„De-a lungul secolelor, credincioșii din Basarabia au trecut prin încercări multiple, iar una dintre încercările cele mai grele a fost despărțirea de Biserica Mamă”, a spus miercuri Preasfințitul Părinte Veniamin, la finalul slujbei de Te Deum oficiate cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei.
„Dăm slavă lui Dumnezeu pentru această zi și pentru toate darurile și binefacerile pe care Dumnezeu le revarsă asupra Mitropoliei Basarabiei la aniversarea a 30 de ani de la reactivarea acesteia”, a spus Episcopul Basarabiei de Sud la finalul slujbei.
„Amintim că, până în secolul al XIX-lea, credincioșii din Basarabia au fost păstoriți de ierarhii din dreapta Prutului. La începutul secolului al XIX-lea, odată cu ocuparea Basarabiei de către Rusia Țaristă, s-a făcut reorganizarea și bisericește, iar la Chișinău s-a înființat o eparhie sub jurisdicția Sfântului Sinod al Moscovei – Patriarhia Moscovei fusese desființată de Țarul Petru cel Mare”, a continuat ierarhul.
„Era o autoritate sinodală aflată sub autoritatea unui Oberprocuror. Acesta conducea de fapt Biserica. Era delegatul Țarului în Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, iar toate se făceau în funcție de dispozițiile pe care le primeau de la acesta.”
„La începutul secolului XX, în 1918, Dumnezeu a făcut să se formeze România Mare și Arhiepiscopia Chișinăului să cunoască o activitate bogată și o dezvoltare deosebită, prin intensificarea lucrării pastoral-misionare în acest spațiu”, a adăugat Preasfințitul Părinte Veniamin.
„Această mitropolie a trebuit să-și înceteze activitatea fortuit. În 1944 au venit tancurile sovietice, ceea ce a blocat efectiv orice activitate a Bisericii Ortodoxe Române în acest spațiu.”
„După aproape 50 de ani, Dumnezeu a vrut ca lucrurile să se schimbe. După 1990, s-a creat o apropiere de Patriarhia Română, iar în 14 septembrie 1992 mai mulți clerici, ierarhi și credincioși, monahi și monahii din Republica Moldova au dorit să fie reactivată Mitropolia Basarabiei”, a mai precizat Preasfinția Sa.
La slujbă au participat clericii Protoieriei Cahul, maicile de la Centrul Eparhial si credincioși basarabeni.
Mitropolia Basarabiei este succesoare spirituală, canonică și istorică a Mitropoliei Basarabiei, care a funcționat până în anul 1944 inclusiv. Aceasta a fost creată după Marea Unire de la 1918 prin ridicarea Arhiepiscopiei de Chișinău la rangul de mitropolie. Decizia înființării a fost luată în Sinodul Bisericii Ortodoxe Române din 15 noiembrie 1923.
Organizarea propriu-zisa s-a făcut prin legea de organizare a Bisericii Ortodoxe Române din 1925. Arhiepiscopul de Chișinău, Gurie Grosu, a fost ridicat la rangul de Mitropolit al Basarabiei, în 21 aprilie 1928. La acea dată, jurisdicția Mitropoliei Basarabiei cuprindea Arhiepiscopia Chișinăului, Episcopia Hotinului și Episcopia Cetății Albe – Ismail.
În timpul ocupației sovietice din 1940-1941, și mai apoi sub regimul sovietic (1944-1992), Mitropolia Basarabiei și-a încetat activitatea.
Prin statut, teritoriul Mitropoliei Basarabiei este cel al Republicii Moldova. În plus, în calitate de Exarh al Plaiurilor, Mitropolitul Basarabiei are jurisdicție canonică asupra diasporei ortodoxe române din răsărit (fosta Uniune Sovietică și diaspora Republicii Moldova).
Mitropolia Basarabiei numără patru episcopii istorice sufragane: Arhiepiscopia Chișinăului, Episcopia de Bălți, (fosta Episcopie a Hotinului), Episcopia Basarabiei de Sud (fosta Episcopie de Cetatea Albă și Ismail), Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor și a toată Transnistria (fosta Misiune Ortodoxă Română din Transnistria).
Actualul mitropolit este Înaltpreasfințitul Părinte Petru (Păduraru), care este și Exarh al Plaiurilor, cu drept de jurisdicție extrateritorială asupra românilor ortodocși din diaspora de răsărit.
Reînființată prin voința credincioșilor în 1992, Mitropolia Basarabiei a fost înregistrată oficial de guvernul Republicii Moldova în 2002, după o decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului.
Catedrala Mitropolitană din Timişoara îşi va serba ocrotitorul, Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, în perioada 14-16 septembrie.
Programul .....
Data: Sep 15, 2022
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a afirmat miercuri, 14 septembrie, că în ziua de sărbătoare a Înălţării Sfintei Cruci să ne gândim că „Hristos Domnul prin Cruce a schimbat suferința în .....
Data: Sep 15, 2022
Preasfințitul Părinte Antonie a oficiat miercuri, la Bălți, o slujbă de Te Deum cu ocazia aniversării a .....
Data: Sep 15, 2022
Biserica Sfintei Cruci și a Sfântului Vasile cel Mare de pe Calea Victoriei din București și-a serbat hramul pe parcursul mai multor zile, printr-un amplu program de evenimente .....
Data: Sep 15, 2022
„Hristos, prin jertfa Trupului Său de bunăvoie pe lemnul Crucii, intră în Sfânta Sfintelor cea nefăcută de mână, din ceruri, o dată pentru totdeauna, dar nu cu sânge de boi și de viței ci cu propriul său sânge spălând păcatele umanității”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam .....
Data: Sep 15, 2022
Basilica.ro a stat de vorbă cu Protos. Arsenie Muscalu, duhovnicul Mănăstirii Cornu din județul Prahova, despre personalitatea și influența Părintelui Sofian Boghiu asupra generației contemporane cu Revoluția din 1989, moment care a adus deplina .....
Data: Sep 15, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Dialogurile Trinitas - 2014-10-27 - Pr Mihai Hau - Sfintii modele de urmat si Sfantul Dimitrie cel Nou
Dialogurile Trinitas - 2015-05-05 - Roxana Sorescu si Liliana Ursu - Vasile Voiculescu p1
Dialogurile Trinitas - 2014-02-17 - Pr Mosoiu - Sfanta Treime si relatia omului cu D-zeu in Treime slavit
Dialogurile Trinitas - 2014-09-03 - Pr Alexandru Motoc - Despre inceputul anului bisericesc
Dialogurile Trinitas - 2014-11-20 - Pr Alexandru Motoc - Intrarea Maicii Domnului in biserica
Dialogurile Trinitas - 2016-03-01 - Pr Alexandru Mihail Nita - Intamplator vs providential p1
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).