„S-a ajuns ca, in multe țări din Europa Centrală și Răsăriteană, să existe o ezitare in ceea ce privește centrele de paliație sau de ingrijiri paliative, deoarece acestea nu contribuie atat de mult la ameliorare, ci doar la reducerea durerii sau a suferinței. Acest lucru se vede și la noi in țară”, a remarcat Patriarhul Daniel, marți la Conferința clericilor din Prahova.
Preafericirea Sa a oferit o explicație pentru această atitudine: indepărtarea de viziunea creștină asupra omului ca purtător al chipului lui Dumnezeu.
Patriarhul Romaniei a observat că, deși „statul nu are ca prioritate, in grija sa pentru cetățeni, ingrijirea celor care se află in stare terminală sau care au afecțiuni oncologice”, acest rol a fost asumat de confesiunile creștine.
„Se vede aici diferența de vedere asupra valorii persoanei umane. Dacă persoana umană a fost doar un producător de bunuri materiale cu semnificație financiară, este bine. Dar, cand nu mai este activă persoana și nu mai produce valori materiale, este mai puțin valoroasă. Iar aceștia care se află aproape de sfarșitul vieții sunt și foarte puțin ajutați”, a spus Preafericirea Sa.
Indiferent de contribuția la viața materială și socială a unei persoane, pentru creștini, „ea este respectată pentru demnitatea de chip al lui Dumnezeu. Deci ingrijirile paliative inseamnă demnitatea persoanei umane, indiferent de eficacitatea sau eficiența ei materială”.
„De aceea, sunt ingrijiți cu respect, sunt tratați, li se alină durerile, dar, mai ales, se asigură această asistență sau ingrijire spirituală, duhovnicească, prin rugăciune, prin Sf. Maslu, prin cantări duhovnicești, prin cărți de rugăciune. Adică nu este luat in seamă doar trupul biologic, ci și sufletul”, a subliniat Patriarhul Romaniei.
Se conturează din ce in ce mai mult două viziuni asupra persoanei umane: una care reduce persoana umană la existența biologică și totul se termină la mormant și alta care vede persoana umană, creată după chipul lui Dumnezeu cel veșnic viu, ca fiind chemată la viață veșnică, a explicat Preafericirea Sa.
Patriarhul Daniel a mai amintit că moartea este un accident, nu o stare firească a trupului și că noi, creștinii, privim spre viitorul de dincolo de mormant: „Invierea cea de obște este recuperarea integrală a persoanei umane, suflet și trup, intr-un mod de existență fără de moarte”.
„Biserica vede persoana ca valoare eternă, nu valoare limitată și nu valoare condiționată de producția materială, de importanța doar fizică in societate. Această percepție adevărată a Bisericii se exprimă și in Crez, prin ultimul articol: Aștept invierea morților și viața veacului ce va să fie”, a mai amintit Părintele Patriarh Daniel.
In veacul ce va să fie „moarte nu va mai fi, iar cetatea Noul Ierusalim nu va mai fi luminată nici de soare, nici de lună, căci Domnul va lumina cetatea. Adică prezența lui Hristos, prin harul Său, va lumina umanitatea inviată din morți”, a amintit Preafericirea Sa.
„Aici este marea deosebire intre cei care cred in Dumnezeu și in inviere și cei care consideră că viața este doar existența telurică, pămantească.”
In a doua zi a Conferinței clericilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, programul a fost similar cu cel al primei zile, cu deosebirea că participanții au fost clerici de mir, de caritate și militari din județul Prahova.
Ziua a inceput cu Sfanta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul la Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon – Nou” din Capitală și a continuat cu mesajul transmis in plen de Părintele Patriarh Daniel, care este și Arhiepiscopul Bucureștilor.
Au urmat trei referate despre pastorația varstnicilor și proiecte filantropice care ii vizează, apoi discuții pe marginea acestei teme.
Vezi și:
- Filantropia creștină a imbrățișat nevoile bătranilor nu doar din perspectivă socială, ci și spirituală: Patriarhul Daniel
- Pr. Ilarion Mață: Asistența socială și religioasă oferită persoanelor varstnice
- Pr. Alexandru Gherasim: Cinstirea bătranilor – datorie creștină
- Pr. Alin Nica: Bătranețea, timp binecuvantat și prilej de pregustare a Impărăției lui Dumnezeu
Foto credit: Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu
Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 203
Id: 78404
Data: May 31, 2023
Imagine:
Filmul documentar „Nicolae Iorga”, o producție Trinitas TV, va fi proeictat la Universitatea din Padova luni 5 iunie 2023, cu prilejul Zilei Tratatului de la Trianon (4 iunie) și a 152 de ani de la nașterea marelui istoric roman.
.....Data: Jun 1, 2023
Președintele Klaus Iohannis a promulgat joi o lege adoptată de Parlament la inceputul lunii, prin care 27 octombrie este declarată Ziua Sustenabilității in Romania.
In această zi se vor putea organiza activități culturale, .....
Data: Jun 1, 2023
Parohul comunității „Nașterea Maicii Domnului” din Șendreni, comuna Victoria, județul Iași, a inceput lucrările de construcție la viitoarea casă praznicală, unde iși propune să desfășoare .....
Data: Jun 1, 2023
Directorii seminariilor și liceelor teologice din țară s-au intalnit miercuri cu Părintele Patriarh Daniel. Cu acest prilej, Preafericirea Sa a enumerat provocările cu care se confruntă educația teologică preuniversitară și a .....
Data: Jun 1, 2023
.....
Data: Jun 1, 2023
„Fiecare copil creştin este un proiect divin”, a afirmat Episcopul Iustin de Ziua Internaţională a Copilului.
„Fiecare proiect al lui Dumnezeu nu este un lucru pe care Dumnezeu să-l indeplinească şi să-l .....
Data: Jun 2, 2023
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).