Biserica „Sf. Nicolae” din Bocșa Romană județul Caraș Severin, supranumită și „Voronețul Banatului” a trecut printr-un veritabil proces de restaurare.
Unul dintre monumentele ecleziastice ale Banatului, lăcașul de cult cu hramul Sfantului Nicolae, din Bocşa a fost restaurat printr-un proiect�Regio-POR 2014-2020.
Fiind aflată pe lista monumentelor de patrimoniu și supranumită „Voronețul Banatului”, datorită picturii exterioare realizate in tehnica frescă, biserica veche de peste 270 de ani a beneficiat de lucrări ample de reablitare a zonelor degradate ale pereților exteriori.
„Tamplăria exterioară din PVC a fost inlocuită cu tamplărie din lemn, cu aceleași caracteristici de detaliu ca a celei originale. Tot prin acest proiect au fost amenajate spațiile verzi, a fost introdus iluminat arhitectural exterior și a fost amenajată o rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități. Peste 4,8 milioane de lei au fost investiți in proiect, dintre care 4,7 milioane sunt fonduri europene nerambursabile”, au anunțat reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest).
Proiectul a fost implementat prin Axa prioritară 5 – Imbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.
Biserica deservește in prezent Parohia Ortodoxă Romană Bocșa 2.
Biserică in stil baroc
Biserica cu hramul ,,Sfantul Ierarh Nicolae” a fost zidită in stil baroc in anul 1750, din piatră şi cărămidă, cum se arată in statistica eparhiei Caransebeşului din 1757 sau după alte aprecieri, in 1795.
Biserica este acoperită cu ţiglă, turnul actual din cărămidă acoperit cu tablă galvanizată a fost construit in 1911, pardoseala din plăci de mozaic, altarul are pardoseala din parchet, iconostasul din lemn a fost realizat in 1913 de sculptorul Petru Oancea.
Biserica a fost zugrăvită in 1810, iconostasul a fost pictat in 1918 de Virgil Simonescu din Lugoj. Lăcaşul de cult a fost din nou pictat de Alexandru Popp din Timişoara şi dotat cu mobilier nou, iar la 18 decembrie 1938, chiriarhul Dr. Vasile Lăzărescu sfinţeşte biserica.
In exterior se remarcă pictura ,,Acatistul Sfantului Ierarh Nicolae”, iar deasupra intrării din partea vestică este mozaicul reprezentand icoana hramului.
In curtea bisericii se află un monument ridicat in anul 1930 in memoria eroilor din Primul Război Mondial şi două troiţe, una ridicată in memoria eroilor din al Doilea Război Mondial şi cealaltă in memoria eroilor martiri căzuţi in revoluţia din decembrie 1989.
Foto credit: Facebook / Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest)
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 223
Id: 77929
Data: Mar 5, 2023
Imagine:
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a făcut in Duminica Ortodoxiei un apel la sprijinirea lucrărilor de pictură in tehnica mozaic de la Catedrala Naţională.
Patriarhul Romaniei a oferit detalii legate de stadiul lucrărilor şi .....
Data: Mar 6, 2023
Patriarhul Romaniei a slujit la Patriarhie in Duminica Ortodoxiei, avandu-i alături pe PS Varlaam Ploieşteanul şi PS Timotei Prahoveanul.
In cuvantul rostit, Patriarhul Daniel a vorbit despre importanţa credinţei şi a sfintelor .....
Data: Mar 6, 2023
„In esenţă, Evanghelia de astăzi ne arată un adevăr principal şi anume, credinţa adevărată este mărturisirea dumnezeirii lui Iisus Hristos şi cine mărturiseşte credinţa adevărată vede cerurile .....
Data: Mar 6, 2023
Patriarhul Daniel a anunţat in Duminica Ortodoxiei că Sfantul Iosif Isihastul va fi pictat in Catedrala Naţională din Capitală.
Pictura va fi realizată la solicitarea Mănăstirii Vatoped din Sfantul Munte Athos.
.....Data: Mar 6, 2023
In urmă cu 113 ani se năștea Patriarhul Iustin Moisescu, cel de-al patrulea conducător al Bisericii Ortodoxe Romane.
Patriarhul Iustin s-a născut in data de 5 martie 1910 in Candești, județul Argeș.
A .....
Data: Mar 6, 2023
„Icoana se fundamentează nu numai pe Intruparea Fiului lui Dumnezeu, ci şi pe Invierea Lui. Fără Invierea lui Hristos, icoana nu ar fi o reprezentare a vieţii transfigurate, ci numai un tablou comemorativ”, a spus .....
Data: Mar 7, 2023
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Sfanta Taina a Maslului impartaseste credinciosului harul nevazut al tamaduirii sau al usurarii suferintelor trupesti si intarirea sufleteasca. Intrucat si Postul cel Mare se apropie, va prezentam mai jos programul liturgic al unor manastiri si schituri bucurestene privind savarsirea Tainei .....
Data: Feb 24, 2012
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Pr Dan Sandu - Duminica a ii a din post - vindecarea slabanogului din Capernaum
Pr Dan Sandu - Duminica a ii a din post 2018
Pr Dan Sandu - Duminica vi dupa Rusalii 2010
Pr Dan Sandu - Sf Ioan Botezatorul 1
Pr Dan Sandu - a treia zi de Pasti 2010
Pr Dan Sandu - a doua zi de Pasti
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).