilele parohiale este limitat. Personal, apreciez că este de perspectivă ca parohia să achiziționeze terenuri extravilane, pe care nu se poate face agricultură, unde, printr-un proiect amplu și o finanțare pe măsura, să se instaleze astfel de panouri foto-voltaice, care să genereze atât energie verde pentru rețeaua publică națională, cât și resurse financiare pentru parohie”.

Parohia este situată în zona de est a Capitalei, în apropierea intersecției șoselei Mihai Bravu cu șoseaua Iancului și strada Vatra Luminoasă.

Foto credit: Energy Switching

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 258

Id: 74030

Data: Jun 29, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).