„Ţinutul Buzăului” ar putea deveni Geoparc UNESCO, anunţă asociaţia cu acelaşi nume. Dosarul pentru acreditare a fost trimis anul trecut, la Paris, pentru a fi evaluat de specialiştii Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură. Răspunsul va veni în cursul acestui an.
„Vulcanii noroioşi, domurile de sare, focurile vii, trovanţii de la Ulmet, aşezările rupestre şi chihlimbarul roşu de la Colţi – renumitele locuri ale Ţinutului Buzăului, au ‘ajuns’ pe birourile celor de la UNESCO şi urmează să fie evaluate, în cursul acestui an, prin prisma diversităţii geologice şi culturale a zonei. Totodată, evaluatori (…) vor analiza, la rândul lor, diversitatea geologică a teritoriului şi importanţa sa globală”, a declarat directorul executiv al Asociaţiei Ţinutului Buzăului, Răzvan-Gabriel Popa, citat în comunicatul de presă transmis Agerpres.
După analiza dosarului, doi reprezentanţi UNESCO vor petrece 3 zile în Ținutul Buzăului și vor evalua inițiativa, verificând 101 criterii. Ca să obțină statutul, trebuie să fie bifate 99 dintre acestea.
Statutul de geoparc va aduce numeroase beneficii zonei, au precizat oficialii asociaţiei.
„Buzău Land va deveni un teritoriu recunoscut pe plan internaţional, fiind promovat de UNESCO şi de reţeaua Europeană şi Globală a Geoparcurilor. Totodată, statutul de Geoparc Global va atrage turişti şi va avea potenţial pentru a convinge antreprenori să investească în turismul alternativ, în agroturism, turism cultural ori de aventură. Nu în ultimul rând, statutul ar aduce cu sine atragerea de investiţii în multe alte domenii de activitate, fiind o ocazie de renaştere economică şi socială a unei zone rurale care, până acum, a fost ocolită de oportunităţi”, se menţionează pe site-ul asociaţiei.
Aplicația UNESCO are la bază un parteneriat între Asociația Ținutul Buzăului, Consiliul Județean Buzău și Universitatea din București.
Ce este un Geoparc UNESCO?
Un Geoparc este un teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță internațională, în special valori geologice care sunt semnificative pentru istoria planetei noastre. Este un „Parc al Pământului”, unde patrimoniul natural și cultural local este folosit pentru a sprijini comunitățile. Cu alte cuvinte, este un teritoriu de dezvoltare durabilă ale cărui valori și reușite sunt recunoscute de UNESCO.
În prezent, la nivel mondial, există 161 geoparcuri UNESCO în 44 de ţări. În România doar Ţara Haţegului are acest statut.
Foto credit: Asociaţia Ţinutul Buzăului
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 321
Id: 72621
Data: Feb 3, 2021
Imagine:
Pictorul Daniel Codrescu și echipa care lucrează la mozaicul Catedralei Mântuirii Neamului au oferit pentru Basilica.ro un fotoreportaj cu etapele realizării icoanei Maicii Domnului Platytera din altar.
Numele icoanei .....
Data: Feb 3, 2021
Sărbătoarea Întâmpinării Domnului a însemnat o unire în rugăciune, la Iași, a reprezentanților Bisericii Ortodoxe Române de pe ambele maluri ale Prutului.
La sfârșitul anului 2020, Episcopul Petroniu al Sălajului s-a infectat cu noul coronavirus. Starea de sănătate i s-a depreciat rapid, astfel că a fost nevoit să se interneze. După 37 de zile de spitalizare a depășit perioada dificilă, însă urmele bolii se mai văd și acum, la câteva .....
Data: Feb 3, 2021
Agenţia de pelerinaje a Patriarhiei Române, Basilica Travel, invită pelerinii să consulte oferta de programe interne şi externe disponibilă pentru anul 2021.
„Agenţia de pelerinaje asigură pelerinii de faptul că programele sunt actualizate conform .....
Data: Feb 3, 2021
Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu a transmis luni o scrisoare Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în care își exprimă „profunda compasiune” a Patriarhiei Ecumenice în urma incendiului de la Institutul „Matei Balș” din București.
„Ne rugăm pentru .....
Data: Feb 3, 2021
În biserica Mănăstirii Berislăveşti din Vâlcea vor fi oficiate din nou slujbe după 21 de ani în care s-a slujit doar ocazional, de hram, din cauza pericolului de prăbuşire a edificiului,
Data: Feb 4, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).