În scrisoarea pastorală de Crăciun, Episcopul Ortodox Român al Ungariei subliniază prezența constantă și permanentă a lui Dumnezeu în viața noastră. Ierarhul pune accent pe nevoia de spiritualitate a omului contemporan.
„Privind în jur, la lumea în care trăim, cu toate încercările și provocările la care este supusă ea, dar văzând și purtarea de grijă, neîncetată și neabătută, pe care o simțim că vine cu îmbelșugare de la Cel Preaînalt, nu putem să nu exclamăm și noi, cu îngerii de la Betleem: ‹Slavă întru cei de Sus, lui Dumnezeu și pe pământ pace, între oameni bunăvoire!› (Luca 2, 14)”.
Nașterea Pruncului din Fecioara Maria reprezintă dovada supremă a grijii lui Dumnezeu, care eliberează întreaga omenire de păcat.
„Mare dar s-a făcut atunci tuturor oamenilor pentru a le arăta acestora, în deplină libertate, care este calea ce duce către Dumnezeu și spre fericirea lor, pentru că nu este fericire mai mare, pentru orice om de pe fața pământului, decât aceea de a deveni și el fiu al lui Dumnezeu după har și să trăiască în pace, bună înțelegere și dragoste, cu Tatăl nostru Cel din Ceruri și cu ceilalți oameni, frații și semenii noștri, pe care tot El I-a făcut”.
„Poate că nu am înțeles prea bine cine suntem, chiar dacă au trecut atâtea mii de ani, de la întemeierea lumii și mai bine de două milenii de la momentul Nașterii Domnului, dar oricât ar fi oamenii de răi și oricâte nenorociri s-ar întâmpla în lumea aceasta, totuși lucrul esențial al Praznicului de astăzi este să ne arate că toți venim de la Dumnezeu și nu ne putem afla desăvârșirea și mântuirea decât în El!”.
Vorbind despre societatea și cultura cotidiană, ierarhul avertizează asupra tendințelor de secularizare și de respingere a vieții spirituale.
„Lumea de astăzi nu mai vede rostul prezenței lui Dumnezeu în viața ei cotidiană și încearcă să alunge până și pomenirea Lui din vocabularul obișnuit al noului cetățean european, aflat în căutarea de a-și face voia proprie și de a promova un alt tip de viață, în care se pare că ar conta doar existența lui fiziologică și mai puțin sufletul său”.
”De aceea rămâne atât de mare, important și actual, Praznicul pe care Îl sărbătorim astăzi, al Nașterii Domnului, pentru că el consemnează, în mod concret, în fiecare an și pentru fiecare generație, începutul mântuirii noastre, prin darul lui Dumnezeu făcut oamenilor, în Persoana lui Iisus Hristos, Care ne dăruiește și nouă mântuirea”.
„Acestuia și noi, cu mare glas să-I strigăm că ne bucurăm de Nașterea Sa, iar lumii întregi să-i spunem: lăsați deoparte teama și deschizând ochii inimii și văzându-L pe Hristos, ‹lăudați și cântați și vă bucurați›, căci și viața voastră se află ascunsă cu Hristos, în Dumnezeu (Coloseni 3, 3)”, a încheiat Preasfințitul Părinte Siluan.
Dă click aici pentru a vizualiza textul integral.
Foto credit: Mitropolia Banatului
Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 249
Id: 75715
Data: Dec 22, 2021
Imagine:
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a oficiat miercuri, 22 decembrie 2021, o slujbă de pomenire pentru martirii căzuți în decembrie 1989.
În cuvântul rostit după slujbă, ierarhul a făcut o paralelă între .....
Data: Dec 22, 2021
Părintele Patriarh Daniel a fost colindat miercuri la Reședința Patriarhală de un grup de tineri beneficiari ai Asociației Down Plus din București. Preafericirea Sa i-a binecuvântat pe tinerii cu Sindrom Down și le-a spus că au sporit bucuria prin prezența lor pe Dealul .....
Data: Dec 22, 2021
Părintele Patriarh Daniel a fost colindat miercuri seară de Grupul Psaltic Filomelos de la biserica din Borzești, ctitorie a Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare. Preafericirea Sa le-a vorbit colindătorilor despre semnificația zicalei „dar din dar se face raiul”.
„Ați .....
Data: Dec 22, 2021
Pentru respectarea normelor sanitare recomandate de către autorități, accesul în interiorul Catedralei Patriarhale va fi restricționat la un număr maximum de 70 persoane.
În Catedrala Patriarhală din București, slujbele de Crăciun și Anul Nou vor fi oficiate conform .....
Data: Dec 23, 2021
Patruzeci şi trei de coruri, grupuri vocal-instrumentale și ansambluri artistice au colindat în cele patru concerte organizate în cadrul proiectului caritabil „Un Crăciun pentru fiecare”. Evenimentele au fost organizate de Sectorul Social Filantropic, în colaborare cu Sectorul .....
Data: Dec 23, 2021
În prima sa scrisoare pastorală de Crăciun din 1989, Patriarhul Teoctist scoate în evidență faptul că Nașterea Domnului arată cât de mult ne iubește Dumnezeu și cât de mare este prețul vieții omenești înaintea Lui.
1. „Ce poate înaripa .....
Data: Dec 23, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Pelerini la locurile sfinte - 2016-05-14 - Paraclisul Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan Teologul - Manastirea Afteia
Pelerini la locurile sfinte - 2016-03-27 - Manastirea Turnu Rosu - Catedrala Mitropolitana din Cluj
Pelerini la locurile sfinte - 2014-02-09 - Manastirea Berivoi - Manastirea Rasca Transilvana
Pelerini la locurile sfinte - 2016-06-11 - Parohia Viile Fabric Timisoara - Schitul Hapria
Pelerini la locurile sfinte - 2016-04-03 - Biserica Buna Vestire Giulesti din Bucuresti si Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Craiova
Pelerini la locurile sfinte - 2013-11-30 - Pestera Sfantului Apostol Andrei - Manastirea Neamt
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).