„Părintele Mina nu a pus nimic mai presus de mărturisire, de credința in Hristos – nici viața personală, nici pregătirea intelectuală, absolut nimic”, a spus Episcopul Ignatie al Hușilor in predica rostită miercuri după parastasul oficiat pentru Arhimandritul Mina Dobzeu.
Episcopul Ignatie al Hușilor a săvarșit un parastas la mormantul Arhimandritului Mina Dobzeu de langă Catedrala Episcopală la 5 ani de la trecerea la viața veșnică.
In predica rostită după parastas, Episcopul Hușilor a evidențiat dimensiunea mărturisitoare și curajul de care a dat dovadă Părintel Mina Dobzeu.
„Ne aflăm in jurul mormantului celui care a fost unul dintre mărturisitorii credinței in Hristos, in vremuri ostile acesteia. Conform cercetătorilor care s-au aplecat asupra biografiei părintelui Mina Dobzeu, viața acestuia, in integralitatea ei, a coincis cu una dintre virtuțile pe care le punea in evidență ucenicul său, părintele Nicolae Steinhardt – curajul”.
Preasfințitul Părinte Ignatie a explicat că Părintele Mina „este un caz nu atat singular, din istoria Bisericii noastre, cat unul atipic, in sensul că a opus rezistență față de regimul comunist prin scrisori, prin cuvant, prin foarte multe manifeste, pe care le-a scris și le-a afișat, fie pe gardurile Mănăstirii Brădicești, in anul 1948, fie le-a trimis direct celui care incarna tot ceea ce este rău, Nicolae Ceaușescu”.
Episcopul Hușilor a amintit că Părintele Mina Dobzeu este cel care l-a botezat pe Nicolae Steinhardt in inchisoare, după cum mărturisește autorul „Jurnalului Fericirii”.
„Pentru părintele Mina, totul gravita in jurul credinței in Hristos, lucru pe care il mărturisește, cu asupra de măsură, părintele Nicolae Steinhardt, in Jurnalul fericirii”.
„Dacă veți reciti paginile care vorbesc despre părintele Mina, „botezătorul” marelui om de cultură, părintele Nicolae Steinhardt, veți vedea că părintele Mina a avut o fibră morală incasabilă, care ieșea in evidență prin tot ceea ce mărturisea, prin slujirea lui in viața Bisericii”, a subliniat Preasfinția Sa.
Duhovnic și mărturisitor al credinței creștine in vremuri de prigoană, Părintele Mina Dobzeu și-a legat numele de Mănăstirea „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Catedrala Episcopală din Huși, unde a viețuit vreme de aproape 49 de ani, fiind și stareț, vreme de un deceniu (1978-1988), al acestui așezămant.
Foto credit: Episcopia Hușilor
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 165
Id: 78461
Data: Jun 8, 2023
Imagine:
Deținuții politici și copiii inchişi la Penitenciarul Targșor, trecuţi in veşnicie, au fost comemoraţi joi in capela din incinta unităţii de detenţie, informează Ziarul Lumina.
Slujba de pomenire a fost .....
Data: Jun 9, 2023
Cu binecuvantarea Părintelui Patriarh Daniel, o copie a Icoanei Maicii Domnului „Pantanassa” a fost așezată joi in Catedrala Patriarhală din București, unde va rămane in apropierea raclei Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul .....
Data: Jun 9, 2023
Psaltul Ion Popescu-Pasărea (1871-1943) a fost pomenit joi la mănăstirea din localitatea al cărei nume il poartă. Cel care a reinviat tradiția muzicii bisericești in Romania odihnește la Mănăstirea Pasărea.
.....Data: Jun 9, 2023
Arhim. Melchisedec Velnic, exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, a sfințit luni piatra de temelie pentru noua biserică ce va fi construită in Mănăstirea Pojorata. Noul lăcaș de cult va avea .....
Data: Jun 9, 2023
La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universităţii din Bucureşti a fost dezvelită joi o placă comemorativă dedicată Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae.
Placa comemorativă a .....
Data: Jun 9, 2023
Parohia bucureşteană „Sfantul Nicolae” – Vlădica va primi un fragment din moaştele Sfantului Ierarh Dionisie, episcopul Cetății Albe – Ismail, din partea Episcopiei Basarabiei de Sud.
Racla cu fragmentul din .....
Data: Jun 10, 2023
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).