PS Varlaam: Hristos a transformat Crucea din instrument de tortura in altarul suprem

„Hristos, prin jertfa Trupului Său de bunăvoie pe lemnul Crucii, intră în Sfânta Sfintelor cea nefăcută de mână, din ceruri, o dată pentru totdeauna, dar nu cu sânge de  boi și de viței ci cu propriul său sânge spălând păcatele umanității”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, în predica adresată credincioșilor de Înălțarea Sfintei Cruci.

„Mielul lui Dumnezeu se jertfește pe altarul Crucii de pe Golgota ca să ne dăruiască prin jertfa Trupului și Sângelui Său, iertare de păcate, mântuire și viață veșnică”, a menționat ierarhul.

Oamenii din Biserica primară au cinstit acest semn realizând că Crucea pe care S-a răstignit Hristos „a devenit instrumentul preaslăvirii Sale prin moarte și înviere, a devenit instrumentul mântuirii noastre prin mântuirea realizată de Hristos prin vărsarea prețiosului Său Sânge pe acest altar suprem de jertfă”, a spus PS Varlaam Ploieșteanul.

„Sfântul Irineu martirul și filosoful face această paralelă între arderea de tot a mieilor în Templul din Ierusalim și jertfa Mântuitorului de pe Crucea Golgotei, zicând că cele două bucăți de lemn pe care era întins mielul pentru jertfă simbolizează jertfa Mântuitorului Hristos de pe Cruce care întinzându-și mâinile de bunăvoie a îmbrățișat umanitatea întreagă”, a mai menționat ierarhul.

„Sfânta Cruce a devenit semnul identității creștinilor pentru semenii cu care locuiau împreună”.

Dovezile arheologice mărturisesc faptul că creștinii au cinstit Sfânta Cruce încă de a început.

Sărbătoarea de astăzi are propria sa istorie. Cu semnul Sfintei Cruci, Sfântul Împărat Constantin cel Mare l-a învins pe Maxențiu în anul 312.

După Sinodul de la Niceea din 325 la care au participat 318 părinți, Sfânta Împărăteasă Elena a mers la Ierusalim să caute Sfânta Cruce pe care a fost răstignit Mântuitorul Hristos. Aceasta a fost găsită în anul 328 iar în ziua de 14 septembrie Episcopul Macarie al Ierusalimului „a luat Crucea și a ridicat-o deasupra mulțimilor care așteptau descoperirea ei și care o priveau ca pe semnul de biruință a lui Hristos împotriva morții. Ziua aceasta a rămas în memoria Bisericii”, a adăugat PS Varlaam.

Ierarhul și-a încheiat predica făcând referire la textul evanghelic din duminica următoare și a îndemnat oamenii: „Să ne lepădăm de firea noastră cea păcătoasă și să ne asumăm de bunăvoie crucea vieții noastre într-un timp al încercărilor și să urmăm pe Hristos spre slava lui Dumnezeu și a noastră mântuire.”

De Înălțarea Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a slujit la Catedrala Patriarhală din București.

Foto: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 271

Id: 77346

Data: Sep 15, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).