In memoriam: 8 personalitati ortodoxe care au trecut la Domnul in 2019

Inginerul care a salvat 12 biserici de la demolare, cel mai bătrân monah român aghiorit, un renumit profesor român de istoria religiilor sunt doar câteva dintre personalităţile ortodoxe pe care Dumnezeu le-a chemat în veşnicie anul acesta. 

Dumnezeu să-i aşeze în lumina Sa.

Eugeniu Iordăchescu

Inginerul care a salvat prin translare 12 biserici care urmau să fie demolate din ordinul lui Nicolae Ceaușescu în anii ‘80, a trecut la cele veșnice în data de 4 ianuarie la vârsta de 89 ani.

S-a născut la Brăila, în anul 1929, şi a absolvit Institutul de Construcţii din Bucureşti.

A ocupat mai multe funcţii în institute de proiectare, a fost cadru didactic. Este autor a trei brevete de invenţie. A fost căsătorit şi a avut doi copii, care l-au urmat profesional.

În anul 2016, Eugeniu Iordăchescu a primit distincția „Crucea patriarhală pentru mireni”.

 

Părintele Jean Boboc

Decanul Centrului Ortodox de Studii și Cercetări „Dumitru Stăniloae” (CDS) din Paris a murit în data de 4 aprilie.

Pr. Jean Boboc a obținut titlul de doctor în medicină la Facultatea de Medicină din Paris, fiind specializat în farmacologie și toxicologie. A condus mai multe cercetări atât în Franța cât și în SUA, experiență care i-a determinat preocuparea pentru bioetică și problemele societății de azi.

Diploma de Doctor în teologie a obținut-o la Institutul Saint-Serge. La Centrul „Dumitru Stăniloae” a predat antropologie și bioetică.

Părintele Jean Boboc, discipol al lui Mircea Eliade, a studiat, de asemenea, istoria și teologia religiilor la Institutul Catolic din Paris.


Părintele Ghedeon de la Colciu

Cel mai bătrân monah român aghiorit, a plecat la Domnul în prima zi a lunii mai, la vârsta de 94 de ani.

Părintele Ghedeon a fost în tinereţe „reeducat” la Piteşti chiar de Eugen Ţurcanu pentru presupusa sa apartenenţă la mişcarea legionară.

Slujba de înmormântare a avut loc la Chilia „Sfântul Gheorghe” din Colciu în ziua imediat următoare, conform rânduielii aghiorite, informează blogul Sfântul Munte Athos.

Pr. Ghedeon de la Colciu. Foto credit: Doxologia

Arhim. Emilian Simonopetritul

Părintele Emilian Simonopetritul a murit în data de 9 mai.

A fost stareţ al Mănăstirii Simonopetras din Sfântul Munte Athos timp de 20 ani, aceasta fiind considerată una dintre cele mai binecuvântate perioade din istoria mănăstirii.


Părintele Nicolae Achimescu

Specialist renumit în istoria religiilor, părintele Achimescu a trecut la cele veșnice luni, 27 mai.

S-a născut în data de 10 august 1955 în satul Şiroca, din comuna Godeanu, judeţul Mehedinţi.

Între anii 2000 – 2004 a fost decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, membru în Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) din cadrul Ministerului Educaţiei şi expert evaluator în cadrul Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS).

Între 2005 şi 2010 a fost director al Şcolii doctorale din cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Din anul 2008 a fost încadrat ca profesor universitar şi conducător de doctorat la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian”, pe disciplina Istoria şi filosofia religiilor.


Elena Arnăuțoiu

Simbol al rezistenței anticomuniste, Elena Arnăuțoiu a trecut în veșnicie la vârsta de 100 de ani, în data de 30 iunie.

Născută în 12 aprilie 1919 în comuna argeşeană Nucşoara, Elena Arnăuțoiu a fost sora liderilor grupului „Haiducii Muscelului”, Toma şi Petre Arnăuţoiu.

Între 1949 şi 1958, în Nucşoara a fost organizată cea mai puternică şi lungă rezistenţă anticomunistă din Europa. Disidenții au fost conduşi de fraţii Petre şi Toma Arnăuţoiu. Grupul a fost susţinut de sute de oameni din comună, inclusiv de numeroase femei, printre care s-a numărat şi Elena Arnăuţoiu.

A fost arestată în decembrie 1950 și închisă aproximativ șapte ani, perioadă în care a pierdut mai mulți membri ai familiei.

Elena Arnăuțoiu la inaugurarea monumentului din comuna Nucșoara (decembrie 2018), ridicat în memoria luptătorilor care au făcut parte din rezistența anticomunistă de la poalele Făgărașilor. Foto credit: Eparhia Argeşului

Efrem Filotheitul

Părintele Efrem Filotheitul, fost stareţ al Mănăstirii atonite Filoteu, a trecut la cele veşnice în data de 8 decembrie, în Arizona, la vârsta de 92 de ani.

Cuviosul este unul dintre cei mai cunoscuţi părinţi ortodocşi contemporani datorită misiunii sale pe teritoriul grecesc şi american.

El a fost timp de 12 ani ucenic al Cuviosului Iosif Isihastul (care va fi canonizat în viitorul apropiat), părinte duhovnicesc pentru mai multe aşezăminte monahale din Sfântul Munte şi Grecia, precum şi întemeietor a 17 mănăstiri în Statele Unite ale Americii şi Canada.

În ultimii ani de viaţă el a fost viețuitor al Mănăstirii „Sfântul Antonie” din Florence, Arizona.

Pr. George Metallinos

Cunoscutul preot, teolog, istoric și profesor George Metallinos a trecut la Domnul în data de 19 decembrie, la vârsta de 79 de ani.

Părintele Metallinos a fost un scriitor prolific, cu mai mult de 40 de cărți scrise în limba greacă.

S-a născut în insula Corfu în 1940. A absolvit Universitatea din Atena, specializarea Teologie în 1962 și  Literatura Clasică în 1967 și a devenit asistent de cercetare în cadrul departamentului de Patrologie.

În 1984, Dr. Metallinos a devenit profesor la școala de teologie de la Universitatea din Atena, unde a predat Istoria și spiritualitatea în timpul perioadei post-bizantine, Istoria și teologia cultului și Istoria bizantină.

În 2004, a fost numit decan al școlii de teologie, funcție pe care a ocupat-o timp de trei ani.

Foto credit: Basilica.ro

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 376

Id: 68604

Data: Dec 19, 2019

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).