Gandurile tinerilor NEPSIS din Parohia Ciriè, Italia. In timpul pandemiei, au citit și discutat Noul Testament

Parohia Sf. Ap. și Ev. Matei – Ciriè din Episcopia Italiei a încheiat săptămâna trecută un proiect catehetic important: din aprilie și până în decembrie, ei au citit zilnic câte două capitole din Noul Testament, pe care apoi le-au discutat cu părinții parohiei la întâlnirile săptămânale. Acestea au avut loc la biserică sau online, în funcție de restricțiile existente.

Ca materiale de studiu, parohia le-a dăruit tinerilor câte un exemplar din Noul Testament și „Agenda/Diario pentru tine!ri 2020/2021”, editată de Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, unde și-au notat întrebările sau anumite citate.

Gabriel, 17 ani: „La finalul acestui proiect mi-am dat seama că știm foarte puțin despre credința noastră, că-L cunoaștem foarte puțin pe Dumnezeu. Citind Sfintele Evanghelii am înțeles că acestea se completează și că nu se repetă, în totalitate. (…) Din epistole am aflat multe învățături legate de modul cum trebuie să ne comportăm noi, creștinii. …din Faptele Apostolilor am înțeles ce înseamnă adevărata misiune. Cum oboseala sau frica, de ceea ce ți s-ar putea întâmpla propovăduindu-L pe Dumnezeu, pot fi învinse cu ajutorul Lui.”

„Am pornit la acest drum cu învățăturile părinților duhovnicești, care ne recomandă să lecturăm zilnic câte două capitole din Noul Testament”, a explicat Părintele Paroh Ioan Haba de la Biserica Sf. Ap. și Ev. Matei – Ciriè.

Denisa, 16 ani: „În aceste luni am observat cât este important să citești zilnic câte 2 capitole din Noul Testament. Am învățat să îmi fac timp pe parcursul zilei pentru cele duhovnicești și să nu mai caut tot felul de scuze.”

„Cu siguranță nu le-a fost ușor deoarece, pe lângă înțelegerea mesajului textului sacru au avut de depășit și dificultățile lingvistice. Noi am citit scrierile neotestamentare în limba română, iar ei studiază la școală în limba italiană”, a spus el.

Pavel, 14 ani: „A fost un proiect bine-venit deoarece, în particular, nu cred că aș fi reușit să citesc în mod constant și să aprofundez anumite teme. Sfintele Evanghelii rămân pentru mine scrierile cele mai profunde.”

Astfel, proiectul a fost o ocazie în plus de a le consolida cunoștințele de limba română.

Ionela, 18 ani: „Am rămas în minte cu faptul că Dumnezeu este iubire și că noi dacă dorim să ne mântuim trebuie să ne iubim.”

„Dacă ar fi să fac o ierarhie, cred că au fost impresionați de profunzimea cuvintelor Mântuitorului, adică de Sfintele Evanghelii. În ceea ce privește epistolele, acestea i-au captivat prin sfaturile practice pe care le oferă”, a adăugat parohul.

Anastasia, 14 ani: „Mi-a plăcut mult acest proiect deoarece eu începusem singură să citesc Noul Testament. Din această cauză nu reușeam să înțeleg anumite cuvinte, citate. … Aș reciti Noul Testament nu numai o data, chiar de mai multe ori. După sărbătorile de iarnă mi-am propus să-l reiau. Mi-ar plăcea să mai citim ceva împreună.”

Adesea, la un anumit verset stătea și câte o oră pentru a le răspunde la întrebări.

Alessandro, 17 ani: „La final de proiect gândul meu este de a-L ruga pe Dumnezeu să-mi ajute să mai citesc încă o dată Noul Testament. Mi-au plăcut mult Sfintele Evanghelii.”

Unii tineri au apelat la ajutorul părinților pentru a înțelege anumite cuvinte și astfel s-au apropiat și părinții lor de Sfânta Scriptură.

Norina, 17 ani: „Cred că m-a ajutat mult citirea Noului Testament … Voi continua să-l citesc deoarece cred că este cea mai adâncă învățătură la care pot avea acces oricând.”

Davide, 14 ani: „Am rămas cu multe învățături din Sfintele Evanghelii, Epistola către Evrei și Faptele Apostolilor. Am învățat multe lucruri care cred că mă vor ajuta în viață.”

Următorul proiect va avea în vedere o serie de cateheze care să explice Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 244

Id: 72225

Data: Dec 18, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).