Într-un interviu acordat publicației „Ziarul de Gardă”, Episcopul Antonie de Bălți, care a studiat medicina, spune că trecerea de la acest domeniu la teologie „a fost o lucrare tainică, cum se întâmplă cu fiecare om, când acesta îl caută sincer pe Dumnezeu”.
„Studiind medicina, am înțeles că omul nu este doar carne şi oase, că mai are ceva, ce influenţează sănătatea trupului. La obiectul ‹psihiatrie› am auzit de ‹boală sufletească›, de unde au urmat mai multe întrebări – ce este sufletul? Când se îmbolnăvește? Cum se îmbolnăvește? De ce se îmbolnăvește? Răspunsurile la aceste întrebări am înțeles că le putem găsi în Sfânta Scriptură. Dorința de a afla mai mult despre suflet m-a adus la Teologie”.
„În vara anului 1990, m-am înscris la Facultatea de Teologie a Universității ‹Alexandru Ioan Cuza› din Iași. De atunci nu încetez să mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru dragostea arătată şi binecuvântata rânduială de a mă duce către orizonturile studiilor teologice, care sunt un ocean nesecat de înțelepciune, lumină şi frumos”.
În interviu, ierarhul vorbește despre provocările cu care se confruntă în slujirea arhierească la Episcopia de Bălți, dar și despre actuala pandemie și efectele ei în societate.
„Este adevărat, timpurile nu sunt simple. Este o mare încercare pentru toată omenirea. Spaima şi teama a pus stăpânire pe întreg mapamondul. Nu este prima molimă periculoasă, în istorie, care s-a abătut peste lume. Au fost şi altele, precum variola, tifosul, ciuma sau holera, care au secerat sute de mii de suflete. Această boală ne-a oferit ocazia să arătăm solidaritate între noi, solidaritate cu medicii care luptă pentru viețile noastre, dar să arătăm şi unitate cu cei care au nevoie de ajutorul nostru, fie că sunt vârstnici, singuri sau bolnavi”.
Ierarhul s-a adresat și celor speriați de vremurile dificile: „Nu. Nu trebuie să credem că e sfârșitul. Dar o atenționare e”.
„Aşa cum spun şi părinții Bisericii, pentru fiecare greșeală personală vine plata peste persoana respectivă. Dacă greșește un neam, va plăti întreg neamul respectiv. Dacă greșeala se extinde la scară mondială, atunci plătește toată omenirea. Din punct de vedere duhovnicesc putem vedea această nouă boală ca pe o încercare, ca pe un test al credinţei şi dragostei noastre faţă de Dumnezeu. Este o încercare a lui Dumnezeu de a ne aminti că fără El nu putem face nimic, că fără El suntem slabi şi neputincioși. Vrea să ne întrebe de ce ne-am îndepărtat atât de mult de El”.
„Să nu disperăm, să nu lăsăm frica să pună stăpânire pe noi, să înmulțim rugăciunea către Bunul Dumnezeu. Creștinii au fost mereu oameni optimiști, pentru că aveau credință puternică. Această credință să ne-o dea şi nouă Dumnezeu”.
Vezi interviul integral.
PS Antonie nu este singurul ierarh cu pregătire medicală din Sinodul Bisericii Ortodoxe Române.
Episcopul Sofronie al Oradiei a urmat cursurile Facultății de Medicină din Timișoara între anii 1987 – 1993. În perioada 1993 – 1994 a lucrat ca medic stagiar în Arad la Spitalul Judeţean şi la Spitalul Municipal.
Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților a frecventat cursurile Facultăţii de Medicină din cadrul Academiei Mihăilene, în perioada 1992-1995.
Foto credit: Episcopia de Bălți
Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos.
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 260
Id: 70892
Data: Aug 1, 2020
Imagine:
Aducând în atenție actele sale de curaj din perioada regimului comunist, dar și echilibrul, statura maiestuoasă și sobră ale Patriarhului Iustin Moisescu, Patriarhul Daniel l-a numit pe acesta „un stâlp neclintit de furtună”.
Calitățile administrative, demnitatea, .....
Data: Aug 1, 2020
Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, își serbează vineri, 31 iulie 2020, ziua onomastică. Cu această ocazie, Patriarhul Daniel i-a transmis un mesaj de felicitare.
.....Data: Aug 1, 2020
În predica rostită duminică la Patriarhie, Episcopul vicar Timotei Prahoveanul a vorbit despre Pâinea vieţii – Hristos şi a evidenţiat legătura dintre minunea relatată în evanghelia zilei şi Sfânta Împărtăşanie. „Înmulţirea pâinilor este anticiparea Euharistiei”, a spus .....
Data: Aug 2, 2020
Piesa de teatru creştin „Brâncovenii” va fi jucată în zilele de 8 şi 16 august, începând cu ora 21:00, în grădina Televiziunii Române, anunţă Compania Teatrală Zona printr-un comunicat de presă.
Spectacolul face parte din actuala stagiune Teatru în TVR, organizată în .....
Data: Aug 2, 2020
La sfinţrea bisericii din Valea Adâncă, Mitropolitul Teofan al Moldovei a vorbit duminică despre virtutea smereniei ca antidot la împietrirea sufletească pe care o găsim adeseori în societatea actuală.
„Smerenia este taina puterii celei adevărate, căci aceasta este .....
Data: Aug 2, 2020
„Lucrarea caritabilă a Bisericii s-a născut din Evanghelie și Liturghie. Grija pentru cei săraci sub formă de instituții sociale permanente a fost inspirată de Evanghelia de astăzi”, a spus Patriarhul României în omilia rostită duminică la Paraclisul Sf. Gheorghe, reşedinţa .....
Data: Aug 2, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).