Evenimente dedicate persoanelor deportate din vestul tarii in Campia Baraganului

DSC_0179

In perioada 16-18 iunie 2016 s-au desfasurat la Timisoara o serie de evenimente dedicate unui moment important al memoriei romanesti si anume, 65 de ani de la punerea in miscare a celei mai ample deportari din istoria contemporana a Romaniei, deportarea in Baragan a zeci de mii de persoane din zona de Vest a tarii, informeaza site-ul oficial al Mitropoliei Banatului.

In 18 iunie 1951 (de sarbatoarea Rusaliilor), pe fondul unor relatii conflictuale aparute intre liderul comunist de la Moscova, Iosif Vissarionovici Stalin si liderul comunist de la Belgrad, Iosif Broz Tito, peste 40000 de persoane, din peste 200 de localitati din tara, de pe langa frontiera cu Iugoslavia, au fost deportate in Campia Baraganului.

Evenimentele au debutat joi, 16 iunie, la Muzeul Satului Banatean, unde au fost lansate cartile: Desculti printre ciulini. Marturii despre deportarea in Baragan , de Marcel Samanta si Sarbii in Golgota Baraganului. Noi contributii , autori Miodrag Milin si Sfetcu Mihailov. De asemenea, au fost prezentate si doua carti reeditate: Deportarea in Baragan – Destine – Documente – Reportaje , autori Viorel Marineasa, Daniel Vighi si Valentin Samanta, si Lagarul deportarii. Pagini din lagarul Baraganului, 1951-1956 , scris de Rafael Mirciov.

Vineri, 17 iunie, la Casa Adam Müller Guttenbrunn din municipiul Timisoara, a avut loc Simpozionul cu tema Deportarea in Baragan – Sinteze si reevaluare , cu ocazia implinirii a 65 de ani de la deportarea in Baragan, moderat de prof. univ. dr. Viorel Marineasa.

La intalnire au fost prezente oficialitati locale si judetene, oameni de cultura, deportati, urmasi ai celor care au avut de suferit de pe urma deportarii in Baragan, precum si alti invitati.

In cadrul evenimentului a fost vizionat si un episod din filmul Deportatii , realizat de Filaret Acatrinei. A urmat sesiunea de comunicari, unde conferentiarii invitati si-au prezentat ultimele lucrari specifice temei intalnirii.

In noaptea de 18 spre 19 iunie 1951, a doua zi de Rusalii a inceput deportarea a 40320 de persoane (peste 44000 de persoane dupa unii autori), care alcatuiau 12791 de familii din zona de Vest a tarii. Deportatii refuzau in mod organic comunismul, fapt pentru care erau catalogati dusmani ai poporului , elemente subversive , care aveau manifestari dusmanoase fiind considerati o piedica in comunizarea agriculturii. Deportarea este un fenomen de masa, fiecare deportat a trait aceasta tragedie in felul sau personal. O lectie de istorie care, din pacate, nu se invata la scoala. Este de datoria noastra sa nu uitam cele intamplate, pentru a nu se mai repeta niciodata, a precizat Petru Mirciov, Presedintele Asociatiei Fostilor Deportati in Baragan.

Programul dedicat implinirii a 65 de ani de la deportarea in Baragan s-a incheiat astazi in Parcul Justitiei din Timisoara, la Monumentul dedicat fostilor deportati in Baragan, unde s-a desfasurat un ceremonial religios, in cadrul caruia s-au inaltat rugaciuni pentru toti cei deportati.

Organizatorul evenimentului a fost Asociatia Fostilor Deportati in Baragan.

[gallery link="file" ids="135704,135705,135706,135707,135708"]

The post Evenimente dedicate persoanelor deportate din vestul tarii in Campia Baraganului appeared first on Basilica.ro - Agentia de presa a Patriarhiei Romane.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 1357

Id: 60254

Data: Jun 18, 2016

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).