Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a transmis un mesaj cu prilejul sărbătorii Sfinților Părinți Ioachim și Ana, în care vorbește despre valorile familiei naturale și nevoia de a le promova și proteja atât în viața cotidiană, cât și prin legi adecvate.
„Trei valori fundamentale susțin coloana vertebrală a unui neam și-i asigură continuitatea istorică: familia, școala și Biserica”, scrie Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim. „Nașterea într-o familie, formarea în cadrul școlii și împlinirea ca ființă umană prin comuniunea de iubire cu Dumnezeu sunt etapele devenirii omului și desăvârșirii sale ca fiind cea mai luminată ființă din creație.”
Ierarhul trece în revistă provocările cu care se confruntă familia după căderea comunismului: migrația, divorțul, abandonul familial, noile modele de conviețuire „importate” din alte țări și sărăcia. Din toate acestea, scrie ierarhul, numai „întoarcerea la principiile sănătoase de viață, pe care le-am moștenit și în care cei mai mulți dintre noi au avut privilegiul de a se naște, ne mai poate salva”.
În ciuda tuturor provocărilor cu care se confruntă familia, avem nevoie să nu abandonăm aderarea la principiile sănătoase pe care ea s-a clădit de milenii, precizează episcopul.
„Să nu lăsăm tăvălugul scăpat de sub control al istoriei recente să ne niveleze conștiințele, să facem apel la rațiune, să gândim matur, să nu aruncăm în derizoriu familia, ca instituție fundamentală a omenirii”, scrie el. „Să nu fim egoiști gândind doar la ceea ce ne privește pe noi, dar nici nepăsători, indiferenți sau neutri la cum este înțeleasă ideea de familie contemporană și la cum se încearcă impunerea diferitelor alternative sau paradigme de viețuire în comun.”
El ne pune înainte gândirea în perspectivă, grija pentru ceilalți, pentru viitor. „Nimic nu poate înlocui dragostea unei mame care se jertfește aducând pe lume un copil, iar dacă noi ne-am bucurat de acest drept și privilegiu să gândim și la generațiile viitoare, la bucuria și fericirea copiilor încă nenăscuți, la dreptul la normalitate garantat de însăși natura umană”, scrie ierarhul.
Acesta este și o datorie de recunoștință față de cei care ne-au dat viață: „Responsabilitatea creării unui mediu optim și natural perpetuării vieții în lume și grija părintească pentru cei cărora le-am dat viață, sunt modul concret de a mulțumi mamelor noastre pentru că ne-au educat și ocrotit în mediul familial, pentru că s-au jertfit spre binele nostru, că au ales să ne nască și să-și împlinească în felul acesta vocația sublimă de a fi cele prin care Dumnezeu perpetuează viața pe pământ”.
În acest scop, Biserica rămâne cel mai puternic sprijin pentru familie și pentru apărarea valorilor și atitudinilor pe care aceasta se zidește, precizează Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
În contextul Anului omagial al pastorației părinților și copiilor, sărbătoarea Sfinților și Dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana „ne oferă posibilitatea de a conștientiza, aprecia și cultiva într-un mod aparte valorile care sunt strâns legate de familie, meditând la împlinirea vocației de părinți, la ocrotirea familiei pe care Dumnezeu a așezat-o garantă a perpetuării darului vieții, la educația aleasă a copiilor încredințați de Dumnezeu, precum și la cinstirea părinților care i-au născut și i-au crescut”.
Acest an omagial este prilej să arătăm „că dorim ceea ce este mai bine pentru copiii noștri, că respectăm memoria înaintașilor, care au murit luptând pentru familiile lor, pentru valorile curate și sănătoase care au constituit întotdeauna ființa acestui neam”, adaugă ierarhul.
Prin decizia de a ocroti familia și valorile fundamentale care o reprezintă demonstrăm „că știm să alegem din patrimoniul valorilor europene și universale ceea ce este frumos și înălțător, promovând ceea ce este definitoriu pentru oamenii de pretutindeni și dintotdeauna”.
Părintele Arhiepiscop își încheie mesajul făcând apel la conducători, îndemnându-i „să ocrotească familia și pe prunci prin legi bine întocmite, care să protejeze căsătoria dintre bărbat și femeie, să-i ofere siguranță, perspectivă și sprijin material”.
Dumnezeu să binecuvânteze și să ocrotească toți părinții și copiii lumii!
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 204
Id: 71273
Data: Sep 10, 2020
Imagine:
Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei s-a aflat miercuri, 09 septembrie, la Schitul Găbud pentru a binecuvânta construirea noii biserici. Ierarhul a oficiat slujba de punere a pietrei de temelie, chiar dacă lucrările sunt deja avansate.
IPS Irineu a apreciat .....
Data: Sep 10, 2020
Arhiepiscopul Dunării de Jos și Președintele Academiei Române au participat miercuri la seria de evenimente care au marcat 25 de ani de activitate a .....
Data: Sep 10, 2020
Mitropolitul Teofan a botezat marţi un prunc, chiar în ziua Naşterii Maicii Domnului, informează Doxologia.
Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a oficiat Taina Sfântului Botez în .....
Data: Sep 10, 2020
Academia Română a găzduit joi lansarea la București a volumului „COVID – Colivia noastră”, publicat la Editura Institutul European din Iași. Cartea reunește impresii la cald despre pandemia de Covid-19 și efectele ei de la 50 .....
Data: Sep 10, 2020
Centrul Maternal „În brațele mamei” înființat de Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei împlinește nouă ani de existență. În această perioadă, centrul a însemnat ACASĂ pentru 130 de mame și copilașii lor, până când femeile s-au putut reintegra social.
.....Data: Sep 10, 2020
Mitropolitul Teofan va sfinți duminică, 13 septembrie, un important ansamblu parohial din Botoșani, la Bucecea.
Data aleasă pentru sfințire – 13 septembrie are o încărcătură deosebită pentru comunitatea parohială „Sfântul Ioan Botezătorul” – Bucecea. .....
Data: Sep 11, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Credinta si cultura azi - Cultura informatiei. Pledoarie pentru cunoastere (14 05 2017)
Biserica azi - Crucea, de la simbol la atitudine de viata (13 09 2016)
Valoarea faptei - Icoanele facatoare de minuni ale Maicii Domnului
Secvente Trinitas - Parohia Ortodoxa Romana din Ulm, Germania.(23 07 2015)
Biserica azi - Crucea si rastignirea Mantuitorului Iisus Hristos in crestinismul timpuriu (15 03 2017)
Cuvant pentru suflet - Sfantul Apostol Toma (04 10 2017)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).