Duhul Sfant Iși arata prezența, lucrarea și chipul pe fețele noastre: Hramul Bisericii Sf. Ștefan cel Mare din Viena

Când nu Îl îndepărtăm prin păcat, „Duhul Sfânt Își arată prezența, lucrarea și chipul Său pe fețele noastre”, a afirmat duminică Mitropolitul Serafim, care a oficiat Sfânta Liturghie la hramul Bisericii „Sf. Ștefan cel Mare” din Viena. „Chipurile tuturor sfinților alcătuiesc laolaltă chipul Duhului Sfânt”, a explicat și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul în predica rostită în cadrul slujbei.

Împreună cu cei doi ierarhi au mai slujit Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

La hram au participat Stavrofora Dr. Gabriela Platon, Stareța Mănăstirii Voroneț, ing. Leonard Ciofu, consilier patriarhal și coordonator al Sectorului pelerinaje al Administrației Patriarhale, clerici și credincioși din Austria.

Răspunsurile liturgice au fost date de Arhid. Mihail Bucă și alt membru al Grupului Psaltic Tronos, iar liturghia a fost transmisă în direct pe Facebook. În cadrul slujbei, Părintele Diacon Vasile Melinte a fost hirotonit preot pe seama Parohiei din Wels, Austria.

Despre curajul duhovnicesc

Preasfințitul Părinte Varlaam a explicat în cuvântul de învățătură că Duhul Sfânt face eroi din ucenicii fricoși. „Deși Îl întâlnesc pe Iisus după Înviere în mai multe rânduri, ei rămân aceiași ucenici fricoși, încuiați de frica iudeilor în foișorul cel de sus”, a spus ierarhul.

Duhul Sfânt face eroi martiri din ucenicii fricoși, a spus PS Varlaam la hramul Bisericii Sf. Ștefan cel Mare din Viena duminică, 12 iunie 2022. Foto: Captură ecran

„Însă, în momentul în care Duhul Sfânt Se coboară peste ei în chip de limbi ca de foc, ei devin din fricoși adevărați eroi ai credinței. Cu toții vor muri ca martiri, cu excepția Sf. Ioan Evanghelistul, care va muri la adânci bătrânețe, însă care va suferi și el chinuri groaznice în timpul împăraților persecutori.”

„Aveți aici, în inima Vienei, un altar românesc, în care să mărturisiți împreună credința neamului nostru românesc, credința cea adevărată, singura mântuitoare”, a continuat ierarhul.

„Ca oameni, atunci când dorim să întâlnim pe cineva, Îl vizităm acasă, Îi batem în ușă. Când vrem să ne întâlnim cu Dumnezeu, venim în casa Lui, în biserica Lui, și cerem ca Duhul Sfânt, harul Duhului Sfânt, să ne lumineze, să ne întărească și să ne ajute ca să ia chip Hristos în noi”, a adăugat ierarhul.

„S-au întrebat mulți de ce Duhul Sfânt nu are chip omenesc”, a spus Episcopul-vicar patriarhal. „Duhul Sfânt, lucrând în Biserică, Laborator al sfințirii vieții oamenilor, ia chipul celor care, prin ascultare, prin împlinirea Evangheliei, prin împlinirea voii lui Dumnezeu, devin sfinți.”

„Chipurile tuturor sfinților, pe care-i vom sărbători în duminica următoare, ei laolaltă alcătuiesc chipul Duhului Sfânt. De aceea îi sărbătorim îndată după Pogorârea Duhului Sfânt, pentru că ei sunt roada cea mai evidentă a prezenței și lucrării Duhului Sfânt în lume”, a adăuga Episcopul-vicar patriarhal.

„Hristos ne-a făgăduit tuturor că va fi împreună cu noi până la sfârșitul veacurilor. Împreună cu noi este și Duhul Sfânt, Care ne luminează și ne sfințește viața și ne ajută să călcăm cu curaj duhovnicesc pentru a dobândi și noi slava Împărăției Cerurilor, care strălucește pe fețele sfinților Bisericii noastre, ca amprentă sau chip al Duhului Sfânt imprimat pe ființa lor”, a încheiat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Când Își arată Duhul Sfânt chipul pe fețele noastre?

Înainte de împărtășirea credincioșilor, Părintele Mitropolit Serafim a adăugat câteva sfaturi duhovnicești despre lucrarea Duhului Sfânt în viața Bisericii și în viața fiecăruia dintre noi.

„Pentru ca Duhul Sfânt să-Și arate roadele Sale în viața noastră, a fiecăruia, trebuie să lucrăm împreună cu El”, a explicat Înaltpreasfinția Sa.

Duhul Sfânt Se retrage dacă nu Se simte dorit, a continuat ierarhul, amintind afirmația Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae că delicatețea este semnul sfințeniei.

Sf. Duh se retrage când nu se simte dorit în viața noastră, pentru a nu ne încălca libertatea, a spus IPS Serafim la hramul Bisericii Sf. Ștefan cel Mare din Viena duminică, 12 iunie 2022. Foto: Captură ecran

„Când noi ne opunem lui Dumnezeu, poate fără să ne dăm seama, când noi greșim, când noi păcătuim, când ne îndepărtăm de la voia lui Dumnezeu, încălcăm poruncile lui Dumnezeu, atunci Duhul Sfânt se retrage din delicatețe, din respect pentru libertatea noastră, și ne lasă singuri până când ne dăm seama de greșeala noastră.”

Părintele mitropolit i-a îndemnat pe credincioși să lupte cu păcatul până la sânge, pentru a se putea bucura de darurile Duhului Sfânt.

„Fața omului credincios, fața sfântului în primul rând, pe care o contemplăm în toate icoanele, trebuie să fie și fața noastră, chipul nostru, al tuturor. Și atunci, Duhul Sfânt se manifestă, Își arată prezența, lucrarea și chipul Său pe fețele noastre, ale oamenilor”.

Această luptă să o ducem cu curaj și nădejde: „Spune un cuvânt al Sfintei Scripturi că, acolo unde s-a înmulțit păcatul, acolo prisosește harul”, a amintit ierarhul. „În sensul că harul lui Dumnezeu se coboară în iadul nostru, în inima noastră răvășită de păcat, și încearcă să ne convingă cum poate, respectând libertatea noastră, să ne lăsăm de păcat.”

„Să avem această încredere și această nădejde că Dumnezeu este cu noi în toate clipele vieții noastre și în toate împrejurările vieții noastre și să încercăm, iubiți credincioși, să nu ne pierdem niciodată curajul, să nu ne pierdem niciodată nădejdea că Dumnezeu ne poate scăpa și ne scapă din toate ispitele pe care le avem”, a încheiat Înaltpreasfințitul Părinte Serafim.

„Este cinstea noastră, a tuturor”

După slujbă, Preasfințitul Părinte Macarie i-a acordat Părintelui Paroh Emanuel-Ștefan Nuțu distincția eparhială „Crucea Nordului” pentru slujirea jertfelnică, rodnică și folositoare Bisericii și societății.

PS Macarie i-a acordat Parohului Emanuel-Ștefan Nuțu distincția eparhială „Crucea Nordului” duminică, 12 iunie 2022. Foto: Captură ecran

Părintele paroh a acordat Gramate de binefăcător celor care s-au implicat în ajutarea noii biserici. El le-a mulțumit părinților săi că au călătorit din Gura Humorului până la Viena, ca să participe la sfințire și și-a exprimat speranța că, sub oblăduirea Sfântului Duh, se va finaliza și pictura bisericii.

„Acesta este și simbolismul Crucii. Nu este a mea nici crucea de astăzi, nici crucea pe care am primit-o din partea Părintelui Patriarh Daniel, ci este a noastră, a tuturor, este cinstea noastră, a tuturor”,a spus parohul despre distincțiile primite.

„Ne bucurăm, dar tot împreună le purtăm mai departe, ca să ducem la bun sfârșit această frumoasă lucrare”, a adăugat părintele, vorbind despre Cruce ca simbol al jertfei.

Liturghia a fost urmată de sfințirea magazinului parohiei și a centrului de pelerinaje situat la parterul blocului românesc din vecinătatea bisericii. În bloc locuiesc 47 de familii de români.

Sâmbătă, în ajunul hramului, a fost sfințit altarul bisericii, ceremonie la care au participat șase ierarhi și numeroase oficialități.

Vezi și:

Donează pentru pictarea bisericii „Sf. Ștefan cel Mare”

Titular: Rumänisch-Orthodoxe Kirchengemeinde in Österreich
Banca: Bank Austria
Cont: AT101200010014231202
BIC: BKAUATWW
Detalii plată / Verwendungszweck: Kirchenbau

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).