Se împlinesc 140 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Teologie „Justinian Patriarhul” din Bucureşti (FTOUB). Deschiderea oficială a instituţiei de învăţământ a avut loc în data de 12 noiembrie 1881.
Într-un interviu acordat Ziarului Lumina, decanul FTOUB, pr. Ioan Moldoveanu, a evidenţiat faptul că „parcursul învățământului teologic la noi se întinde pe mai multe secole”.
Demersuri pentru instituționalizarea acestui tip de învățământ, spune părintele decan, s-au făcut imediat după Unirea de la 1859, când a avut loc o reorganizare a seminariilor din Principate: în 1864 şi în 1893.
„Aceasta avea să ducă într-un orizont nu foarte îndepărtat la fondarea facultăților de teologie”, precizează părintele Moldoveanu.
Iniţiativa de a deschide o facultate de teologie în capitală i-a aparţinut mitropolitului primat Calinic Miclescu, în 1864.
„Însă abia în toamna lui 1880 s-a mai luat în discuție în Sfântul Sinod această temă, reieșind un proiect de lege pentru înființarea facultății. Acesta urma să fie înaintat spre discuție corpurilor legiuitoare, dar, întârziind să fie recunoscută, s-a purces la deschiderea solemnă în 12 noiembrie 1881, cursurile începând patru zile mai târziu în clădirea Universității. În ianuarie 1883, cursurile nu s-au mai putut ține din pricini generate de greutățile financiare. S-a reușit restabilirea situației și, după reluarea discuțiilor între Sinod și Camera Deputaților, în 1884, Ministerul Cultelor și Instrucțiunii Publice a numit primii trei profesori, iar deschiderea solemnă a cursurilor avea loc în 4 noiembrie 1884”.
În 1890 avea să fie publicată în Monitorul Oficial (nr. 74) legea care recunoştea înfiinţarea Facultăţii de Teologie. Textul legii era următorul:
Articol unic. Pe lângă cele patru Facultăţi, prevăzute prin art. 249 din Legea Instrucţiunii Publice, se recunoaşte ca făcând parte din Universitatea din Bucureşti şi Facultatea de Teologie, având aceleaşi drepturi şi prerogative ca şi celelalte facultăţi şi supusă la aceleaşi îndatoriri.
În 1948 facultatea îşi schimba încadrarea juridică. Decretul nr. 177 privind regimul general al cultelor religioase din România, publicat în Monitorul Oficial, nr. 178 din ziua de 4 august, în art. 54 prevede că: „Facultatea de Teologie din Bucureşti se transformă în Institut Teologic de grad Universitar, iar personalul didactic şi administrativ, împreună cu prevederile bugetare respective, trec de la învăţământul public la Ministerul Cultelor“.
Deschiderea oficială a cursurilor noului Institut Teologic a avut loc la 30 ian. 1949. A primit mai întâi ca sediu clădirea fostului Seminar Central iar, apoi, în oct. 1949, clădirea fostei Şcoli normale, de pe strada Sfânta Ecaterina, nr. 2.
Revenirea în Universitate a avut loc în anul universitar 1991-1992. În decursul timpului au fost înfiinţate şi noi specializări: Teologie Litere şi Teologie Asistenţă socială (1991), Teologie Patrimoniu Cultural şi Teologie Limbi Clasice: Greacă şi Latină (1995) şi Teologie Pictură Bisericească (1996).
Începând cu anul universitar 2005-2006, structura învăţământului teologic universitar a fost schimbată conform cerinţelor aderării României la Comunitatea Europeană şi potrivit principiilor Chartei de la Bologna. Astfel, studiile au fost organizate pe un singur domeniu, acela al teologiei ortodoxe, cu patru specializari: Teologie pastorală, Teologie didactică, Teologie socială, Artă sacră, pe o durata de 3 ani – licenţa, 2 ani – master şi 3 ani – doctorat.
În anul 2017, O extensie universitară a Facultăţii de Teologie Justinian Patriarhul din Bucureşti a fost înfiinţată în Italia, la Roma.
Foto credit: Ziarul Lumina
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 261
Id: 75329
Data: Nov 12, 2021
Imagine:
La aniversarea a 140 de ani de existență a facultății de teologie bucureștene, Asociația Studenților Teologi .....
Data: Nov 12, 2021
La conferinţa organizată de hramul Catedralei Mitropolitane din Paris, Mitropolitul Iosif a vorbit despre singurătate.
Deriva singurătăţii omului
„Gravitatea lumii în care trăim nu sunt .....
Data: Nov 12, 2021
Conferința Episcopilor Ortodocși din Austria s-a întrunit luni la Viena. Au participat Mitropolitul Serafim, Părintele Nicolae Dura, Vicar Administrativ al eparhiei Germaniei, și Părintele Ioan Moga, Președintele Comunității Ortodoxe Române din Viena, Austria de Jos și Burgenland. .....
Data: Nov 12, 2021
Au fost selectaţi cei 34 de bursieri ai Fundației „Mitropolitul Bartolomeu” din anul şcolar şi universitar 2021-2022 dintre cei 55 de candidaţi care au aplicat la acest program.
„Cei 18 liceeni bursieri învaţă la colegii şi licee .....
Data: Nov 12, 2021
Mitropolitul Clujului a binecuvântat joi capela mortuară din Zagra, județul Bistrița-Năsăud.
Ierarhul i-a avut alături pe Părintele Arhidiacon Claudiu Grama, .....
Data: Nov 12, 2021
Părintele Arhimandrit Paisie Teodorescu, Vicar patriarhal, a transmis vineri redacției Basilica.ro câteva gânduri despre istoricul Paraclisului Catedralei Naționale și despre personalitatea Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur. Anul acesta, la hramul .....
Data: Nov 12, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Cuvant pentru suflet - Invataturi din pateric ale Sf Antonie cel Mare
Cuvant pentru suflet - Canonul cel mare al Sf Andrei Criteanul (18 martie 2013)
Cuvant pentru suflet - Schimbarea la Fata a Domnului (05 08 2015)
Cuvant pentru suflet - Botezul Domnului si sfintirea noastra (03 ianuarie 2013)
Cuvant pentru suflet - Grijile lumii si sfarsitul vietii
Cuvant pentru suflet - Sfantul Vasile cel Mare Texte si alcatuiri alese (01 ianuarie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).