In acest semn vei invinge: Mesajul lui Hristos catre Sf. Constantin și catre noi toți, spune Starețul Schitului Darvari

Părintele Protosinghel Arsenie Irimiea, Starețul Schitului Darvari – Paraclis Patriarhal din Capitală, a oficiat sâmbătă Sfânta Liturghie, la pomenirea Sfinților Împărați Constantin și Elena, hramul sfântului așezământ. Părintele Stareț a explicat în ce fel mesajul primit de Sf. Constantin cel Mare de la Hristos – „În acest semn vei învinge” – este valabil pentru noi, toți.

„«În acest semn vei învinge» este mesajul lui Dumnezeu pentru Constantin și de la Constantin pentru noi și de la noi până la ultimul om născut înainte de a Doua Venire: «Doar împreună cu Mine vei învinge»”, a afirmat Părintele Protosinghel Arsenie Irimiea.

Sfinția Sa a adăugat că „este falsă teza că Sf. Constantin cel Mare a creștinat poporul ca să-și asigure o stabilitate, o unitate” și a menționat că, la momentul venirii sale pe tron, doar 3% din romanii occidentali erau creștini, respectiv doar 20% din romanii din partea orientală a imperiului.

„A întors Imperiul către o minoritate. Dar în ce fel? Propunându-L pe Hristos, nu impunându-L”, a precizat starețul. „În decurs de 15 ani, a avut o răbdare de fier și așa a întors întregul imperiu cu fața către Hristos – nu cu forța, ci prin exemplu personal.”

Protos. Arsenie Irimiea, Starețul Schitului Darvari, a oficiat Sf. Liturghie la pomenirea Sf. Împ. Constantin și Elena, hramul sfântului așezământ, sâmbătă, 21 mai 2022. Foto: Schitul Darvari

„A devenit creștin, dar a rămas în continuare soldat”, a mai subliniat Părintele Protosinghel Arsenie Irimiea despre Sf. Constantin cel Mare, explicând că pacea se câștigă adesea cu luptă. „Împărăția presupune un împărat, iar împăratul presupune un soldat. Iar soldații suntem noi, nu se poate altfel. Dumnezeiasca Liturghie începe cu binecuvântarea unei Împărății.”

„Și coboară Împăratul, Care se întâlnește cu soldații Săi. Starea, mesajul pe care Constantin cel Mare îl dă în Biserică este următorul: Dacă nu ești soldat, dacă nu ești luptător, nu poți avea parte de Hristos”, a continuat starețul Schitului Darvari.

„Hristos are nevoie de tine să urmezi exemplul lui Constantin: Imperiul l-a întors cu fața spre Hristos. Eu întorc imperiul sufletului și al trupului meu cu fața înspre Hristos. Mesajul lui Constantin este înscris în Corinteni 5, 17: «Cele vechi au trecut, iată toate s-au făcut noi». Acesta este mesajul de fiecare zi al lui Constantin cel Mare.”

„Nouă, soldaților din Armata Imperială a Împăratului Hristos, ne stă bine cu războiul – cu războiul lăuntric, adică cu războiul nevăzut. Pârâșii mei sunt gândurile mele. Inamicul numărul 1 este demonul. Inamicul numărul 2 este demonul. Inamicul numărul 3 este demonul. Niciodată omul. Să văd întotdeauna pe diavolul, care ispitește pe aproapele meu ca acela să mă împungă”, a adăugat părintele protosinghel.

„Marele mesaj al Bisericii este că toți putem fi Constantini. Cât nu-Și dorește Hristos o Biserică de Constantini? Ce ne trebuie? Ne trebuie următorul lucru: conștiința faptului că crucea de pe cer, cu semne luminoase și mesajul «În acest semn vei învinge», este și pentru mine.”

Părintele Stareț Arsenie Irimiea și obștea Schitului Darvari la pomenirea Sf. Împ. Constantin și Elena, hramul sfântului așezământ, sâmbătă, 21 mai 2022. Foto: Schitul Darvari

„Să fim și noi soldați până la capăt. Nu milogi, nu mâna întinsă, nu ieșire din firescul lucrurilor, ci numai biruitori. Dacă nu biruiești, pierzi în împărăție – adică din inima ta. Și nu poți să-I dai lui Hristos inima pe bucățele – ori Îi dai totul, ori nu Îi dai nimic. Așa e și Hristos: nu-L iei pe bucățele. Îl iei întreg sau nu-L iei deloc. De acum nu mai este nimic vechi. Toate s-au înnoit”, a încheiat Părintele Protosinghel Arsenie Irimiea.


Schitul Darvari este unul din cele zece paraclise patriarhale din Capitală, care sprijină activitatea Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române. Celelalte hramuri ale sfântului așezământ sunt cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Prodromița” (12 iulie) și „Soborul Sf. Arh. Mihail și Gavriil” (8 noiembrie).

O copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Prodromița” de la Athos este pusă la loc de cinste în biserica schitului.

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).