„Eminescu nu a murit, pentru că are de la Dumnezeu suflet viu şi nemuritor, nu a murit pentru că a fost, este şi va fi iubit de orice suflet de român, nu a murit pentru că Biserica l-a pomenit şi îl pomeneşte şi se roagă pentru iertarea celor vremelnice încercări ale vieţii sale. Eminescu trăieşte în Împărăţia lui Dumnezeu şi în sufletul fiecărui român”, a spus marţi Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul la parastasul oficiat pentru poetul naţional.
Slujba a avut loc la Catedrala Patriarhală după Sfânta Liturghie, la împlinirea a 132 de ani de la trecerea lui Mihai Eminescu la cele veşnice.
Ierarhul l-a numit „un simbol naţional şi o sinteză a neamului nostru”. „Naţional pentru că aparţine întreg sufletului românesc”, a spus Preasfinţia Sa.
„A fost un un om erudit, de o sensibilitate extraordinară şi, în acelaşi timp, cu o inteligenţă de geniu (…) Ne gândim la sufletul său sensibil şi la revelaţia pe care o are faţă de Maica Domnului, care este chipul Bisericii. Eminescu o vede ca pe o Împărăteasă, Craiasă alegându-te / Îngenunchem rugându-te, / Înalța-ne, ne mântuie / Din valul ce ne bântuie”.
Preasfinţia Sa a reamintit că Mihai Eminescu a trait puţin, a plecat prea devreme dintre noi, însă a creat câţi alţii într-o viaţă.
„Cuvintele şi poeziile lui Eminescu grăiesc foarte mult despre istoria, despre sensibilitatea noastră (…) călătorim pretutindeni cu această poezie şi cu sensibilitate deosebită pe care Eminescu a arătat-o. A fost un om plin de cultură, creativitate şi iubire”.
Mihai Eminescu „este o permanentă chemare pentru a ne cunoaşte trecutul, pentru a ne vorbi limba la nivelul cel mai înalt artistic, pentru că a fost unul dintre cei care au şlefuit acest diamant al limbii noastre, alături de alţi dăruiţi oamenilor al literelor şi al poeziei”, a spus ierarhul.
„El este acela care ne-a lăsat un tezaur prin care dacă cineva nu ar ştii prea multe despre neamul nostru, parcurgând măcar parte din el ar înţelege ce înseamnă român, ce înseamnă suflet românesc”.
Mihai Eminescu
Mihai Eminescu (1850-1889), poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, a fost considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.
A fost activ în societatea Junimea şi a lucrat ca redactor la Timpul. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena.
Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinţa din 25 ianuarie 1902.
Mihai Eminescu a trecut la cele veșnice în data de 15 iunie 1889. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române.
Foto credit: Basilica.ro/Raluca Emanuela Ene
Mai multe imagini în Galeria Foto
Citeşte şi: Patriarhul Daniel despre Mihai Eminescu în 11 citate memorabile
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 270
Id: 73888
Data: Jun 15, 2021
Imagine:
Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul își serbează onomastica în 15 iunie, ziua de cinstire a Fericitului Ieronim.
Ierarhul s-a născut în 21 noiembrie 1959, în Brădești, județul Buzău.
A urmat Școala Generală din Bușteni, județul Prahova, după .....
Data: Jun 15, 2021
Mănăstirea Putna a inaugurat marți seria de manifestări „Serbarea de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal”. Acestea aniversează 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni și de la Primul Congres al Studenților Români de Pretutindeni, .....
Data: Jun 15, 2021
Biblioteca Academiei Române şi Muzeul Național al Literaturii Române au vernisat marţi expoziția „Nicolae Iorga – 150 de ani de la naștere“. .....
Data: Jun 16, 2021
La împlinirea a 13 ani de existență a Agenției de știri Basilica a Patriarhiei Române, i-am întrebat pe primii lucrători la agenția noastră cum a fost la început.
Părintele Consilier Patriarhal Nicolae Dascălu, Directorul Publicaţiilor Lumina, și Nicolae Dinu, azi .....
Data: Jun 16, 2021
Orice aniversare este un bun prilej de autoanaliză. Ceea ce face și redacția noastră la împlinirea a 13 ani de activitate. Astfel, am observat o greșeală frecventă de percepție asupra Agenției de știri Basilica. Adesea, orice articol de presă apărut pe Basilica.ro este greșit .....
Data: Jun 16, 2021
Părintele Consilier Nicolae Dascălu, directorul Publicațiilor Lumina ale Patriarhiei Române, a primit miercuri Premiul de .....
Data: Jun 16, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Pr Dan Popovici - Frumusetea cea dinlauntru si cea din afara - 06 dec 2011
Pr Sebastian Barbu Bucur - Muzica bisericeasca p1
Pr Neculai DORNEANU - duminica a 7-a dupa Sf Pasti - Sinodul I ecumenic - 2007
Pr Irineu Curtescu - Despre slava desarta
Pr Dionisie din Sf Munte Athos - Interviu la Sf Munte Athos (1996) (I)
Pr Dan Popovici - Mistretul cu colti de argint - 10 nov 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).