Cursuri la Cernauți: Bucovinenii din țara ii sprijina pe nord-bucovineni sa nu-și uite limba

Consiliul Județean Suceava a anunțat că va propune pentru finanțare de la Guvernul României un proiect prin care nord-bucovinenii din Regiunea Cernăuți, Ucraina, să beneficieze de cursuri de limba și literatura română.

Cursurile vor fi organizate de Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Păstrarea Culturii Tradiționale Românești din Cernăuți și Biblioteca Bucovinei „I.G. Sbiera”. Beneficiari vor fi elevii și profesorii români din această regiune istorică românească.

Cursurile vor fi susținute la Biblioteca „I. G. Sbiera” și se vor axa pe prezentarea operelor unor scriitori români.

Proiectul va avea valoarea de 84.100 de lei, din care 10% va fi contribuția Consiliului Județean Suceava. Restul va fi oferit ca finanțare nerambursabilă prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Finanțarea va acoperi și achiziționarea de cărți pentru școlile din Cernăuți cu predare în limba română și de încălțăminte tradițională bucovineană pentru Ansamblul „Dor bucovinean” din Regiunea Cernăuți.

Pe teritoriul Ucrainei vecine, în vechile provincii românești Transcarpatia (Maramureșul de Nord), Bucovina de Nord și Odessa (sudul Basarabiei istorice), locuiesc între 400 și 500.000 de etnici români.

Românii au trăit din vechime în aceste teritorii, în timp ce granițele statale se schimbau în jurul lor după mersul istoriei. Cu toate acestea, Ucraina nu le recunoaște statutul de populație autohtonă și nu le permite folosirea limbii materne în școli.

Comisia de la Veneția a Consiliului Europei a cerut Ucrainei să modifice prevederile referitoare la folosirea limbilor minorităților în școlile din această țară, dar Ucraina nu a dat curs acestor cerințe.

Foto credit: Freepik.com

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 262

Id: 72686

Data: Feb 11, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).