Înălțarea Domnului la ceruri „ne arată calea spre Ierusalimul de sus, ne arată destinația pe care o vor avea toți cei care cred în Hristos. Ei nu sunt făcuți pentru mormânt”, a spus Patriarhul Daniel joi în cadrul predicii rostite la paraclisul Reședinței Patriarhale. Prin Înălțarea Domnului, „firea umană este pusă pe tronul Sfintei Treimi”, a explicat Preafericirea Sa.
„Dumnezeu, prin aceasta, arată că Mântuitorul Iisus Hristos nu doar iartă păcatele, ci dăruiește slavă veșnică celor care cred în El. Aceasta este cea mai mare ridicare a omului, și anume împărtășirea lui de slavă și viață veșnică în iubirea Preasfintei Treimi”, a spus Patriarhul României.
„Iisus se înalță la ceruri nu ca să Se izoleze, ci să pregătească un locaș pentru fiecare om care crede în El și împlinește în viața lui voia Sa”, a subliniat Părintele Patriarh Daniel. Acesta este motivul pentru care ucenicii s-au întors bucuroși în Ierusalim, a explicat Preafericirea Sa.
„Nu simt că El i-a părăsit, ci că pentru ei, pentru întreaga lume, S-a înălțat la ceruri, deoarece Înălțarea Domnului la ceruri este ridicarea omului întru slavă.”
Patriarhul României a amintit că Sf. Ioan Gură de Aur remarca faptul că „atunci când Adam a păcătuit, Dumnezeu l-a mustrat și a zis: Pământ ești și în pământ te vei întoarce (Fac. 3, 19). Acum, însă, când Iisus Hristos se înalță la ceruri, arătând că a sfințit firea umană prin ascultare și suferință, prin moarte și înviere, Dumnezeu îi spune lui Iisus, Noul Adam: Șezi de-a dreapta Mea până ce voi pune pe vrăjmașii Tăi așternut picioarelor Tale (Ps. 109, 1)”.
„De-a dreapta lui Dumnezeu Tatăl înseamnă în cinstea, în onoarea, în intimitatea, în iubirea și prețuirea lui Dumnezeu”, a explicat Părintele Patriarh Daniel.
De ce Se arăta și dispărea Mântuitorul după Înviere
Preafericirea Sa a făcut o comparație între Evanghelia (Luca 24, 36-53) și Apostolul (Fapte 1, 1-12) zilei, arătând elementele suplimentare aduse de cel de al doilea text citit în cadrul slujbei.
În Faptele Apostolilor scrie că Mântuitorul nu doar că S-a arătat ucenicilor după Înviere, „ci le-a și vorbit despre tainele Împărăției Cerurilor”.
„Faptul că se arăta și apoi dispărea voia să arate că El nu mai trăiește pe pământ, ci trăiește o viață nouă, viața cerească, veșnică”, a explicat Patriarhul României. „A fost o pedagogie a Mântuitorului Iisus Hristos, de a-i pregăti pe ucenici ca să primească pe Duhul Sfânt.”
Prin Duhul Sfânt, Hristos devine Viața vieții noastre
După primirea Duhului Sfânt, Hristos „va rămâne în ei și cu ei, va deveni Viața vieții lor. Cât era pe pământ, El era în fața lor. Prin Duhul Sfânt, pe Care Îl va trimite împreună cu Tatăl, El devine interior celor care cred în el, devine Viața vieții lor”.
Un alt element suplimentar din Faptele Apostolilor, în comparație cu Evanghelia zilei, este norul luminos pe care Se înalță Mântuitorul la ceruri, „înțeles de Sfinții Părinți ai Bisericii ca fiind însăși prezența Duhului Sfânt. Iar acest nor care Îl ridică la ceruri este interpretat de Sf. Ioan Gură de Aur ca fiind un tron dumnezeiesc”.
„Sf. Ambrozie de Milan, în sec. al IV-lea, spune că Duhul Sfânt este Tronul pe care stă Tatăl împreună cu Fiul. Tronul acesta dumnezeiesc este Duhul Sfânt”, prezent atât la Întruparea Domnului, cât și la Schimbarea la Față și la Înălțarea la ceruri a lui Iisus Hristos, a mai explicat Patriarhul Daniel.
„Prin Duhul Sfânt firea omenească luată de Hristos se curățește, se luminează, se sfințește și se îndumnezeiește. Lucrarea aceasta asupra firii umane în Iisus Hristos se face și prin acțiunea Duhului Sfânt, printr-o prezență activă a Duhului Sfânt.”
„Un al treilea element nou pe care-l vedem în Apostolul de astăzi este faptul că îngerii sunt prezenți la Înălțarea la cer a Mântuitorului Iisus Hristos”, a mai precizat Preafericirea Sa.
„Acești îngeri prezenți în lucrarea de mântuire a lumii ne arată că și îngerii din ceruri se bucură de ceea ce Hristos Domnul săvârșește pentru mântuirea lumii întregi.”
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel participat joi la slujba Sfintei Liturghii oficiată la Paraclisul „Sf. M. Mc. Gheorghe”al Reședinței Patriarhale, apoi la Parastasul oficiat de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul la Catedrala Patriarhală în memoria eroilor neamului.
La ambele slujbe, Patriarhul României a rostit câte un cuvânt de învățătură. Părintele Patriarh Daniel a vorbit la Catedrala Patriarhală despre jertfa smerită a eroilor și despre inițiativa Patriarhului Miron Cristea (1919-1939) de a le dedica o zi de pomenire.
„Întreaga istorie a poporului român este o istorie a jertfei şi a biruintei, a crucii şi a Învierii”, ceea ce l-a făcut să reziste în istorie, a afirmat Preafericirea Sa.
Vezi și:
- Patriarhul Daniel, de Înălțarea Domnului: Când îi cinstim pe eroii neamului, cinstim demnitatea poporului român jertfelnic şi luptător
- Galerie foto: Înălțarea Domnului și Ziua Eroilor, sărbătorite la Patriarhia Română (2022)
- Eroii au fost comemorați la Monumentul Ostașului Necunoscut | Foto
Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 213
Id: 77044
Data: Jun 3, 2022
Imagine:
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieşteanul este unul dintre absolvenţii Promoţiei 1982 a Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ.
La 40 de ani de la absolvire, Episcopul vicar patriarhal a
Data: Jun 3, 2022
Deși Biserica are sărbătoare proprie dedicată tineretului ortodox, precum și o Duminică a părinților și copiilor, slujitorii ei nu au trecut cu vederea nici Ziua Internațională a Copilului, sărbătoare care a colorat în ultimele zile bisericile sau catedralele, mănăstirile și .....
Data: Jun 3, 2022
Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a participat miercuri la ceremonia comemorativă organizată în Capitală, la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I. Este sărbătoarea Înălțării Domnului, dar și „o zi de înălțare sufletească” în rugăciune pentru eroii care au asigurat .....
Data: Jun 3, 2022
Conferința Europeană de Medicină și Spiritualitate Creștină (CEMSC) de la Monza, Italia, s-a încheiat luni, 30 mai. .....
Data: Jun 3, 2022
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a afirmat joi la Catedrala Patriarhală, de Înălţarea Domnului, că atunci când îi cinstim pe eroii neamului, cinstim demnitatea poporului român jertfelnic şi .....
Data: Jun 3, 2022
Elevii și profesorii Liceului Tehnologic Special din Bivolărie au serbat miercuri Ziua Copilului participând mai întâi la Sfânta Liturghie tradusă în limbaj mimico-gestual. Alături de părinții slujitori s-a aflat Părintele Mirel Ilie, preotul Comunității Surzilor din Arhiepiscopia .....
Data: Jun 3, 2022
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Cuvantul care zideste - 2015-02-09 - Judecarea aproapelui
Cuvantul care zideste - 2014-10-20 - Pierderea timpului
Cuvantul care zideste - 2016-04-27 - Luati mancati acesta este Trupul meu
Cuvantul care zideste - 2016-04-19 - Nadejdea in Dumnezeu
Cuvantul care zideste - 2015-08-24 - Rabdarea aduce bucurie
Cuvantul care zideste - 2016-03-28 - Munca si rugaciunea
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).