„Iubirea vrăjmașilor este un lucru foarte dificil”, admite Patriarhul României în predica rostită duminică la Paraclisul Reședinței Patriarhale. „Adesea uităm și pe cei care ne-au făcut bine: pe părinți, pe prieteni, pe profesori, pe oamenii care ne-au ajutat în situații grele, care ne-au promovat în viață. Nu facem bine nici celor care ne-au făcut bine”.
Deși ne pare nefiresc să facem bine celor ce ne fac rău, asta ar trebui să fie în natura noastră, a explicat Patriarhul Daniel.
„Din cauza păcatului noi răspundem la răutate cu răutate. Din cauza firii umane căzute, păcătoase, egoiste, posesive…”.
„Mântuitorul ne îndeamnă să răspundem în orice împrejurare numai cu bunătate pentru că aceasta este natura sănătoasă spirituală a omului: să facă binele față de orice om, chiar și față de vrăjmaș, pentru omul este creat după Chipul lui Dumnezeu cel veșnic Bun și Milostiv”.
Ce este de făcut?
Părintele Patriarh a spus că faptul că uităm repede pe cei care ne-au făcut bine, dar ținem minte pe cei care ne-au făcut rău arată o boală a sufletului: neputința de a ierta.
„În sufletul nostru rămâne pe termen lung înregistrată cognitiv și afectiv – în cunoaștere și în simțire – răutatea lor. Purtăm cu noi răutatea altora înmagazinată în sufletul nostru atât de mult încât ea devine o boală a sufletului deoarece nu putem ierta pe cei care ne-au făcut răul, nu ne putem elibera de răutatea lor memorată în sufletul nostru. Răutatea lor devine o răutate a noastră pe care o purtăm în noi ca pe o rană nevindecată, o legătură nedezlegată”.
Soluția este rugăciunea.
„Din experiență, constatăm că nu poate fi împlinită porunca Mântuitorului Iisus Hristos ‹Iubiți pe vrăjmașii voștri și faceți-le bine› fără ajutorul lui Hristos”, a precizat Părintele Patriarh.
Dar rugăciunea nu trebuie făcută spre pedepsirea vrăjmașilor. Liturghierul conține rugăciuni nu pentru răzbunare sau pedepsirea vrăjmașilor, ci pentru înmulțirea dragostei și alungarea urii.
„Iubirea de vrăjmași începe cu rugăciunea pentru iertarea și îndreptarea lor, nu pentru pedepsirea și distrugerea lor”, a subliniat Patriarhul.
Este mare păcat să cerem în pomelnice lui Dumnezeu cel milostiv să pedepsească pe vrăjmașii noștri, a semnalat Preafericirea Sa.
Cum se schimbă oamenii răi?
„Adesea omenii răi se schimbă nu pentru că sunt pedepsiți, ci pentru că primesc de la Dumnezeu binefaceri pe care nu le merită, cum a fost cazul lui Zaheu, vameșul”.
„Alți oameni răi se schimbă prin încercări, prin necazuri pe care Dumnezeu le permite pentru a le transforma comportamentul rău, violent, egoist într-unul bun, de iubire față de semeni. (…) Dar Dumnezeu când ceartă pe cineva, îl ceartă cu iubire milostivă pentru îndreptare, nu pentru răzbunare”.
Astfel, pentru putea a iubi pe vrăjmași trebuie să încercăm să fim buni „ca Dumnezeu”.
„Evanghelia de astăzi (Luca 6:31-36) dorește să-l ridice pe om de la firea umană căzută, egoistă, posesivă, răzbunătoare la sfințenia și bunătatea lui Dumnezeu”.
„Este o Evanghelie a îndemnului de a ne asemăna cu Dumnezeu și de a trăi ca fii duhovnicești ai lui Dumnezeu în lume”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Foto: Arhivă Basilica.ro
Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 211
Id: 71485
Data: Oct 4, 2020
Imagine:
În continuarea eforturilor de a preveni abandonul școlar, voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale au inițiat la începutul lunii septembrie un nou program: „Ajutor pentru elevi”.
Pe parcursul lunii, voluntarii au avut mai multe acțiuni prin care au oferit .....
Data: Oct 4, 2020
Mitropolitul Teofan a amintit sâmbătă, la resfințirea unei biserici din Neamț, că viața creștină în definiția Sfântului Apostol Pavel este „a spori .....
Data: Oct 4, 2020
Mitropolitul Irineu al Olteniei a fost invitat vineri, 02 octombrie, la festivitatea dedicată împlinirii a 50 de ani de la fondarea Universității de Medicină și Farmacie (UMF) din Craiova (1970-2020).
IPS Irineu a spus că UMF Craiova este „o instituție de suflet a .....
Data: Oct 4, 2020
La Râmnicu Sărat, 15 elevi vor primi meditații gratuite în Centrul Educațional „Sfântul Mare Mucenic Lucian” care a fost sfințit joi de Arhiepiscopul Ciprian. Instituția se află la demisolul Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.
La acest centru 7 .....
Data: Oct 4, 2020
Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților a transmis un mesaj către studenți la început de an universitar.
Mesajul este structurat în 10 puncte. Unul dintre cele mai profunde îndemnuri a fost „Convertiţi-l pe Saul din voi în Pavel, pentru că este la limita .....
Data: Oct 4, 2020
Metroul rămâne cel mai rapid și eficient mijloc de transport din Capitală, mai ales pentru că evită blocajele care au loc în traficul de suprafață la ore de vârf. Află de unde și cum să-ți procuri abonament cu 50% reducere pentru studenți.
Chiar dacă în starea de .....
Data: Oct 4, 2020
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Sfanta Manastirea Bistrita - Valcea - 08 Lumina lina
Sfanta Manastirea Bistrita - Valcea - 14 Invredniceste-ne Doamne m.Minodora
Sfanta Manastirea Bistrita - Valcea - 02 Fericit barbatul
Sfanta Manastirea Bistrita - Valcea - 12 Paremia 3 s.Petronela
Sfanta Manastirea Bistrita - Valcea - 22 Doamne miluieste de 12 ori
Sfanta Manastirea Bistrita - Valcea - 04 Doamne strigat-am
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).