În pastorala prilejuită de Sărbătoarea Învierii Domnului, Mitropolitul Andrei face referire la anul comemorativ al celor adormiţi în Domnul şi condamnă practica păgână a incinerării care a revenit actualitate în context secular.
Morții se înhumează și nu se incinerează, notează Mitropolitul Clujului care aduce ca argument tradiţia creştină, chiar şi tradiţiile mozaică şi musulmană.
El subliniază că „odată cu secularizarea și cu îndepărtarea societății de tradiție, practica incinerării a reapărut”.
Mitropolitul explică de ce Biserica respinge această practică: „pentru că în Scriptură cuvântul lui Dumnezeu zice: pământ ești și în pământ te vei întoarce (Facere 3, 19)”.
„Nu e vorba că Dumnezeu, la Parusie, nu-i va putea învia și pe cei incinerați, ci e vorba de cuvântul Lui pe care l-am citat și de faptul că înmormântarea mărturisește atât stricăciunea, cât și preamărirea și învierea trupurilor”.
„Ca și grâul, după spusa Sfântului Apostol Pavel (I Corinteni 15, 35-42), trupurile sunt puse în pământ pentru a renaște la o altă modalitate de existență. Și apoi înmormântarea Domnului Iisus Hristos și Învierea Sa din morți au pentru creștini o valoare arhetipală”.
În acest sens, ierarhul spune că „sufletul îți cere să ai un mormânt al celor plecați, lângă care să te reculegi, să pui o lumânare și o floare, să-ți dai seama că faci parte dintr-un șir nesfârșit de oameni minunați care-ți dau încredințarea că nu ești suspendat într-un vid, ci că faci parte dintr-un neam”.
Înaltpreasfinţia Sa numeşte cimitirele „locul în care cei plecați Îl așteaptă pe Hristos” şi precizează că această grijă pe care o acordăm mormintelor se datorează credinţei în eternitatea sufletului şi în învierea morţilor.
„Trupul, care se odihnește în mormânt, este copărtaș cu sufletul, atât în viața aceasta, cât și la răsplata de după învierea generală. De aceea, monumentele funerare creștine sunt păstrate cu multă grijă”.
„Ne onorează faptul de a avea cimitire îngrijite, iar plimbarea prin ele ne face să ne gândim la cei ce-și dorm somnul acolo, să ne gândim la ce au însemnat ei pentru noi, să ne gândim la faptul că suntem nemuritori”.
Textul integral aici.
Foto credit: Arhivă Basilica.ro/Raluca Ene
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 339
Id: 73408
Data: Apr 29, 2021
Imagine:
Scrisorile pastorale adresate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul Sărbătorii Învierii Domnului în perioada 2008 – 2021:
2021: „
Data: Apr 29, 2021
De joi seară, 29 aprilie 2021, Turcia va intra în carantină totală pentru 17 zile. Preotul Sergiu Vlad, parohul comunității ortodoxe românești din Turcia, a transmis pentru Basilica.ro cum va decurge sărbătoarea Sfintelor Paști în aceste condiții.
„Din 29.04, .....
Data: Apr 29, 2021
Episcopul Daniil al Daciei Felix aduce în prim-plan în Pastorala de Sfintele Paşti 2021 un pasaj biblic ce aparţine unui profet vechi testamentar, care afirmă în două locuri distincte: Proorocit-am deci cum mi se poruncise.
„Fost-a mâna Domnului .....
Data: Apr 29, 2021
Paștile Legii celei noi se concretizează în Însăși Persoana Mântuitorului, care ne trece la viața veșnică, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Sfânta și Marea Joi. El a mai explicat în ce fel Cina cea de Taină dezvăluie taina Crucii și Învierii lui Hristos: prin ea le-a .....
Data: Apr 29, 2021
Episcopul Gurie al Devei și Hunedoarei evidențiază în Pastorala sa de Paști tematicile omagială și comemorativă ale anului 2021 în Patriarhia Română, proclamat drept „Anul omagial al pastorației românilor din afara României” și „Anul comemorativ al celor adormiți în .....
Data: Apr 29, 2021
Încălţăminte, îmbrăcăminte, rechizite şcolare, produse alimentare şi produse igienice, dar și lemne pentru foc sau plata utilităţilor – în asta a investit Episcopul Ignatie al Hușilor 10.000 de lei cu scopul de a bucura înainte de Paști 8 familii din Republica .....
Data: Apr 29, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Maica Siluana Vlad - Starile sufletesti
Maica Siluana Vlad - Cine suntem si de ce ne-am nascut - Fagaras
Maica Siluana Vlad - De ce ne e greu sa iubim - Craiova 30 11 2006
Maica Siluana Vlad - Convorbiri duhovnicesti
Maica Siluana Vlad - Despre iertare
Maica Siluana Vlad - Despre batic - amanunt sau element de identitate
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).