IPS Calinic despre medicul care a dat spitalului din Suceava nume de sfant: A ințeles medicina ca dar de la Dumnezeu

Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților a transmis joi, la înmormântarea medicului sucevean Cristian Anton Irimie, un mesaj în care afirmă că acesta a înțeles medicina ca pe un dar primit de la Dumnezeu. Medicul a deținut funcții importante în județ și la nivel central, fiind cel care a dat spitalului județean numele Sfântului Ioan cel Nou Suceava.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de 10 preoți.

În mesajul transmis la finalul acesteia, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a afirmat că medicul, „prin profesia domniei sale, a căutat și a găsit modalitatea de a se întâlni cu Dumnezeu prin alinarea celor în suferință. Întreaga sa activitate a stat sub semnul eclesialului, conștient fiind că, dacă în pacient suferă Hristos, atunci în doctor lucrează același Hristos”.

„A înțeles medicina ca pe un dar primit de la Dumnezeu, însă a fost conștient de faptul că acest dar se dă numai celor capabili de o mare iubire față de semeni; celor care pot înțelege și trăi intensitatea suferinței lor”, a adăugat arhiepiscopul.

„De altfel, domnia sa a înțeles, în cel mai înalt grad, în ce constă măreția muncii sale în lupta cu boala și cu moartea, transformând profesiunea domniei sale într-o ofrandă pentru viață, ofrandă primită de la Dumnezeu și întoarsă cu generozitate semenului pe care l-a abordat cu solicitudine maximă.”

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a menționat credința regretatului medic, afirmând că „niciodată nu a despărțit șansele vindecării de șansele mântuirii. L-a descifrat pe Dumnezeu prin mijloacele științei sale, cinstindu-L astfel cu iubire necondiționată prin intermediul celor pe care i-a vindecat și i-a salvat de la moarte”.

Prin munca sa, a continuat ierarhul, doctorul Cristian Anton Irimie a dovedit „că nu există medicină… fără participare, respectiv implicare sufletească”.

„Într-o lume insensibilă și anomică, așa cum este lumea prin care trecem, omenirea are nevoie să cultive modelul unor astfel de personalități arhetip, care și după moarte să vegheze pe cei în suferință”, a mai transmis părintele arhiepiscop.

„Nădăjduim că sufletul domnului doctor Cristian Anton Irimie va fi așezat acolo unde el și-a dobândit locul binemeritat încă din viață, căci prisosul de bunătate, duioșie și empatie pe care le-a dăruit celorlalți, îndeosebi bolnavilor, l-a făcut să urce treptele desăvârșirii duhovnicești”, a mai transmis Părintele Arhiepiscop Calinic.

Medicul Cristian Anton Irimie era creștin practicant, participând la slujbe mai ales la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”. În timpul mandatului său de director, Spitalul Județean de Urgențe din Suceava a primit numele sfântului.

Doctorul Cristian Anton Irimie fost secretar de stat în Ministerul Sănătății și unul dintre cei mai cunoscuți medici din Suceava, avea 67 de ani. El a încetat din viață luni și a fost înmormântat joi la Suceava.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 279

Id: 71670

Data: Oct 23, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).