Episcopul Europei de Nord a vorbit în duminica a V-a din Postul Mare despre jertfelnicie și lepădarea de gândirea lumească, îndemnând credincioșii să se lase în mâinile Domnului și să se susțină reciproc în această perioadă.
Vorbind despre Evanghelia duminicii, în care apostolii Iacov și Ioan îi cer Mântuitorului să le acorde locuri speciale în slava Sa, Preasfințitul Părinte Macarie a spus: „Iată, vedem că încercările Golgotei nu se bazează pe forțele noastre omenești”.
„Nu Îl putem urma pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos pe Golgota și în Răstignire dacă suntem copleșiți de gânduri omenești și de ambiții lumești.”
El a precizat că oamenii nu pot bea paharul suferinței pe care Domnul îl bea decât împreună cu El: „Numai împreună cu Mântuitorul nostru Iisus Hristos putem să înțelegem rostul încercărilor și să traversăm aceste încercări spre folos și spre mântuire.”
Aplicând această învățătură la situația actuală, episcopul a spus: „Iată, în multe locuri bisericile sunt goale, Deniile vor răsuna în curând a pustiu, însă toate aceste încercări sunt îngăduite de Mântuitorul Iisus Hristos.”
„Este un canon aspru pe care l-am primit de la Domnul în acest Post Mare și îl putem asuma, însă încercările acestea grele nu le putem traversa și nu le putem birui decât împreună cu Mântuitorul Iisus Hristos, Cel Răstignit și Înviat, Biruitorul iadului și al morții.”
Asumarea suferinței nu se poate face fără schimbarea gândirii. Trebuie să avem cugetul Mântuitorului, pe care îl dobândim prin smerenie, jertfelnicie și slujire: „Ca să putem fi ai lui Hristos, trebuie să ne conducem după Duhul Sfânt și nu după duhul lumii.”
„Adică, să căutăm mai întâi de toate să slujim, decât să fim slujiți; să căutăm să ascultăm decât să dăm ordine; să căutăm să dăm, decât să luăm. Aceasta însemnă duhul slujirii în Hristos, în Biserica cea una sfântă, sobornicească și apostolică.”
El a prezentat aceasta ca pe o „mucenicie albă”, fără vărsare de sânge: „Să ne slujim unii pe alții și să ne încurajăm unii pe alții mai cu seamă în aceste vremuri de cernere, în aceste vremuri de încercare pe care trebuie să le înfruntăm creștinește așa cum le-au înfruntat sfinții înaintași și mai cu seamă martirii Bisericii”.
„Iată, și noi trăim acum propriul nostru martiraj, însă să-l dedicăm Domnului și să ne încurajăm unii pe alții atunci când ne este greu”, a spus Părintele Episcop Macarie. „Așadar, să ne încredințăm Domnului și să întrupăm Evanghelia în viața și faptele noastre”, a încheiat ierarhul.
Foto credit: Facebook / Episcopia Europei de Nord
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 251
Id: 69759
Data: Apr 6, 2020
Imagine:
Patriarhia Română a anunțat o contribuție totală de peste 7 milioane de lei până în prezent în ajutorarea tuturor celor afectați de pandemie.
Pe lângă intensificarea rugăciunilor, Biserica a desfășurat acțiuni filantropice pentru persoanele vulnerabile și a făcut .....
Data: Apr 7, 2020
Ziua de 7 aprilie 2020 este închinată muncii asistentelor medicale și moașelor. De altfel, 2020 a fost declarat de Organizația Mondială a Sănătății „Anul asistentelor medicale și moașelor”.
Tema Zilei Mondiale a Sănătății de anul acesta are scopul de .....
Data: Apr 7, 2020
Protoieria Lăpuş a donat luni un electrocardiograf spitalului orăşenesc. Reprezentantul Bisericii a fost părintele protopop Stan Florin. El a livrat aparatul şi a semnat contractul de sponsorizare.
Electrocardiograful a fost cumpărat cu sprijinul clericilor din .....
Data: Apr 7, 2020
Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a slujit duminică în Catedrala Veche din Arad, biserica în stil baroc „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din municipiu.
Într-o perioadă în care unii dintre noi șovăim în slujirea aproapelui din teamă de boală și moarte, părintele Ioan C. Teșu, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” a Universității „Al.I. Cuza” din Iaşi,
Data: Apr 7, 2020
În incinta aşezământului monahal de la Izbuc a avut loc duminică o procesiune cu odoarele păstrate în patrimoniul mănăstirii. Ceremonialul a avut loc după slujba vecerniei şi a fost condus de părintele stareţ, arhim. Mihail Tărău.
Printre odoarele purtate în .....
Data: Apr 7, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).