Într-un mesaj la Duminica a 4-a după Paşti, în al cărei text evanghelic se relatează despre Vindecarea slăbănogului de la Vitezda, Episcopul Sebastian explică care sunt motivele care au condus la atitudinea iudeilor faţă de minunea Domnului Iisus Hristos.
„Mântuitorul Hristos vindecă un paralizat țintuit la pat vreme de 38 de ani, iar mai marii iudeilor, deloc impresionați de minune, fac ceea ce știau ei mai bine − o criză îngrozitoare de formalism bolnav și răutăcios. Un biet slăbănog redevine în sfârșit și el om, iar aceia nu ratează ocazia de a se umple din nou de ridicol – vezi, Doamne, era… sărbătoare! Nimic mai josnic împotriva evidenței binelui decât viciul de procedură”.
„E adevărat că legea prevedea să nu faci niciun lucru în ziua (sâmbetei): nici tu, nici fiul tău, nici fiica ta, nici sluga ta… (cf. Ieș. 20:10), însă de la acestea și până la scandalul din evanghelia de astăzi nu poate fi vorba decât de ipocrizie, formalism bolnav, răutate și invidie – toate deghizate în pretinsă dragoste de Lege”.
Episcopul Slatinei şi Romanaţilor a subliniat că încă nu am învățat să distingem esențialul de neesențial, conținutul de ambalaj și spiritul legii de litera ei. „Iudeii făcuseră din respectarea sâmbetei o obsesie bolnavă, o maladie degenerată și stupidă care i-a aruncat în ariditate sufletească, fapt ce L-a determinat pe Domnul să-i atenționeze că sâmbăta a fost făcută pentru om, iar nu omul pentru sâmbătă! (Mc. 2:27)”.
„În aceeași logică, se întâmplă să cădem și noi pradă formalismului, bigotismului, misticismului bolnav sau bolnăvicios, semidoctismului și superstițiilor ridicole, care ne fac cu mult mai condamnabili decât pe iudeii de altădată, pentru că aruncăm în derizoriu învățătura cea nouă și sfântă a Domnului”, a mai spus ierarhul.
În concluzia mesajului, el aşterne următoarele întrebări:
„Când vom învăța, oare, să-L acceptăm pe Dumnezeu, în loc să-L tot suspectăm în fel și chip? Să-L slujim, adică, în mod autentic, în loc să-L transformăm, cu prefăcută râvnă, în… obiect de studiu?”.
„Când vom reuși să-L credem pe Cuvântul Lui (Iisus Hristos), în loc să-L tot formalizăm, potrivit nepriceperii noastre?”.
„Când vom înțelege că trebuie Să-L iubim, pur și simplu, în loc să-L tot umanizăm (după chipul nostru) și să-L cenzurăm potrivit crezului nostru?…”.
Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 312
Id: 73646
Data: May 22, 2021
Imagine:
Episcopul Ignatie a spus vineri că drepturile omului sunt un produs al civilizației creștine.
„Ele se rezumă la respectul față de .....
Data: May 22, 2021
PS Ieronim Sinaitul a sfinţit duminică, 23 mai 2021, pictura bisericii Cărămidarii de Jos din Capitală.
Pictura în frescă a lăcaşului de cult construit la începutul secolului 20 a fost executată între anii 1929 – 1930 de pictorul Dimitrie Belizarie, iar acum a fost .....
Data: May 23, 2021
În Duminica a 4-a după Paşti, Patriarhul Daniel a pus accent în predica Preafericirii Sale atât pe atitudinea Mântuitorului faţă de cel pe care l-a vindecat – slăbănogul de la Vitezda – , cât şi pe comportamentul acestuia din urmă în faţa suferinţei.
Pe .....
Data: May 23, 2021
Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Rădășeni, județul Suceava, a fost sfinţită duminică de şapte ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.
Sfinţirea a avut loc ca o încununare a lucrărilor de restaurare interioară şi exterioară, executate la lăcaşul de .....
Data: May 23, 2021
Persoanele care s-au implicat în procesul de restaurare şi consolidare a bisericii parohiei Bumbăcari din Capitală au primit duminică, în ziua sfinţirii lăcaşului de cult, diplome şi distincţii.
Acestea le-au fost oferite, în numele Preafericitului Părinte Patriarh .....
Data: May 23, 2021
Duminica a 4-a după Paști, a vindecării slăbănogului de la Vitezda, a fost dedicată credincioșilor cu dizabilități locomotorii la Catedrala din Galați. 18 membri ai Asociaţiei Persoanelor cu Handicap „Sporting Club” Galaţi, s-au rugat la Sfânta Liturghie împreună cu Arhiepiscopul .....
Data: May 24, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Cuvant pentru suflet - Invataturi din pateric ale Sf Antonie cel Mare
Cuvant pentru suflet - Canonul cel mare al Sf Andrei Criteanul (18 martie 2013)
Cuvant pentru suflet - Botezul Domnului si sfintirea noastra (03 ianuarie 2013)
Cuvant pentru suflet - Schimbarea la Fata a Domnului (05 08 2015)
Cuvant pentru suflet - Grijile lumii si sfarsitul vietii
Cuvant pentru suflet - Sfantul Vasile cel Mare Texte si alcatuiri alese (01 ianuarie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).