Părintele Protosinghel Arsenie Irimiea, Starețul Schitului Darvari – Paraclis Patriarhal din Capitală, a oficiat sâmbătă Sfânta Liturghie, la pomenirea Sfinților Împărați Constantin și Elena, hramul sfântului așezământ. Părintele Stareț a explicat în ce fel mesajul primit de Sf. Constantin cel Mare de la Hristos – „În acest semn vei învinge” – este valabil pentru noi, toți.
„«În acest semn vei învinge» este mesajul lui Dumnezeu pentru Constantin și de la Constantin pentru noi și de la noi până la ultimul om născut înainte de a Doua Venire: «Doar împreună cu Mine vei învinge»”, a afirmat Părintele Protosinghel Arsenie Irimiea.
Sfinția Sa a adăugat că „este falsă teza că Sf. Constantin cel Mare a creștinat poporul ca să-și asigure o stabilitate, o unitate” și a menționat că, la momentul venirii sale pe tron, doar 3% din romanii occidentali erau creștini, respectiv doar 20% din romanii din partea orientală a imperiului.
„A întors Imperiul către o minoritate. Dar în ce fel? Propunându-L pe Hristos, nu impunându-L”, a precizat starețul. „În decurs de 15 ani, a avut o răbdare de fier și așa a întors întregul imperiu cu fața către Hristos – nu cu forța, ci prin exemplu personal.”
„A devenit creștin, dar a rămas în continuare soldat”, a mai subliniat Părintele Protosinghel Arsenie Irimiea despre Sf. Constantin cel Mare, explicând că pacea se câștigă adesea cu luptă. „Împărăția presupune un împărat, iar împăratul presupune un soldat. Iar soldații suntem noi, nu se poate altfel. Dumnezeiasca Liturghie începe cu binecuvântarea unei Împărății.”
„Și coboară Împăratul, Care se întâlnește cu soldații Săi. Starea, mesajul pe care Constantin cel Mare îl dă în Biserică este următorul: Dacă nu ești soldat, dacă nu ești luptător, nu poți avea parte de Hristos”, a continuat starețul Schitului Darvari.
„Hristos are nevoie de tine să urmezi exemplul lui Constantin: Imperiul l-a întors cu fața spre Hristos. Eu întorc imperiul sufletului și al trupului meu cu fața înspre Hristos. Mesajul lui Constantin este înscris în Corinteni 5, 17: «Cele vechi au trecut, iată toate s-au făcut noi». Acesta este mesajul de fiecare zi al lui Constantin cel Mare.”
„Nouă, soldaților din Armata Imperială a Împăratului Hristos, ne stă bine cu războiul – cu războiul lăuntric, adică cu războiul nevăzut. Pârâșii mei sunt gândurile mele. Inamicul numărul 1 este demonul. Inamicul numărul 2 este demonul. Inamicul numărul 3 este demonul. Niciodată omul. Să văd întotdeauna pe diavolul, care ispitește pe aproapele meu ca acela să mă împungă”, a adăugat părintele protosinghel.
„Marele mesaj al Bisericii este că toți putem fi Constantini. Cât nu-Și dorește Hristos o Biserică de Constantini? Ce ne trebuie? Ne trebuie următorul lucru: conștiința faptului că crucea de pe cer, cu semne luminoase și mesajul «În acest semn vei învinge», este și pentru mine.”
„Să fim și noi soldați până la capăt. Nu milogi, nu mâna întinsă, nu ieșire din firescul lucrurilor, ci numai biruitori. Dacă nu biruiești, pierzi în împărăție – adică din inima ta. Și nu poți să-I dai lui Hristos inima pe bucățele – ori Îi dai totul, ori nu Îi dai nimic. Așa e și Hristos: nu-L iei pe bucățele. Îl iei întreg sau nu-L iei deloc. De acum nu mai este nimic vechi. Toate s-au înnoit”, a încheiat Părintele Protosinghel Arsenie Irimiea.
Schitul Darvari este unul din cele zece paraclise patriarhale din Capitală, care sprijină activitatea Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române. Celelalte hramuri ale sfântului așezământ sunt cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Prodromița” (12 iulie) și „Soborul Sf. Arh. Mihail și Gavriil” (8 noiembrie).
O copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Prodromița” de la Athos este pusă la loc de cinste în biserica schitului.
Textul integral al Tomosului sinodal prezentat la proclamarea canonizării Cuvioasei Teofana Basarab, sâmbătă, 21 mai .....
Data: May 22, 2022
În ajunul Sărbătorii Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena, Mitropolitul Ioan al Banatului a oferit o casă cumpărată în localitatea Sacoșul Turcesc unei familii cu 11 copii din Chevereșu Mare.
Locuința a fost achiziționată prin implicarea directă a .....
Data: May 23, 2022
Biserica Domnița Bălașa – Paraclis Patriarhal din Capitală, ctitorită de doamnele din familia Brâncoveanu, a fost restaurată printr-un proiect care s-a desfășurat pe parcursul a patru ani și a fost finanțat din fonduri europene, valoarea lui totală fiind de 17.156.630.30 lei (peste .....
Data: May 23, 2022
În zilele de 21 şi 22 mai 2022, Preasfinţitul Părinte Macarie a oficiat Sfânta Liturghie şi a botezat doi adulţi: un suedez şi o chinezoaică.
Duminică, în Biserica Paraclis Episcopal din Copenhaga, Regatul Danemarcei, PS Macarie a botezat-o pe tânăra chinezoaică Utto .....
Data: May 23, 2022
Biserica parohiei prahovene Zalhanaua din comuna Mănești a fost sfințită duminică, 22 mai, în urma lucrărilor de restaurare efectuate în ultimii 13 ani.
Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal. La eveniment, delegatul .....
Data: May 23, 2022
Editurile Patriarhiei Române participă în perioada 1-5 iunie 2022 la Salonul Internațional de Carte Bookfest care se va desfăşura în Complexul Expozițional Romexpo din București, în pavilionul B2.
Oferta de carte include o gamă variată de lucrări de teologie .....
Data: May 24, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).