Parohia „Iancu Nou – Bălăneanu” este printre puţinele din Capitală, dacă nu chiar singura, care produce şi utilizează energie din surse regenerabile. Prin montarea a 54 de panouri foto-voltaice pe clădirea aşezământului parohial, biserica și anexele ei beneficiază de autonomie energetică.
Iniţiativa a aparţinut părintelui paroh Laurenţiu Lazăr care a valorificat o resursă importantă: energia solară.
„Încă de la numirea în funcția de paroh, în septembrie 2020, am apreciat că este necesar să se valorifice suprafața amplă a acoperişului aşezământului, în acord cu noua tendință mondială de economisire a resurselor planetei, pe de o parte, iar pe de alta parte, pentru prezervarea resurselor financiare ale parohiei și redirecționarea acestora în diverse programe misionar-pastorale”.
„Ca urmare, încă din octombrie 2020, Consiliul parohial a aprobat inițiativa de a se monta panouri foto-voltaice, care captează lumina solară și o transformă în energie electrică, generând ceea ce se cheamă, în limbajul de specialitate, energie regenerabilă sau energie verde”, a declarat părintele paroh pentru Agenţia de ştiri Basilica.
În paralel a fost contractată firma de specialitate SC ICPE SRL din Agigea care, având experiență în domeniu, a oferit parohiei consultanţă și ulterior proiectare și execuție.
Totodată, proiectul ajută şi la protejarea mediului înconjurător. „Trebuie să avem grijă de planetă, este darul lui Dumnezeu pentru noi”, spune clericul.
Proiectul a fost finanţat integral de SN Nuclearelectrica SA, panourile fiind montate în luna februarie a anului curent. Montajul propriu-zis nu a durat foarte mult. Doar 3 zile. Problematică a fost, spune parohul, obţinerea finanţărilor, de altfel o problema de care ne lovim la tot pasul”.
„Însă devotamentul oamenilor de la SN Nuclearelectrica SA și atașamentul lor faţă de Biserică au făcut ca visul parohiei noastre să devină realitate. Aducem încă o dată, pe această cale, mulțumire celor care au plecat urechea la doleanța noastră, respectiv conducerii SN Nuclearelectrica SA, și îi asigurăm de prețuirea slujitorilor Parohiei Iancu Nou Bălăneanu, a membrilor Consiliului parohial și a tuturor enoriașilor noștri”.
„Aşadar”, a spus părintele Laurenţiu Lazăr, „actualmente, suntem beneficiarii luminii naturale care se transformă în curent electric, fără a polua natura precum celelalte mijloace clasice de producere a curentului electric”.
După implementarea proiectului, parohia a devenit din consumator, prosumator. Adică produce energie pentru consumul propriu şi injectează surplusul în rețea, contra cost, pe baza unui contract de vânzare-cumpărare cu furnizorul de energie electrică.
Încă de la faza de proiectare s-a luat în calcul consumul din ultimii doi ani, astfel încât să fie montate panouri suficiente pentru a asigura autonomie energetică parohiei. „Practic, din evaluarea executantului, cele 54 de panouri foto-voltaice ar putea produce 18 MWh pe an, adică 1500Kw pe lună, ceea ce ar asigura suficientă energie pentru necesităţile parohiei”, a spus părintele paroh.
„Încă nu avem o evaluare strictă a consumului de energie electrică de la montarea panourilor, însă aplicația care poate fi urmărită de oriunde prin intermediul Internetului și care prezintă instant activitatea panourilor foto-voltaice și a invertorului aferent, prezintă o generare de resurse naturale substanțială”.
Părintele Laurenţiu Lazăr are în vedere un proiect similar care ar putea ajuta financiar parohia în vederea sprijinirii activităţilor misionare.
„Eficienţa energiei verzi este reală. Spaţiul oferit, însă, de imobilele parohiale este limitat. Personal, apreciez că este de perspectivă ca parohia să achiziționeze terenuri extravilane, pe care nu se poate face agricultură, unde, printr-un proiect amplu și o finanțare pe măsura, să se instaleze astfel de panouri foto-voltaice, care să genereze atât energie verde pentru rețeaua publică națională, cât și resurse financiare pentru parohie”.
Parohia este situată în zona de est a Capitalei, în apropierea intersecției șoselei Mihai Bravu cu șoseaua Iancului și strada Vatra Luminoasă.
Foto credit: Energy Switching
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 258
Id: 74030
Data: Jun 29, 2021
Imagine:
Ziua internațională a Dunării 2021 este celebrată în mediul online sub motto-ul #DiscoverDanube (Descoperă Dunărea).
Din cauza majorităţii restricţiilor privind adunările publice din întregul bazin al Dunării, aflate încă în vigoare ca urmare a pandemiei, sărbătorile .....
Data: Jun 29, 2021
În data de 29 iunie 2021 s-au împlinit treisprezece ani de la întronizarea primului episcop ortodox român al Australiei și Noii Zeelande, Preasfințitul Părinte Mihail. Evenimentul a avut loc în Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din
Data: Jun 29, 2021
Părintele Arhimandrit Efrem Vatopedinul este pomenit la slujbele Catedralei Patriarhale din București. La Sfânta Liturghie de Sfinții Apostoli Petru și Pavel a fost din nou rostită o ectenie pentru însănătoșirea sa. Medicii greci au anunțat că sunt optimiști cu privire la .....
Data: Jun 29, 2021
Înaltpreasfinţitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, îşi serbează ziua onomastică de sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, 29 iunie.
IPS Petru s-a născut în 24 octombrie 1946 în comuna Țiganca, Județul Cahul, Republica Moldova, .....
Data: Jun 29, 2021
„Insula Mare a Brăilei este un memorial al durerii pentru toată suflarea românească”, a transmis marți .....
Data: Jun 30, 2021
Comitetul de inițiativă al Serbării de la Putna din acest an organizează patru concursuri pentru tineri cu vârste între 14 și 35 de ani. „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal” aniversează 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni organizată de Mihai .....
Data: Jun 30, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Cuvant pentru suflet - Invataturi din pateric ale Sf Antonie cel Mare
Cuvant pentru suflet - Canonul cel mare al Sf Andrei Criteanul (18 martie 2013)
Cuvant pentru suflet - Botezul Domnului si sfintirea noastra (03 ianuarie 2013)
Cuvant pentru suflet - Schimbarea la Fata a Domnului (05 08 2015)
Cuvant pentru suflet - Grijile lumii si sfarsitul vietii
Cuvant pentru suflet - Sfantul Vasile cel Mare Texte si alcatuiri alese (01 ianuarie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).