La Comana a fost reinfiintata biblioteca unde a lucrat Sf. Sava Brancovici

Episcopul Ambrozie al Giurgiului a inaugurat luni noua bibliotecă a Mănăstirii Comana, locul unde acum câteva secole Sfântul Sava Brancovici a avut ascultarea de bibliotecar.

Pentru o perioadă, în tinereţe, Sfântul Sava a locuit la Mănăstirea Comana unde se afla şi unchiul său, Episcopul Longhin Brancovici, hirotonit arhiereu de Patriarhul  Chiril Lukaris al Constantinopolului. Aşezământul monahal din Ţara Românească a fost locul unde s-a format duhovniceşte viitorul Mitropolit al Ardealului.

Mănăstirea a deţinut o bibliotecă vastă, cu multe manuscrise şi cărţi rare, însă au „început să se risipească după secularizarea averilor mănăstireşti”, a declarat pentru Agenţia de ştiri Basilica arhim. Mihail Muscariu, stareţul aşezământului monahal.

Noua bibliotecă a Mănăstirii Comana. Foto credit: Eparhia Giurgiului

„Din fosta bibliotecă se păstrează la Academia Română un manuscris din anul 1722 semnat de arhim. Kalist Comăneanul, unul dintre stareţii Mănăstirii Comana”, a precizat pr. Mihail.

În contextul anului omagial al traducătorilor bisericeşti, părintele stareţ a reorganizat fondul de carte şi a dotat biblioteca cu mobilier nou.

În prezent, biblioteca deţine aproximativ 12.000 de volume din care fac parte cărţi de cult vechi din vremea Sfântului Antim Ivireanul, documente semnate de Sfântul Constantin Brâncoveanu şi de Veniamin Costache, Mitropolitul Moldovei, dar şi câteva manuscrise de secol 19.

„În patrimoniul bibliotecii avem şi colecţia de Mineie care au aparţinut Sfântului Iosif cel Milostiv, dar şi semnăturile tuturor Patriarhilor României pe diferite documente”, a precizat pr. stareţ.

În cadrul evenimentului din data de 25 noiembrie a fost vernisată şi o expoziţie de pictură cu tematică religioasă.

Foto credit: Episcopia Giurgiului

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 288

Id: 68354

Data: Nov 26, 2019

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).