Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a explicat vineri, în cadrul slujbei de la Patriarhie, de ce sărbătoarea Sfântului Nicolae este o chemare, dar, în acelaşi timp, şi o provocare pentru noi oamenii.
Chemare pentru că trebuie să-i urmăm exemplul milostivirii sale şi provocare pentru că trebuie să înfrângem propria lăcomie şi tendinţa societăţii de a ne transforma în consumerişti.
„Prin imaginile şi ştirile pe care le vedem în mass media, sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae apare ca o sărbătoare a bogăţiei, a darurilor pe care le găsim în cizme, însă realitatea din societate este cu totul alta”.
„Potrivit presei aproximativ trei sute de mii de copii din rândul poporului nostru au abandonat şcoala din lipsă de mijloace materiale, câteva sute de mii trăiesc la limita sărăciei. Îi vedem adeseori scormonind în gunoaie şi coşurile de gunoi în căutarea unei bucăţi de pâine”.
„De aceea, sărbătoarea Sfântului Nicolae este o chemare şi o provocare ca şi noi creştinii, care ne bucurăm de darul cel mare pe care Dumnezeu Tatăl L-a dăruit umanităţii întregi, şi anume Întruparea preaiubitului Său Fiu ca toţi cei care credem în El să nu pierim, ci să avem viaţă veşnică, să ne arătăm la rândul nostru recunoscători şi dăruitori având în faţa noastră chipul Sfântului Ierarh Nicolae, chip al blândeţii şi al bunătăţii”, a spus Părintele Episcop Varlaam Ploieşteanul.
În cadrul predicii, ierarhul a reamintit că tradiţia darurilor de Moş Nicolae provine din exemplul milosteniei practicate de Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.
„În timpul vieţii lui, atât din averea personală, cât şi din bunurile bisericii a oferit ajutoare şi daruri, mai ales copiilor aflaţi în dificultate”, a spus Părintele Episcop Varlaam despre Sfântul Nicolae.
Oferind mai multe exemple de milostenie din viaţa sfântului, Preasfinţia Sa a insistat asupra faptului că „sărbătoarea lui este un îndemn puternic să ne asemănăm şi noi lui prin bunătatea pe care suntem chemaţi să o arătăm faţă de cei din jurul nostru, prin iertarea pe care trebuie să o cultivăm în relaţiile cu semenii noştri şi, mai ales, prin solidaritatea şi ajutorarea celor care sunt mai săraci şi nevoiaşi decât noi”.
Un alt aspect evidenţiat de Preasfinţia Sa a făcut referire la cinstirea de care se bucură Sfântul Nicolae şi în rândul altor confesiuni creştine.
Pentru bunătatea vieţii lui, pentru iubirea pe care a arătat-o tuturor, Sfântul Ierarh Nicolae se bucură de preţuire chiar şi în rândul celor care au abandonat cinstirea sfinţilor.
La cel de-al doilea hram al Bisericii „Sf. Gheorghe” – Nou din centrul Capitalei, PS Timotei Prahoveanul a menţionat virtuţile Sfântului Ierarh Nicolae pomenit în 6 decembrie.
În timpul Sfintei Liturghii, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor l-a .....
Data: Dec 6, 2019
Episcopul Visarion al Tulcii a liturghisit vineri, de Sfântul Nicolae, la hramul Catedralei din Tulcea. În ziua sărbătorii patronului spiritual s-a împlinit un deceniu de la resfinţirea lăcaşului de cult.
Slujba de resfinţire era oficiată, în urmă cu 10 ani, de .....
Data: Dec 6, 2019
Mitropolitul Teofan a prezentat joi la Biserica „Sfântul Nicolae Domnesc” din zona Palatului Culturii Iași modelul de înfrânare oferit de Sfântul Ierarh Nicolae.
După Slujba Vecerniei, ierarhul a explicat:
„Troparul Sfântului Nicolae ne mai .....
Data: Dec 6, 2019
Voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului au desfăşurat marţi ultima acțiune din acest an din cadrul campaniei de „Prevenție și educație pentru sănătate” în localitatea Moara Vlăsiei.
Specialiştii-voluntari le-au prezentat celor 240 de elevi ai Şcolii .....
Data: Dec 6, 2019
Patriarhul Daniel a vorbit vineri, 6 decembrie 2019, despre popularitatea Sfântului Ierarh Nicolae în București, în țară, cât și în întreaga Ortodoxie, și .....
Data: Dec 6, 2019
Episcopul Siluan le-a amintit preoților români din Italia reuniți în conferință semestrială faptul că „pastorația și catehizarea credincioșilor începe cu propria catehizare, cu propria pocăință, cu propria întâlnire cu Hristos”.
„Preoția nu este un serviciu, ea este .....
Data: Dec 6, 2019
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
IPS Bartolomeu Anania - Lansare carte - Memorii - Iasi - dec 2008
IPS Bartolomeu Anania - lucratorii cei rai
IPS Bartolomeu Anania - Enigma teologilor - Sfantul Ioan Botezatorul
IPS Bartolomeu Anania - Marturii
IPS Bartolomeu Anania si PS Andrei Andreicut
IPS Bartolomeu Anania - Despre drumul Crucii
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).