La biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Râmnicu-Vâlcea a fost inaugurată săptămâna trecută o placă comemorativă cu efigia domnitorului Mihai Viteazul, ctitorul lăcaşului de cult, informează eparhia.
Slujba a fost oficiată de Arhiepiscopul Varsanufie, la împlinirea a 420 de ani de la trecerea în veşnicie a domnitorului.
„Această placă comemorativă este un act de cinstire pentru voievodul pomenit pentru veșnicie în rândul ctitorilor, însă se așază în conștiința tuturor drept mărturie a unității de Neam și de credință a românilor”, a spus ierarhul.
Domnitorului Mihai Viteazul a realizat prima unire a Ţărilor Române, în mai 1600.
„Victoria lui Mihai Viteazul în Transilvania, aprecia un cronicar, a fost pregătită și prin lucrarea tainică a preoților și a călugărilor, iar în ținutul Olteniei de sub Munte sunt multe biserici și mănăstiri care amintesc de credința și actele ctitoricești ale familiei sale. Biserica Sfânta Cuvioasa Parascheva a fost zidită din temelie în anul 1557 de voievodul Pătrașcu cel Bun, însă a fost finalizată abia în anul 1587, ctitor fiind voievodul Mihai Viteazul, iar slujba târnosirii a fost săvârșită în anul 1593 de episcopul Teofil I al Râmnicului”, a precizat ierarhul.
Pentru a consolida unirea, Mihai Viteazul a luat câteva măsuri urgente: adoptarea aceliaşi steme pentru toate teritoriile (stema avea în vârf vulturul cu crucea în cioc), a construit o biserică ortodoxă la Alba Iulia, care a servit drept catedrală, a acordat anumite înlesniri preoţilor şi iobagilor români şi a numit ca mitropolit al Transilvaniei pe Sfântul Ioan de la Prislop.
Domnitorul Mihai Viteazul
- A fost educat creștinește de mama sa, care a devenit monahie la Cozia;
- A fost numit „cavaler al lui Hristos” de Papa Clement al VIII-lea;
- Este ctitor de biserici, cea mai importantă fiind Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia;
- Se spovedea la Starețul Serghie de la Tismana;
- A văzut Ortodoxia drept liant național pentru unire.
Mihai Viteazul a fost asasinat de cei lângă care luptase în Liga Creştină, în data de 9/19 august 1601, la Câmpia Turzii.
Capul său a fost luat de unul dintre căpitanii domnitorului şi înmormântat de Radu Buzescu la Mănăstirea Dealu, lângă Târgovişte.
Pe lespedea mormântului este scris: „Aici zace cinstitul şi răposatul capul creştinului Mihail, Marele Voievod, ce au fost domn al Ţării Româneşti şi Ardealului şi Moldovei“.
Foto credit: Arhiepiscopia Râmnicului
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 281
Id: 75109
Data: Oct 19, 2021
Imagine:
În context dificil pentru Bucureștiul grav afectat de răspândirea virusului SARS-CoV-2, debutează, joi, 21 octombrie, în condiții speciale, pelerinajul dedicat Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.
Numit „Ocrotitorul Bucureștilor”, Sfântul Dimitrie a ajutat capitala în .....
Data: Oct 19, 2021
Episcopul Ioan Casian al Canadei a slujit duminică în Catedrala „Sf. Gheorghe” – Saint-Hubert din Quebec, unde a vorbit despre cum putem deveni „sol roditor” în timpurile pe care le traversăm.
„Într-o lume atât de marcată de incertitudini și de feluriți factori care .....
Data: Oct 19, 2021
Arhiepiscopia Bucureștilor are în structura administrativă un nou vicar eparhial şi un nou consilier la Sectorul cultural şi comunicaţii media.
Permanenţa Consiliului eparhial i-a numit marţi, 19 octombrie, pe pr. prof. univ. dr. Mihail-Simion .....
Data: Oct 19, 2021
„La împlinirea a o sută de ani de la nașterea suveranului, luni, 25 octombrie 2021, la Sinaia va fi dezvelită statuia Regelui Mihai I. Ceremonia va avea loc în parcul de vizavi de Primăria Sinaia, la ora 11.00. Vor participa reprezentanți ai autorităților centrale, locale, membri ai .....
Data: Oct 19, 2021
Episcopul Caransebeșului l-a comemorat pe Arhiereul Filaret Musta luni, la o sută de ani de la hirotonia întru arhiereu. Cu această ocazie, Preasfințitul Părinte Lucian l-a decorat pe descendentul ierarhului, medicul timișorean Virgil Musta, pentru sprijinul oferit semenilor în .....
Data: Oct 19, 2021
Cu ocazia zilei sale de naștere, Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei a primit un mesaj de felicitare de la Mitropolitul Petru al Basarabiei în care ierarhul, pe lângă urările de bine, își exprimă recunoștința pentru ajutorul oferit românilor de peste Prut.
.....Data: Oct 19, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Cuvantul care zideste - 2015-02-09 - Judecarea aproapelui
Cuvantul care zideste - 2014-10-20 - Pierderea timpului
Cuvantul care zideste - 2016-04-27 - Luati mancati acesta este Trupul meu
Cuvantul care zideste - 2016-04-19 - Nadejdea in Dumnezeu
Cuvantul care zideste - 2015-08-24 - Rabdarea aduce bucurie
Cuvantul care zideste - 2016-03-28 - Munca si rugaciunea
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).