Eparhia Iașilor: Analiza 2021, proiecte pentru 2022 / Imaginea reala a anului trecut o vom afla in fața lui Dumnezeu

Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Iașilor s-a întrunit în ședința anuală de lucru, sâmbătă, 12 februarie 2022. În urma evenimentului, Eparhia a transmis un comunicat de presă în care prezintă sinteza activităților din 2021, precum și proiectele și perspectivele pentru 2022.

„Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru tot ceea ce a fost bine, îi cerem iertare pentru ceea ce nu s-a împlinit corespunzător. Imaginea reală a anului trecut o vom afla doar atunci când ne vom prezenta în fața lui Dumnezeu”, a afirmat Mitropolitul Teofan în deschiderea evenimentului.

S-a apreciat că în ciuda dificultăților apărute în al doilea an de pandemie, activitățile nu au fost diminuate.

„Au apărut și multe probleme de ordin material, n-am avut același suport economic ca în alți ani, cu toate acestea activitățile nu s-au diminuat”, a declarat Pr. Constantin Sturzu, Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Iașilor.

Proiectele și perspectivele pentru 2022

Viața de parohie sau de mănăstire, lucrarea liturgică și cea misionară, învățământul teologic și educația religioasă, activitățile filantropice sau culturale rămân preocupările principale și în anul ce a început. Se va acorda cuvenita importanță și lucrărilor economice ce pot asigura un suport material adecvat pentru toate acestea, se precizează în comunicatul Eparhiei.

Având în vedere că 2022 este declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române ca fiind „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț”, vor exista o serie de evenimente și proiecte specifice acestor teme generoase.

Dintre prioritățile anului în curs, au fost anunțate:

  • Realizarea de materiale video despre Rugăciunea lui Iisus și isihasm și organizarea Simpozionului „Moştenirea spirituală şi culturală a Sfântului Paisie de la Neamț. 300 de ani de la naştere (1722-2022)”.
  • Inițierea a două noi colecții la Editura Doxologia: a) Dialog interdisciplinar – Religie, Filosofie, Știință; b) Științe medicale și Spiritualitate creștină.
  • Înființarea a două noi centre de zi pentru persoane vârstnice: unul în satul Miorcani (jud. Botoșani) și altul în comuna Bălțătești (jud. Neamț).
  • Extinderea Spitalului „Providența”.
  • Realizarea și publicarea unui „Ghid pastoral de catehizare și recuperare a persoanelor dependente și codependente”.
  • Înființarea și organizarea „Centrului de Cercetare și Documentare Alexandru Zub”.

Noul centru de cercetare va fi fondat în urma gestului făcut de Academicianul Alexandru Zub care și-a donat întreaga sa colecție de cărți, manuscrise și fișe pentru Biblioteca „Dumitru Stăniloae” a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Vezi mai multe detalii în comunicatul de presă transmis de Arhiepiscopia Iașilor.


Foto credit: Doxologia / Flavius Popa

Urmărește-ne pe Facebook: @basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 227

Id: 76204

Data: Feb 13, 2022

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).