Predica rostită duminică de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul s-a concentrat pe discernământul creștinului. Episcopul vicar patriarhal a slujit la altarul exterior de pe Dealul Patriarhiei.
„Evanghelia de astăzi ne arată că noi, oamenii, care suntem deodată trup și suflet și care suntem chemați la viață veșnică în împărăția cea netrecătoare a lui Dumnezeu, trebuie să ne preocupăm cu precădere de sufletul nostru care este nemuritor, iar de cele necesare vieții să ne preocupăm cu înțelepciune, cu discernământ”.
„Să nu lăsăm ca aceste griji pentru viața de fiecare zi să copleșească preocuparea noastră pentru suflet. Pentru că dacă trupul are nevoie de hrană, de apă și de îmbrăcăminte, și este trecător, cu atât mai mult trebuie să ne îngrijim de hrana cea duhovnicească, de apa cea vie și de îmbrăcămintea luminoasă a harului Duhului Sfânt pentru sufletul nostru care este netrecător, este veșnic”, a subliniat ierarhul.
Evanghelia nu îndeamnă la pasivitate sau lene
„Unii au spus că această Evanghelie ne îndeamnă la pasivitate sau chiar la lene. Nu este adevărat. Întreaga Scriptură este un îndemn la activitate, la grijă față de trup și suflet, însă, întotdeauna este subliniată prioritatea sufletului, a vieții duhovnicești”, a spus PS Varlaam.
Episcopul vicar patriarhal a amintit că Mântuitorul a lucrat în casa Dreptului Iosif care era tâmplar, iar Sf. Pavel confecționa corturi pe care le vindea și își asigura cele necesare traiului.
El înțelege și preocupările noastre secundare
Preasfinția Sa a explicat că discernământul creștinului este dobândit prin înțelepciune, prin rugăciune, prin citirea Sfintelor Scripturi și a scrierilor părinților duhovnicești. Și astfel, luminat fiind de harul Duhului Sfânt, creștinul are această capacitate de a alege între ceea ce este prioritar și secundar.
„Lumina lăuntrică este cheia, instrumentul care ne ajută să discernem între ceea ce este esențial și secundar, între ce este veșnic și ce este trecător”, a precizat PS Varlaam Ploieșteanul.
„Adică să căutăm mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, cu convingerea că Dumnezeu, în pronia Sa, va avea grijă de tot ceea ce ne trebuiește”.
„Faptul că Mântuitorul folosește expresia «căutați mai întâi Împărăția cerurilor», ne arată că El înțelege și preocupările din rândul al doilea. Acelea de a ne procura hrană, apă și îmbrăcăminte care sunt necesare trupului în viața de zi cu zi”.
„Să ne rugăm Bunului Dumnezeu să ne dea această virtute a discernământului ca să avem puterea de a alege binele și a fugi de rău”, a spus la final Episcopul vicar patriarhal.
Urmărește predica integral:
Foto: arhiva Basilica.ro
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 246
Id: 74125
Data: Jul 11, 2021
Imagine:
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la Sfânta Liturghie duminică, 11 iulie, la Mănăstirea Samurcășești.
În cuvântul adresat la finalul slujbei, Patriarhul a subliniat că „grija pentru cele materiale nu trebuie să devină mai importantă decât grija .....
Data: Jul 11, 2021
Episcopul Ignatie al Hușilor a semnalat faptul că textul evanghelic al Duminicii a 3-a de după Rusalii, la o lectură superficială, pare că ne învață să nu ducem grijă pentru ceea .....
Data: Jul 11, 2021
Părintele Damaschin Grigoriatul de la Sfântul Munte Athos, Mănăstirea Grigoriu, se află în perioada 11-13 iulie în Republica Moldova, unde susține o serie de conferințe.
Prima conferință a avut loc duminică, .....
Data: Jul 11, 2021
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, a apărut prima carte de rugăciuni tradusă în limbajul mimico-gestual liturgic românesc.
Cartea cuprinde „Rugăciunile începătoare”, „Rugăciunea inimii”, precum și .....
Data: Jul 12, 2021
În predica rostită duminică la Arăneag, județul Arad, IPS Timotei a recomandat ,,Îngrijire împotriva îngrijorării” în viața personală și colectivă.
Reflectând asupra
Data: Jul 12, 2021
Clujul, Bucureștiul, Ilfovul, Satu Mare și Constanța sunt principalele județe după numărul de apeluri pe care părinții le-au .....
Data: Jul 12, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Pr Ioanichie Balan - Inaltarea Sfintei Cruci 1997
Pr Ioanichie Balan - Sfintii Imparati Constantin si Elena 1997
Pr Ioanichie Balan - Intampinarea Domnului 1997
Pr Ioanichie Balan - Duminica dupa Inaltarea Sfintei Cruci 1997
Pr Ioanichie Balan - Pogorarea Sfantului Duh 1999
Pr Ioanichie Balan - Intrarea Domnului in Ierusalim 1997
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).