Iubirea vrajmașilor, dificila? Trebuie sa ne eliberam de rautatea lor memorata in sufletul nostru, spune Patriarhul

„Iubirea vrăjmașilor este un lucru foarte dificil”, admite Patriarhul României în predica rostită duminică la Paraclisul Reședinței Patriarhale. „Adesea uităm și pe cei care ne-au făcut bine: pe părinți, pe prieteni, pe profesori, pe oamenii care ne-au ajutat în situații grele, care ne-au promovat în viață. Nu facem bine nici celor care ne-au făcut bine”.

Deși ne pare nefiresc să facem bine celor ce ne fac rău, asta ar trebui să fie în natura noastră, a explicat Patriarhul Daniel.

„Din cauza păcatului noi răspundem la răutate cu răutate. Din cauza firii umane căzute, păcătoase, egoiste, posesive…”.

„Mântuitorul ne îndeamnă să răspundem în orice împrejurare numai cu bunătate pentru că aceasta este natura sănătoasă spirituală a omului: să facă binele față de orice om, chiar și față de vrăjmaș, pentru omul este creat după Chipul lui Dumnezeu cel veșnic Bun și Milostiv”.

Ce este de făcut?

Părintele Patriarh a spus că faptul că uităm repede pe cei care ne-au făcut bine, dar ținem minte pe cei care ne-au făcut rău arată o boală a sufletului: neputința de a ierta.

„În sufletul nostru rămâne pe termen lung înregistrată cognitiv și afectiv – în cunoaștere și în simțire – răutatea lor. Purtăm cu noi răutatea altora înmagazinată în sufletul nostru atât de mult încât ea devine o boală a sufletului deoarece nu putem ierta pe cei care ne-au făcut răul, nu ne putem elibera de răutatea lor memorată în sufletul nostru. Răutatea lor devine o răutate a noastră pe care o purtăm în noi ca pe o rană nevindecată, o legătură nedezlegată”.

Soluția este rugăciunea.

„Din experiență, constatăm că nu poate fi împlinită porunca Mântuitorului Iisus Hristos ‹Iubiți pe vrăjmașii voștri și faceți-le bine› fără ajutorul lui Hristos”, a precizat Părintele Patriarh.

Dar rugăciunea nu trebuie făcută spre pedepsirea vrăjmașilor. Liturghierul conține rugăciuni nu pentru răzbunare sau pedepsirea vrăjmașilor, ci pentru înmulțirea dragostei și alungarea urii.

„Iubirea de vrăjmași începe cu rugăciunea pentru iertarea și îndreptarea lor, nu pentru pedepsirea și distrugerea lor”, a subliniat Patriarhul.

Este mare păcat să cerem în pomelnice lui Dumnezeu cel milostiv să pedepsească pe vrăjmașii noștri, a semnalat Preafericirea Sa.

Cum se schimbă oamenii răi?

„Adesea omenii răi se schimbă nu pentru că sunt pedepsiți, ci pentru că primesc de la Dumnezeu binefaceri pe care nu le merită, cum a fost cazul lui Zaheu, vameșul”.

„Alți oameni răi se schimbă prin încercări, prin necazuri pe care Dumnezeu le permite pentru a le transforma comportamentul rău, violent, egoist într-unul bun, de iubire față de semeni. (…) Dar Dumnezeu când ceartă pe cineva, îl ceartă cu iubire milostivă pentru îndreptare, nu pentru răzbunare”.

Astfel, pentru putea a iubi pe vrăjmași trebuie să încercăm să fim buni „ca Dumnezeu”.

„Evanghelia de astăzi (Luca 6:31-36) dorește să-l ridice pe om de la firea umană căzută, egoistă, posesivă, răzbunătoare la sfințenia și bunătatea lui Dumnezeu”.

„Este o Evanghelie a îndemnului de a ne asemăna cu Dumnezeu și de a trăi ca fii duhovnicești ai lui Dumnezeu în lume”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Foto: Arhivă Basilica.ro


Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 211

Id: 71485

Data: Oct 4, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).