La câteva luni de la debutul pandemiei de coronavirus, foarte mulți au aflat de pe rețelele de socializare de o muceniță puțin cunoscută până atunci, cu numele Corona, izbăvitoare de epidemii.
Cine a fost Sfânta Corona
Deși este cinstită mai ales de către romano-catolici, Sfânta Corona, muceniță din secolul 2, apare și în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române, la data de 11 noiembrie, sub numele de „Ștefanida”. Corona – în latină sau Ștefanida – în greacă înseamnă același lucru: Coroană.
Sfânta Ștefanida avea vârsta de 16 ani când a fost martirizată împreună cu un soldat, Sfântul Victor, pe teritoriul actual al Siriei. Unele martirologii spun că era soția lui Victor, altele că era căsătorită cu un alt soldat.
În privința martiriului, se precizează că sfânta a suferit moarte cumplită, prin dezmembrarea trupului ei. A fost legată de doi copaci aplecaţi, care, fiind apoi eliberaţi, au rupt corpul tinerei în două. Citește viața sfintei, pe larg, în secțiunea Calendar Ortodox.
Moaștele Sfintei Ștefanida sau Corona se află în Italia, iar o parte au fost duse de Otto al 3-lea în Germania și au stat sute de ani sub o lespede în pardoseala catedralei din Aachen.
Sfânta Corona, izbăvitoare de epidemii?
Sfânta Corona este cinstită mai ales în orășelul austriac ce îi poartă numele, Sankt Corona am Wechsel. De acolo a plecat și cinstirea ei ca izbăvitoare de epidemii.
Sf. Corona este considerată de catolici ca ocrotitoare a măcelarilor, a tăietorilor de lemne și a vânătorilor de comori. Dar unii reprezentanți ai Bisericii Catolice spun că ea este, cel puțin pe plan local, cinstită ca izbăvitoare de epidemii de boli infecțioase.
„Oamenii din micul oraș austriac obișnuiau să se roage muceniței în vremuri dificile, inclusiv pentru protecția comunității de boli contagioase”, a declarat pentru Deutsche Welle purtătoarea de cuvânt a catedralei din Aachen.
Dar, a explicat ea, acest fenomen local a atras recent atenția presei, întrucât „Sfânta Corona-protectoare de boli infecțioase”, este într-adevăr un titlu izbitor pentru aceste vremuri.
Indiferent dacă apelativul de „izbăvitoare de epidemii” este unul potrivit sau nu, dacă numele sfintei este pronunțat Corona sau Ștefanida, rămâne edificator exemplul ei de mărturisire a lui Hristos cu prețul vieții.
Să ne rugăm cu credință acestei tinere mucenițe să ne ocrotească în vremurile dificile prin care trecem!
Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului își serbează sâmbătă ocrotitorul, pe Sfântul Ioan Gură de Aur, ale cărui moaște ocrotesc de un deceniu sfântul locaș. Părinții slujitori au făcut public programul hramului de toamnă.
Sărbătoarea începe de vineri, de la ora .....
Data: Nov 11, 2021
Institutul German-Român „Ex fide lux” pentru Teologie, Știință, Cultură și Dialog, organizație non-profit inițiată de Mitropolitul Germaniei, a .....
Data: Nov 11, 2021
Preasfințitul Părinte Neophytos Kongai, Episcopul de Nyeri și Muntele Kenya, a .....
Data: Nov 11, 2021
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a slujit joi la hramul bisericii Sfântul Mina din Capitală. Ierarhul a accentuat la predică una dintre principalele virtuţi ale sfântului cinstit în 11 noiembrie.
„A primit un semn de la Dumnezeu să coboare în cetate şi să .....
Data: Nov 11, 2021
Banca Naţională a României a lansat luni în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 100 de ani de la înființarea Operei Naționale din București.
Aversul monedei .....
Data: Nov 11, 2021
Se împlinesc 140 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Teologie „Justinian Patriarhul” din Bucureşti (FTOUB). Deschiderea oficială a instituţiei de învăţământ a avut loc în data de 12 noiembrie 1881.
Într-un interviu acordat
Data: Nov 12, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Cuvant pentru suflet - Invataturi din pateric ale Sf Antonie cel Mare
Cuvant pentru suflet - Canonul cel mare al Sf Andrei Criteanul (18 martie 2013)
Cuvant pentru suflet - Schimbarea la Fata a Domnului (05 08 2015)
Cuvant pentru suflet - Botezul Domnului si sfintirea noastra (03 ianuarie 2013)
Cuvant pentru suflet - Grijile lumii si sfarsitul vietii
Cuvant pentru suflet - Sfantul Vasile cel Mare Texte si alcatuiri alese (01 ianuarie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).