La Parohia Doamna Oltea va fi prezentata o expozitie foto in memoria preotului Gheorghe Cotenescu

La Parohia „Doamna Oltea” din Capitală va fi prezentată duminică, 11 octombrie, o expoziţie de fotografie în memoria preotului Gheorghe Cotenescu.

Clericul i-a fost secretar personal lui Nicolae Iorga, dar şi profesor a doi viitori patriarhi ai României, Iustin Moisescu şi Teoctist.

Expoziţia este intitulată „În memoriam – 55 de ani de la trecerea în veşnicie a preotului muscelean Gheorghe Cotenescu” şi va fi deschisă la ora 11:30.

Preotul Gheorghe Cotenescu

S-a născut în 1886, în localitatea Izvoarele, azi Voineşti, judeţul Dâmboviţa. A desfăşurat încă din studenţie activitate susţinută pentru apărarea valorilor culturale şi naţionale româneşti, contribuind la opera de regenerare şi de făurire a statului român unitar.

În 1913 devine preot paroh în satul natal.

Este prezent pe front în Primul Război Mondial, iar la încheierea deflagraţiei preotul-căpitan a fost decorat cu ordinul „Coroana României”.

Îşi găseşte biserica distrusă de nemţi, însă pe parcursul a 20 de ani va construi un alt locaş de cult, cu prețul unor eforturi și sacrificii enorme. Edificiul eclezial este sfinţit în data de 8 octombrie 1939 de Patriarhul Nicodim Munteanu.

A predat la seminarele din Câmpulung-Muscel, Curtea de Argeş şi Cernica-Ilfov timp de peste 20  ani, formând numeroşi elevi.

„Iar aceştia i-au întors dragostea pe măsura puterilor lor, mulţi dintre ei devenind floarea ortodoxiei româneşti aşa cum ar fi Patriarhii Teoctist Arăpaşu şi Iustin Moisescu, Episcopii Gherasim Cristea, Eftimie Luca şi Roman Stanciu, valoroşii arhimandriţi Sofian Boghiu, Roman Braga, Felix Dubneac, Grigorie Băbuş, Ioasaf Popa, Ioasaf Ganea, Atanasie Gladcovschi, Tănase Petroniu, Justin Pârvu, profesorii universitari Ioan Pulpea-Rămureanu şi Anton Uncu, dar şi demnul de pomenire protopop argeşean Vasile Chiţu”, declara pentru Adevărul profesorul de istorie Constantin Voinescu.

În 1950 este condamnat la închisoare de regimul comunist, după 14 luni de anchetă. Este încarcerat la Câmpulung şi Piteşti, este torturat şi supus unor umilinţe crunte, îi este confiscată averea.

După eliberare, petrece ultimii ani ai vieţii în mari lipsuri şi suferinţe, mai mult prin spitale. A trecut la cele veşnice în 1965.

Foto credit: Ziarul Lumina


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 264

Id: 71544

Data: Oct 10, 2020

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).