Mitropolitul Ioan a binecuvantat Ştafeta Veteranilor . Tricolorul va ajunge de Ziua Armatei la Carei

Mitropolitul Ioan al Banatului a binecuvântat joi „Ştafeta Veteranilor”, manifestare organizată în contextual Zilei Armatei (25 octombrie).

Acţiunea presupune purtarea unei ştafete reprezentate de una dintre culorile drapelului tricolor – albastru, galben şi roşu, prin alergare pe trei trasee (însumând peste 1.000 de kilometri), toate având ca destinaţie finală oraşul Carei, eliberat de sub ocupaţie străină la 25 octombrie 1944.

Traseele se vor reuni la „Monumentul Ostaşului Român”, de Ziua Armatei României, întregind drapelul tricolor.

Timişoara

Evenimentul din 22 octombrie s-a desfăşurat în faţa Catedralei Mitropolitane. Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan a binecuvântat tricolorul, pe cel care va purta ştafeta și pe toți militarii din cadrul Brigăzii 18 Infanterie „Banat”.

Tot în data de 22 octombrie, la Monumentul Ostașului Român din Parcul Central – Timişoara, au fost depuse coroane de flori în cinstea memoriei ostașilor români care și-au jertfit viața pe câmpurile de luptă, pentru „apărarea țării și reîntregirea Neamului”.

În cadrul „Ştafetei Veteranilor”, Banatului i-a revenit culoarea albastră. Traseul acoperă vestul ţării şi a început din Reşiţa în data de 21 octombrie, cu etape la Timişoara – 21/22 octombrie, Arad – 22/23 octombrie, Oradea – 23/24 octombrie şi Carei – 25 octombrie. Foto credit: Mitropolia Banatului
Ştafeta Veteranilor

La ştafeta organizată de voluntari ai „Invictus România”, participă alergători din viaţa civilă, militari în activitate, în retragere sau în rezervă, precum şi militari răniţi în teatrele de operaţii. Evenimentul se înscrie în seria de manifestări premergătoare aniversării Zilei Armatei, fiind dedicat eroilor României şi spiritului de sacrificiu, curajului, rezistenţei şi ambiţiei militarilor răniţi în teatrele de operaţii, informează Agerpres.

Traseul galben a început în Tulcea pe 13 octombrie, a trecut prin Babadag – 13 octombrie, Constanţa – 13/14 octombrie, Călăraşi – 14/15 octombrie şi a ajuns în Bucureşti, în noaptea de 15/16 octombrie; continuă prin Ploieşti – 16/17 octombrie, Braşov – 17/18 octombrie, Cincu – 18/19 octombrie, Sibiu 19/20 octombrie, Alba Iulia – 20/21 octombrie, Câmpia Turzii – 21/22 octombrie, Cluj-Napoca – 22/23 octombrie, Zalău – 23/24 octombrie şi va ajunge în Carei, în 25 octombrie.

Traseul roşu a pornit din Sighişoara în data de 19 octombrie. Traseul include Târgu Mureş – 19/20 octombrie, Vatra Dornei – 20 octombrie, Bistriţa – 20/21 octombrie, Dej – 21/22 octombrie, Baia Mare – 22/23/24 octombrie, Satu Mare – 24/25 octombrie şi Carei – 25 octombrie.

Monumentul ostașului român de la Carei, județul Satu Mare, reprezintă punctul final al acţiunii.

În localitatea de la granița de Vest a României vor fi comemorați, în data de 25 octombrie, martirii, eroii și soldații români căzuți pe câmpurile de luptă.

Pe monumentul de la Carei este gravat de altfel următorul text: „Glorie ostașilor armatei române, căzuți în luptele pentru eliberarea patriei”.

În fiecare an, la 25 octombrie, în baza Decretului nr. 381 din 1 octombrie 1959, se sărbătorește Ziua Armatei Române. La această dată este aniversată victoria finală pentru eliberarea Transilvaniei de Nord de sub ocupația horthystă, din 25 octombrie 1944.

Foto credit: Mitropolia Banatului

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 237

Id: 71675

Data: Oct 23, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).