Educație integrala la Gradinița Buna Vestire a Patriarhiei Romane: Graul udat devreme rezista mai bine la seceta verii

Grădinița „Buna Vestire” a Patriarhiei Române nu este una confesională, dar se bazează pe valorile creștine. Directoarea instituției și Coodonatorul Sectorului Teologic-Educațional al Patriarhiei afirmă că noua grădiniță bucureșteană va sprijini familiile în formarea caracterului copiilor, în pregătirea lor pentru integrarea în comunitate și pentru confruntarea cu provocările vieții.

Cea mai recentă ediție a emisiunii „Bucuriile vieții” de la Trinitas TV a fost găzduită de Grădinița „Buna Vestire” a Patriarhiei Române. Părintele consilier patriarhal Nicușor Beldiman, Coordonatorul Sectorului Teologic-Educațional al Patriarhiei Române, și prof. Daniela Ciofu, directoarea grădiniței, au vorbit despre valoarea și scopul acestui proiect inițiat de Părintele Patriarh Daniel și lansat în Anul omagial al pastorației părinților și copiilor.

„Scopul educației este formarea caracterului moral”, a spus Părintele Nicușor Beldiman. „Dar noi trecem mai departe și spunem că este formarea caracterului moral creștin”. Iar acest tip de educație trebuie să înceapă de timpuriu, adaugă el.

Roua timpurie a bunei educații

În acest scop, părintele a oferit o alegorie inspirată din opera filosofului creștin Vasile Băncilă, care  punea accentul pe educația timpurie a copilului: „El dă un exemplu din natură: ploile sunt foarte bune primăvara, pentru ca, atunci când vine vara, grânele să fie crescute și să nu se usuce din cauza căldurii. Ca să crească, ele trebuie udate”.

„La fel și sufletul copilului. Încă de mic trebuie pregătit pentru viață”, a explicat consilierul patriarhal. „Biserica aceasta dorește pentru copil: să fie pregătit de la vârsta preșcolară, pentru ca mai târziu să fie stăpân pe sine, să fie pregătit pentru a întâmpina anumite primejdii sau ispite ale vieții.”

Roua timpurie a bunei educații va ajuta copilul să dea rod la vârsta adultă. Părintele Nicușor Beldiman a oferit drept exemplu pedagogia Icoanei Adormirii Maicii Domnului, în care sufletul Maicii este reprezentat în brațele Fiului.

„Așa cum părinții se îngrijesc de noi când suntem copii, la fel și noi ne vom îngriji de părinții noștri. Dacă un copil învață lucrurile acestea de timpuriu, respectul și iubirea față de Dumnezeu și de aproapele, mai ales față de părinți, și el va ști, când va ajunge părinte, să-și respecte copiii, dar și părinții, de care va trebui să se îngrijească” la rândul său.

Un mediu educațional sănătos pentru trup, minte și suflet

Aceasta nu înseamnă că grădinița se adresează exclusiv familiilor religioase, ci că pune la baza demersurilor sale valorile creștine, a menționat directoarea Daniela Ciofu. Ea spune că este foarte important ce valori, exemple și modele îi oferim preșcolarului. „Copilul mic nu are încă o capacitate de a distinge. El cel mai adesea urmărește adulții.”

De aceea, pentru părinți este foarte importantă siguranța că își trimit copiii într-un mediu sănătos atât pentru corp și minte, cât și pentru sufletul lor: „Nu este o grădiniță confesională, nu de mai multă religie este vorba, ci de o educație integrală, făcută din prisma valorilor creștine, autentice.”

„Pentru orice familie, copilul este un dar de la Dumnezeu”, a precizat directoarea. „Părinții au așteptarea ca o grădiniță să continue educația făcută de ei acasă și de aceea caută în general un loc sigur din acest punct de vedere, unul pe care îl apreciază ca fiind sigur pentru copilul lor.”

Pentru că școala s-a format în tinda Bisericii de-a lungul istoriei, există o tradiție a conlucrării între Familie, Școală și Biserică, cea din urmă fiind în mod firesc interesată de formarea și dezvoltarea copiilor. „Biserica nu face decât să dezvolte un suflet sănătos într-un trup sănătos”, a rezumat părintele Nicușor Beldiman.

„Vom pregăti copiii să fie buni și respectuoși, dar și să aibă încredere în ei”, a precizat directoarea Daniela Ciofu. „Curricula națională va fi completată cu activități non-formale pe tot parcursul anului școlar. Aceasta permite completarea educației preșcolarilor, mai ales în domeniul socio-moral.”

Cum pot fi înscriși copiii. Oferta educațională

Grădinița va oferi mai multe opționale, printre care o limbă străină, engleza sau germana, dans, muzică, artă. Activitățile artistice vor fi gândite pentru ajuta copiii să descopere tradițiile și valorile românești.

Spațiul permite respectarea tuturor regulilor, inclusiv a celor de distanțare socială, atât în interior, cât și la exterior.

Grădinița nu are caracter social, ci privat, astfel încât cererile de înscriere vor fi onorate în ordinea primirii și în limita celor 20 de locuri de care dispune în acest moment. Instituția are sediul pe Str. Episcop Chesarie nr. 9, peste drum de Casa de căsătorii a Sectorului 4 București.

Deja s-au primit solicitări, mai ales pentru grupa mică și mijlocie. Solicitările de înscriere se trimit printr-un formular online. Se stabilește o vizită la grădiniță a părinților, iar ulterior copilul este invitat să participe la un atelier de o oră însoțit de un adult. Apoi se poate depune dosarul de înscriere.

Foto credit: Freepik.com

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 285

Id: 70498

Data: Jun 20, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).