De sarbatoarea Sf. Nifon, Arhiepiscopia Targovistei a premiat excelenta

Douăzeci şi doi elevi din Arhiepiscopia Târgoviştei care au obţinut media generală 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat, sesiunea 2020, au primit daruri din partea eparhiei. Premierea a avut loc de sărbătoarea Sfântului Nifon, după Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Stelea.

Darurile au fost înmânate de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon. Foto credit: Arhiepiscopia Târgoviştei.

Sărbătoarea hramului a început cu slujba Vecerniei, la Catedrala din Târgovişte.  După ceremonialul liturgic, racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nifon a fost purtată, în procesiune, la Mănăstirea Stelea.

Slujba de hram a fost oficiată de Mitropolitul Nifon în aer liber, la aşezământul monahal aflat la 50 de metri de curtea domnească din Târgovşite.

La slujbă au participat, cu respectarea strictă a normelor sanitare în vigoare, numeroși pelerini din Municipiul Târgoviște și din întreaga Eparhie, precum și autorităţi publice. Foto credit: Arhiepiscopia Târgoviştei. 

Mitropolitul Nifon a hirotonit un diacon în treapta preoţiei pe seama Parohiei Valea Leurzii, Protoieria Pucioasa.

În predica sa, ierarhul a evocat importantul rol spiritual, misionar și pastoral al Sfântului Ierarh Nifon, ocrotitorul eparhiei, pentru Ortodoxia românească și universală.

A fost o „personalitate bisericească marcantă a veacului său, a cărui strălucitoare și sfântă prezență este vie, luminoasă și puternică până astăzi, dar, în același timp, și cel dintâi sfânt canonizat pe teritoriul țării noastre”.

Înaltpreasfinţia Sa a lansat volumele intitulate: „Târgoviște – reședință a Mitropoliților munteni – 500 de ani de la mutarea oficială a Mitropoliei de la Curtea de Argeș”, „Vlad Țepeș – apărător al civilizației creștine” și „Tudor Vladimirescu, personalitate complexă a neamului românesc – 240 de ani de la nașterea sa”, precum și broșurile misionare, intitulate: „Filantropia creștină – mărturie concretă a valorilor Evangheliei lui Hristos” și „Parohia – spațiu spiritual, cultural și educațional fundamental”.

Mănăstirea Stelea, monument de referinţă pentru arta Ţării Româneşti din secolul al XVII-lea, este ctitoria Voievodului Vasile Lupu al Moldovei. Aceasta a fost construită în anul 1645, ca semn al împăcării cu Voievodul Matei Basarab al Ţării Româneşti.

Foto credit: Arhiepiscopia Târgoviştei

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 296

Id: 70973

Data: Aug 11, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).