De o suta de ani, ortodocșii din Moravița nu au biserica. Au inceput sa o zideasca, dar au nevoie de sprijin

Biserica ortodoxă din Moravița, județul Timiș, a fost demolată acum un secol de puterile care ocupau Banatul. Prin 1970 a fost achiziționată o clădire unde slujbele se desfășoară în condiții improprii. Tânărul paroh Pavel Jijița a reluat lucrul la zidirea casei parohiale și a noii bisericii, sperând ca Dumnezeu să-i trimită cele necesare, deoarece resursele comunității sunt sărace.

Părintele Pavel Jijița are 23 de ani și a fost numit la Parohia Moravița în noiembrie 2019. La fața locului a găsit o casă parohială nelocuită de aproximativ 30 de ani și zidurile pentru o nouă biserică abandonate în bătaia intemperiilor.

Prima liturghie, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, a oficiat-o într-o capelă improvizată în altă clădire prin anii 1970. O vreme, a locuit la cineva din sat, dar, de când nu s-a mai putut, face naveta 140 de kilometri de la locuința sa din Timișoara până la parohie și înapoi.

„Scopul meu este să adun oamenii laolaltă, mai ales tinerii, și să închegăm o comunitate. Dar nu pot face aceasta dacă nu stau la Moravița, ca să fiu aproape de oameni”, spune părintele.

În comunism și în cei 30 de ani care au trecut de la Revoluție s-a erodat spiritul comunitar. „Oamenii au fost obișnuiți să nu aibă preot care să-i aducă la un loc”, spune parohul. În plus, locuitorii actuali sunt veniți din alte zone și aceasta îi face să se simtă mai puțin legați între ei.

„Totuși, încet-încet, mentalitatea și punctele de vedere se schimbă. Cu o mână de oameni am reușit să facem în două luni cât nu s-a făcut în 30 de ani”, spune Părintele Pavel Jijița.

„Pe restul trebuie să-i atragem treptat, pentru că, până acum, nu au fost căutați de nimeni, nu au fost ascultați de nimeni. Oamenii de aceasta au nevoie. Este mare lucru să asculți omul cu problemele lui.”

Parohul abia așteaptă ca, împreună cu doamna preoteasă, să înceapă activitățile cu copiii din parohie. „Este mare nevoie de educație pentru a reînchega o comunitate”, spune el.

Însă, pentru a-și împlini scopul de a sluji deplin comunitatea din Moravița, trebuie în primul rând să termine casa parohială. Doar astfel va putea supraveghea și lucrările la noua biserică.

La casă lucrează mai mult el împreună cu doi credincioși devotați care au timp și pricepere de dăruit pentru această lucrare. Este nevoie și de voluntari, și de bani pentru materiale.

S-au făcut colecte în parohie și în filia de la Dejan, dar comunitatea nu are putere financiară. De aceea, credincioșii încearcă o campanie pe Facebook pentru a răspândi vestea că au nevoie de sprijin: „Știm că este o perioada grea pentru noi toți, dar satul nostru are nevoie de un păstor”, a scris pe rețeaua de socializare Georgiana Croitoru, enoriașă a parohiei.

Pentru donații și informații:

Parohia Ortodoxă Română Moravița
RO59RZBR0000060021545650
PayPal: parohiamoravita
Facebook: Parohia Ortodoxă Moravița-Dejan

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).