Factbox: (Cand) il sarbatorește Biserica Ortodoxa pe Sfantul Iosif?

Mai puțini știu că Dreptul Iosif, cel care a purtat de grijă pruncului Iisus și a păzit-o pe Fecioara Maria în lume, este pomenit nu o dată, ci de două ori în cursul anului de Biserica Ortodoxă.

Prima dată, el este pomenit în Duminica Sf. Strămoși după trup ai Domnului, începând de la Adam pe generații, așa cum apar la Evanghelistul Matei.

Tradiția spune că Sfântul și Dreptul Iosif era descendent al Regelui David și că a fost ales ca logodnic al Fecioarei Maria deoarece era singurul dintre văduvii din Israel vrednic de această logodnă, în urma unei minuni similare înfloririi toiagului lui Aaron din Vechiul Testament.

Împodobindu-te cu viață nepătată, preamărite Iosif, fost-ai paznic adevărat al Fecioarei celei fără de prihană și te-ai numit Tată al Copilului, Care S-a născut, fiind mărit prin cinstitul nume.

Cel ce a zidit cerul și pământul și marea Se numește Fiu al teslarului, adică al tău, fericite, vrednicule de laudă; Părintele cel fără de început cu adevărat mărindu-te ca pe un sfințit lucrător al celor mai presus de minte

— Cântarea a șaptea din Canonul Logodnicului, cântat la Utrenia din Duminica după Nașterea Domnului

Iar a doua sărbătorire a Sfântului Iosif Logodnicul se face în Duminica după Nașterea Domnului, când este menționat în Calendarul Ortodox alături de Prorocul David și de Sf. Ap. Iacob, ruda Domnului.

Stai, slujind ca un înger, înțeleptule Iosif, pe Dumnezeu Cel Ce S-a făcut Prunc cu trupul și nemijlocit te-ai luminat lămurit, primind de la El razele cele nematerialnice, fericite, și prealuminat te-ai arătat și cu sufletul și cu inima.

Fiind cu totul sfințit la suflet și la trup prin atingerea de Dumnezeire, prealăudate, te-ai mutat la locașurile cele nematerialnice, sfințind acum pe cei ce săvârșeșsc cu adevărat, cu cinste pomenirea ta, dreaptule, preasfințite Iosif, logodnicul Preasfintei Maici a lui Dumnezeu.

— Cântarea a șasea din Canonul Logodnicului, cântat la Utrenia din Duminica după Nașterea Domnului

În multe icoane ale Nașterii Domnului, Dreptul Iosif este prezentat ca fiind ispitit de către diavol să rupă logodna. Cel rău este reprezentat ca un bătrân cu aripile negre înfășurate.

Dar s-a dovedit drept prin atitudinea pe care a avut-o față de sarcina Fecioarei Maria: nu a vrut să o denunțe că este însărcinată, ceea ce ar fi dus la pedepsirea cu moartea a Fecioarei Maria, conform Legii lui Moise.


Troparul Sfântului Iosif

Glasul 2

Binevesteşte Iosif lui David, Dumnezeiescului Părinte, mi­nunile: văzut-ai pe Fecioara născând; cu magii te-ai închi­nat; cu păstorii ai slăvit şi prin Îngeri înştiinţare ai primit. Roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre!


Ceilalți sfinți din calendar care poartă numele de Iosif sunt: Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partoș, Mitropolitul Banatului (15 septembrie), Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei (26 ianuarie), Sf. Cuv. Iosif Imnograful (4 aprilie), Sf. Ier. Iosif Mărturisitorul din Maramureș (24 aprilie), Sfântul Iosif din Arimateea (31 iulie), Sf. Cuv. Iosif de la Văratec (16 august), Sfântul Iosif Isihastul (16 august).

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 229

Id: 72211

Data: Dec 17, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).