Eminescu omagiat la Cernauți: Manifestarile au inceput la casa profesorului Aron Pumnul

Societatea pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu” a organizat sâmbătă, la Cernăuți, o serie de manifestări în memoria poetului Mihai Eminescu. Ca în fiecare an, acestea au debutat la casa din Cernăuţi a lui Aron Pumnul și au continuat cu depunere de flori la statuia poetului din centrul localității și cu un eveniment cultural.

A urmat, la Palatul Naţional al Românilor, masa rotundă cu tema „Fiind foarte român, Eminescu e universal” și inaugurarea expoziției de grafică a pictorului român Spiru Vergulescu, inspirată din lirica eminesciană.

Lucrările au fost aduse de directoarea Muzeului „Mihai Eminescu”, Elena Vântu-Tărâţeanu, de la Muzeul Etnografic Regional, unde sunt păstrate temporar.

Au participat Laurențiu Ciocan, Consul la Consulatul General al României la Cernăuți, Acad. Vasile Tărâțeanu, membru de onoare al Academiei Române, Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”, Cristina Paladean, șefa Catedrei de Filologie Română și Clasică a Universităţii din Cernăuţi, Lilia Govornean, preşedinta Asociaţiei Cadrelor Didactice de Etnie Română din Ucraina, scriitorii Ştefan Hostiuc și Gheorghe Ungureanu, membri ai Societății republicane „Golgota” și ai Societății „Grigore Nandriș” din Mahala, pedagogi, ziarişti de limbă română din Bucovina de Nord.

La Cernăuţi există 24 de locuri legate de numele lui Eminescu, a declarat arhivistul Dragoş Olaru la finalul evenimentelor. El s-a oferit să organizeze excursii la aceste locuri eminesciene pentru românii din regiune.

Sediul Societății pentru Cultura și Literatura română în Bucovina „Mihai Eminescu” este la parterul Palatului Național al Românilor din centrul istoric al Cernăuților (Piața Centrală nr. 9) și a fost modernizat de Asociația Programatică pentru Dezvoltare Durabilă din București.

Clădirea de secol XIX este imobil de patrimoniu și a găzduit în 1904 festivitățile de celebrare a 25 de ani de activitate a Societății Junimea. Palatul a fost naționalizat de sovietici, dar organizațiile românilor din regiune nu au reușit să recupereze decât o parte din parter.

Casa lui Aron Pumnul (Str. Aron Pumnul nr. 19) are aproximativ 200 de ani și este construită în stil moldovenesc. Administrația Regională de Stat Cernăuți și Consulatul General al României din localitate au inițiat renovarea casei, care va găzdui Muzeul „Mihai Eminescu”.

Aron Pumnul, reprezentant al generaţiei paşoptiste transilvănene, a fost lingvist, istoric, filosof, profesor, publicist, militant politic şi animator al vieţii spirituale a românilor din Bucovina.

Sâmbătă, în România și Republica Moldova a fost marcată Ziua Culturii Naționale, declarată prin lege în ambele țări și stabilită ca omagiu adus poetului Mihai Eminescu în ziua de naștere a acestuia. Românii din Bucovina de Nord se alătură în fiecare an celebrării acestei zile.

Vezi și:

Foto credit: Facebook / Ioan Manoliu

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 238

Id: 75927

Data: Jan 16, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).