Directorii seminariilor și liceelor teologice din țară s-au intalnit miercuri cu Părintele Patriarh Daniel. Cu acest prilej, Preafericirea Sa a enumerat provocările cu care se confruntă educația teologică preuniversitară și a explicat rolul acestor școli: „Trebuie să transmitem nu doar cunoștințe, ci și spiritul de comuniune”, a subliniat Patriarhul Daniel.
„Seminariile sunt foarte necesare. Ele nu pot fi inlocuite doar cu studiile universitare, chiar dacă mulți care au terminat liceul au cunoștințe foarte multe și invață din mers ceea ce a invățat un elev la seminar in patru ani”, a spus afirmat Patriarhul Romaniei.
„Seminarul are un specific aparte: nu doar transmite cunoștințe, ci și formează caractere mai mult decat universitatea, pentru că, in seminar, tinerii, in general, cand au și internatul, participă la slujbe și, in același timp, invață mai multă muzică decat se invață la Facultatea de Teologie.”
Patriarhul Daniel a mai subliniat că „seminariile au și o capacitate mai mare de a dezvolta sentimentul patriotic, iubirea de țară, cinstirea eroilor, care s-au diminuat foarte mult in cărțile din invățămantul public”.
„Trebuie in continuare să cultivăm această dimensiune a cinstirii eroilor, sfinților și a transmiterii valorilor naționale – desigur, in context internațional – și aceasta este o misiune care se așteaptă in primul rand de la seminariile teologice și apoi și de la facultățile teologice.”
Provocări: Depopularea și secularizarea
Patriarhul Romaniei a enumerat și provocările cu care se confruntă aceste instituții de educație: scăderea demografică și tendințele de secularizare din societate.
„Din cauza declinului demografic, numărul candidaților pentru inscrieri la seminar, ca și pentru facultățile de teologie, se diminuează”, a remarcat Preafericirea Sa.
„De aceea, vor rezista in viitor doar școlile de teologie performante, cele atractive, in care nu este plictiseală, ci entuziasm, in care nu este o simplă repetiție, ci invățăm că tradiția este o realitate dinamică, o realitate care preia ceea ce e valoros la generațiile anterioare, dar caută și noi forme de exprimare, de adaptare, pentru ca mesajul Evangheliei să fie perceput mai ușor.”
„Vedem peste tot in societate tendința de a concentra mesajul, de a folosi texte scurte și de a comunica intr-un mod concentrat. Este nevoie de o anumită adaptare – a manualelor, de pildă. Pe de altă parte, trebuie și să evităm sărăcirea, pentru că poate fi o concentrare care aduce multă sărăcire a informațiilor și a propovăduirii Evangheliei”, a avertizat Patriarhul Daniel.
„Chiar dacă secolului vitezei este prezent, trebuie să-i invățăm pe tineri să respecte randuiala Bisericii și să vadă că timpul de rugăciune nu este timp pierdut, ci este timp inveșnicit, timp care sfințește, timp care aduce pace, aduce bucurie, formează interior omul”.
Menționand fenomenul secularizării – „adică organizarea vieții personale și sociale ca și cum Dumnezeu nu ar exista”, Preafericirea Sa a evocat modul in care au supraviețuit școlile teologice din Romania in timpul regimului comunist ateist.
Școli care au menținut credința vie in comunism
„Noi, romanii, am avut țara socialistă cu cele mai multe seminarii. In Uniunea Sovietică erau două sau trei. Și au fost doar șase seminarii timp de 45 de ani și două institute de grad universitar: la București și Sibiu.”
„Aceste școli au menținut timp de 45 de ani credința in popor, incat, după 1989, totuși, Biserica Ortodoxă Romană a fost apreciată pentru numărul mare de teologi care, atunci cand au mers in Occident, au arătat că, in pofida dificultăților, restricțiilor și limitărilor, Biserica a avut o teologie vie, au fost profesori in timpurile respective care au avut cunoștințe foarte inalte și bogate.”
Pe langă șansa aprofundării și păstrării credinței, școlile teologice din Romania au reprezentat și o șansă pentru Biserică de a se implica in viața culturală și in societate.
In finalul cuvantului, Preafericirea Sa menționat schimbarea din Legea educației, care permite de acum alegerea Religiei ca disciplină pentru examenul de Bacalaureat, indiferent de tipul de liceu sau de profil de studii, „ceea ce inseamnă că nu mai este considerată o disciplină de mana a doua”.
Concluzia intalnirii a fost că este nevoie de permanentă adaptare și muncă pentru a le oferi tinerilor o formare intelectuală și duhovnicească relevantă.
Intalnirea directorilor de seminarii și licee teologice din țară cu Patriarhul Romaniei a avut loc in contextul Consfătuirii Naționale a Directorilor Seminariilor și Liceelor Teologice Ortodoxe din Patriarhia Romană, desfășurată in perioada 29 – 31 mai la Centrul pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București.
Vezi și:
- Galerie foto: Patriarhul Daniel s-a intalnit cu directorii seminariilor teologice din Romania
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene
Urmărește-ne pe Telegram:�t.me/basilicanews
Sursa: Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 228
Id: 78408
Data: Jun 1, 2023
Imagine:
.....
Data: Jun 1, 2023
„Fiecare copil creştin este un proiect divin”, a afirmat Episcopul Iustin de Ziua Internaţională a Copilului.
„Fiecare proiect al lui Dumnezeu nu este un lucru pe care Dumnezeu să-l indeplinească şi să-l .....
Data: Jun 2, 2023
Ziua Națională pentru Adopție a fost instituită de Parlamentul Romaniei in 2014 pentru a promova acest act nobil.
Anul acesta, legea s-a schimbat in bine pentru părinții adoptivi. Ei vor beneficia de un concediu de două ori mai .....
Data: Jun 2, 2023
Arhiepiscopia Dunării de Jos a organizat activități culturale și educative cu ocazia Zilei Copilului. Sute de copii au luat parte la evenimentele organizate miercuri și joi.
Primul eveniment organizat a avut loc in grădina Muzeului .....
Data: Jun 2, 2023
Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților propune un Decalog al copilului cu ocazia zilei de 1 iunie.
Parlamentul Romaniei a stabilit in 2016 ca Ziua Copiilor, 1 iunie, să fi zi liberă națională in care nu se .....
Data: Jun 2, 2023
Misiunea Socială Diaconia invață copiii din parohiile inscrise in proiectul Eco-inițiative cum să dezvolte abilități care să ii ajute in ocrotirea mediului inconjurător.
Jocul „keep cool” ii ajută pe .....
Data: Jun 2, 2023
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).