Emisiunea Doamnele Voievozilor romani . Biserica a oferit imaginile pentru trei timbre Romfilatelia

Doamnele Mara – soția lui Mircea cel Bătrân, Chiajna  – soția lui Mircea Ciobanul, Elina – soția lui Matei Basarab, Maria Voichița – soția Sfântului Ştefan cel Mare sunt reprezentate pe o emisiune filatelică care a fost lansată vineri de Romfilatelia.

Pe cele două plicuri „prima zi” a emisiunii se regăsesc doamna Milița Despina, soția Sfântului Neagoe Basarab, domn al Țării Românești (1512-1521), și doamna Stanca, soția voievodului Mihai Viteazul (1593-1600).

Unul dintre cele mai frumoase chipuri de domniţe ale istoriei noastre, Despina a fost fiică de despot, soţie, mamă, soacră şi cumnată de voievod şi a trecut la Domnul îmbrăcată în haină monahală, cu numele Platonida. Foto: Basilica.ro/Raluca-Emanuela Ene

O parte din imaginile utilizate pentru colecţia de timbre provin de la trei biserici importante din Patriarhia Română.

Chipul Doamnei Mara s-a păstrat în pictura votivă de la Schitul Brădet, din județul Argeș. Imaginea Doamnei Chiajna provine de la Biserica Sfântul Anton – Curtea Veche, iar reprezentarea doamnei Maria Voichița a fost preluată de pe Dvera Răstignirii, care datează din 1500 și se află la Muzeul Mănăstirii Putna.

Reprezentarea doamnei Elina provine într-o carte apărută în vremea domniei lui Matei Basarab (un Liturghier scris în Ţara Românească de grămăticul Radu, 1653–1654), mărturie a dezvoltării culturii, la care a contribuit și doamna Elina.

Emisiunea intitulată „Doamnele Voievozilor români” omagiază soţiile domnitorilor români care,  „deși mai puțin cunoscute decât ei, atât contemporanilor, cât și posterității, au avut însemnătatea lor în viața acestor domni și, uneori, în viața țării”.

„Unele și-au jucat rolul cu discreție, intervenind în mersul istoriei prin acte importante, dar săvârșite fără ostentație. Altele s-au implicat mai zgomotos și public în treburile țării, amestecându-se în politică  și războaie. Despre unele se știu atât de puține lucruri, încât, cu toate cercetările, ele rămân până azi figuri enigmatice ale trecutului nostru, deși au fost soțiile unor conducători marcanți, ale căror domnii sunt bine documentate”.

Romfilatelia mulţumeşte Bibliotecii Academiei Române, Arhiepiscopului Calinic al Argeșului și Muscelului, Mănăstirii Putna, Bisericii Sfântul Anton – Curtea Veche din București și domnului dr. Sorin Iftimi, de la Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Național Muzeal „Moldova” Iași, pentru sprijinul oferit la realizarea emisiunii de mărci poștale.

Foto credit: Romfilatelia

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 292

Id: 73641

Data: May 21, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).