Sâmbătă, la împlinirea a 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu, a fost sfințită pictura bisericii care veghează la mormântul eroului național de la Țebea, comuna Baia de Criș, județul Hunedoara. Slujba, Sfânta Liturghie și Pomenirea eroului au fost oficiate de cinci ierarhi, în frunte cu Mitropolitul Laurențiu.
Mitropolitul Ardealului a slujit împreună cu Episcopul Nicodim al Severinului și Strehaiei, cu Episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei, cu Episcopul Nestor al Devei și Hunedoarei și cu Episcopul Siluan al românilor ortodocși din Ungaria.
Au participat clerici, parlamentari, reprezentanți ai autorităților județene și locale, oameni de cultură și numeroși credincioși.
„Evenimentul acesta are loc în sâmbăta dinaintea duminicii care pregătește sărbătoarea Sfintei Cruci. Și ne place să constatăm un lucru minunat: că nu e nimic întâmplător”, a subliniat ierarhul, adăugând că eroii au biruit și ei prin jertfa proprie.
„Dacă-ți respecți înaintașii, te respecți pe tine și ai dorința ca și urmașii urmașilor noștri să fie și ei demni de ceea ce a împlinit atâta mulțime de eroi care și-au dat viața pentru țara noastră, pentru Biserica noastră, pentru libertatea noastră”, a adăugat Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu.
„Cerem mila lui Dumnezeu să ne ocrotească în această zi de prăznuire națională, îl rugăm pe Dumnezeu să-i pomenească pe toți înaintașii noștri, pe toți eroii și luptătorii noștri români. Să ne ajute Dumnezeu să facem și noi un gest de pietate.”
„Dacă biserica am înfrumusețat-o cu podoabele acestea minunate ale picturii, florile recunoștinței noastre se pun pe mormintele eroilor, dar nu o floare luată din grădina noastră, ci să adăugăm și o floare din sufletul fiecăruia dintre noi. Și, dacă în noi arde o candelă a credinței, să aprindem din ea dragostea noastră față de toți înaintașii noștri!” și-a încheiat Mitropolitul Ardealului cuvântul din cadrul Sfintei Liturghii.
La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Andrei a citit mesajul Patriarhului Daniel la 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu, cel care a condus Revoluția română din Transilvania între anii 1848-1849. „Avram Iancu are marele merit de a fi catalizat poporul român din Transilvania în jurul idealurilor sfinte de libertate şi de afirmare a conştiinţei naţionale”, a transmis Preafericirea Sa.
Momentul a fost urmat scurte ceremonii de ridicare în rang și de oferire de distincții pentru lucrătorii și binefăcătorii bisericii. Părintele Paroh Mirel Petrica a fost hirotesit iconom stavrofor, iar Laurențiu Nistor, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara, și Mihaiu Liviu Gorcea, primarul Comunei Baia de Criș, au primit distincții de vrednicie.
Au primit diplome de vrednicie și numeroși alți sprijinitorii ai lucrărilor, printre care dep. Natalia Intotero, Costel Avraam, managerul Consiliului Județean Hunedoara, membrii Consiliului Local al Primăriei Baia de Criș, pictorul Cătălin Cezar Băluț, dar și membrii Consiliului Parohial Țebea.
„Mulțumim tuturor celor care au contribuit la înfrumusețarea acestei biserici și avem certitudinea că Dumnezeu va răsplăti cu răsplată nepieritoare și veșnică tuturor acelora care au arătat dragoste față de Biserica Sa cea sfântă”, a spus Preasfințitul Părinte Nestor.
Episcopul Devei și Hunedoarei le-a dăruit celorlalți ierarhi câte o copie a drapelului așezat pe mormântul lui Avram Iancu după înmormântare. Steagul îl reprezintă pe erou alături de Horea, Cloșca și Crișan. A fost dorința lui Avram Iancu să fie îngropat la Țebea, lângă gorunul de unde a pornit lupta lor pentru drepturile românilor.
După liturghie, Preasfințitul Părinte Andrei a oficiat slujba Parastasului la mormântul lui Avram Iancu. Au susținut alocuțiuni Mihaiu Liviu Gorcea, primarul Comunei Baia de Criș, și Dan Dungaciu, Președintele Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române.
„Vă mulțumesc că m-ați invitat aici să vorbesc despre personajul istoric care mă emoționează cel mai puternic”, a spus Dan Dungaciu. „Primul lucru și prima emoție pe care o resimt ține de angajamentul lui total, irevocabil, pentru o cauză.”.
„Există în fiecare dintre noi o capacitate de a ne asuma, dincolo de ființa noastră individuală, ființa noastră comunitară”, a continuat sociologul. „Și, uneori, facem asta cu o intensitate atât de mare, încât ființa noastră individuală pur și simplu dispare, devine irelevantă.”
„Atunci când, de pildă, o mamă este gata să se jertfească pentru copiii ei, ea ne transmite mesajul că, fără această comunitate, a familiei, a copiilor ei, ea nu mai are nici un rost.” Tot astfel, destinul fiecăruia dintre noi este profund legat de destinul comunității din care facem parte, a mai explicat cercetătorul.
Ziua de sâmbătă s-a încheiat în comuna Baia de Criș cu dezvelirea unui bust al lui Avram Iancu în localitate.
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Țebea a fost construită în stil neoclasic în secolul al XIX-lea în locul unui lăcaș mai vechi și a trecut prin mai multe renovări până în 1990, dar rămăsese nepictată. Actuala pictură a păstrat motivul tricolor, singurul care împodobea biserica înainte de pictare.
Festivitățile din acest an de la Țebea continuă duminică. După Sfânta Liturghie, urmează ceremonia de depuneri de flori și momentul rugăciune la statuia eroului, defilarea gărzii de onoare și un concert folcloric organizat și transmis în direct de TVR 1.
Vezi și:
- Patriarhul Daniel: Avram Iancu, un luptător pentru libertate şi demnitate naţională
- Avram Iancu, revoluționar la 24 de ani: Un tânăr animat de dorința de bine pentru națiunea românilor
- Avram Iancu, omagiat de Romfilatelia la 150 de ani de la moarte
130 de copii au participat, sâmbătă, la crosul organizat de Parohia Brâncuși din Capitală. Ajuns la a doua ediție, evenimentul cu scop caritabil a avut ca obiectiv strângerea de fonduri pentru atelierul parohial dedicat copiilor din comunitate.
Atelierul Brâncuși a .....
Data: Sep 11, 2022
Sâmbătă, 10 septembrie, s-au împlinit 82 de ani de la martiriul Părintelui Aurel Munteanu, Protopop de Huedin.
În 1918, Părintele Aurel Munteanu a fost delegat la Alba-Iulia şi a votat unirea Transilvaniei cu România, apoi, după 1920, a contribuit la înființarea .....
Data: Sep 11, 2022
Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji în data de 11 septembrie 2022, Duminica Dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, după următorul program, transmis de Eparhii prin intermediul Radio Trinitas:
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul .....
Data: Sep 11, 2022
La 24 de ani a devenit liderul Revoluției de la 1848 a românilor din Transilvania. Dinainte de acest moment, își uimea profesorii mai vârstnici prin înțelepciunea și devotamentul lui față de națiunea română, căreia îi aparținea și care era grav nedreptățită de regimul politic al .....
Data: Sep 11, 2022
Înaltpreasfințitul Părinte Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Mitropolit onorific și Exarh patriarhal, face parte din noul comitet executiv al Consiliului Mondial al Bisericilor (CMB), format din 25 de membri.
Alegerile au avut loc joi, 8 septembrie, în ultima zi a .....
Data: Sep 11, 2022
Participanții la a treia ediție a Congresului Istoricilor Români, desfășurat între 8 și 10 septembrie la Alba Iulia, au adoptat un
Data: Sep 11, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Invataturi patristice - 2015-03-20 - Cel mai mare dar
Invataturi patristice - 2014-02-18 - despre mandrie
Invataturi patristice - 2013-12-13 - despre marturisirea pacatelor
Invataturi patristice - 2013-12-05 - educatia copiilor
Invataturi patristice - 2013-11-21 - intrarea in Biserica
Invataturi patristice - 2015-01-14 - Despre ura
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).