Eminescu nu a murit, ci traieste in Imparatia lui Dumnzeu si in sufletul fiecarui roman: Episcopul vicar Ieronim Sinaitul

„Eminescu nu a murit, pentru că are de la Dumnezeu suflet viu şi nemuritor, nu a murit pentru că a fost, este şi va fi iubit de orice suflet de român, nu a murit pentru că Biserica l-a pomenit şi îl pomeneşte şi se roagă pentru iertarea celor vremelnice încercări ale vieţii sale. Eminescu trăieşte în Împărăţia lui Dumnezeu şi în sufletul fiecărui român”, a spus marţi Episcopul vicar patriarhal Ieronim Sinaitul la parastasul oficiat pentru poetul naţional.

Slujba a avut loc la Catedrala Patriarhală după Sfânta Liturghie, la împlinirea a 132 de ani de la trecerea lui Mihai Eminescu la cele veşnice.

Ierarhul l-a numit „un simbol naţional şi o sinteză a neamului nostru”. „Naţional pentru că aparţine întreg sufletului românesc”, a spus Preasfinţia Sa.

„A fost un un om erudit, de o sensibilitate extraordinară şi, în acelaşi timp, cu o inteligenţă de geniu (…) Ne gândim la sufletul său sensibil şi la revelaţia pe care o are faţă de Maica Domnului, care este chipul Bisericii. Eminescu o vede ca pe o Împărăteasă, Craiasă alegându-te / Îngenunchem rugându-te, / Înalța-ne, ne mântuie / Din valul ce ne bântuie”.

Preasfinţia Sa a reamintit că Mihai Eminescu a trait puţin, a plecat prea devreme dintre noi, însă a creat câţi alţii într-o viaţă.

„Cuvintele şi poeziile lui Eminescu grăiesc foarte mult despre istoria, despre sensibilitatea noastră (…) călătorim pretutindeni cu această poezie şi cu sensibilitate deosebită pe care Eminescu a arătat-o. A fost un om plin de cultură, creativitate şi iubire”.

Mihai Eminescu „este o permanentă chemare pentru a ne cunoaşte trecutul, pentru a ne vorbi limba la nivelul cel mai înalt artistic, pentru că a fost unul dintre cei care au şlefuit acest diamant al limbii noastre, alături de alţi dăruiţi oamenilor al literelor şi al poeziei”, a spus ierarhul.

„El este acela care ne-a lăsat un tezaur prin care dacă cineva nu ar ştii prea multe despre neamul nostru, parcurgând măcar parte din el ar înţelege ce înseamnă român, ce înseamnă suflet românesc”.

Mihai Eminescu

Mihai Eminescu (1850-1889), poet, prozator, dramaturg şi jurnalist, a fost considerat de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

A fost activ în societatea Junimea şi a lucrat ca redactor la Timpul. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani, iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena.

Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în şedinţa din 25 ianuarie 1902.

Mihai Eminescu a trecut la cele veșnice în data de 15 iunie 1889. A fost ales, post-mortem (28 octombrie 1948), membru al Academiei Române.

Foto credit: Basilica.ro/Raluca Emanuela Ene
Mai multe imagini în Galeria Foto

Citeşte şi: Patriarhul Daniel despre Mihai Eminescu în 11 citate memorabile

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 270

Id: 73888

Data: Jun 15, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).