Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat la Sfânta Liturghie duminică, 11 iulie, la Mănăstirea Samurcășești.
În cuvântul adresat la finalul slujbei, Patriarhul a subliniat că „grija pentru cele materiale nu trebuie să devină mai importantă decât grija pentru viața sufletului”.
„Trupul este trecător, alimentele sunt perisabile, hainele se uzează, dar sufletul omului este nemuritor. Dincolo de moartea fizică, omul ia cu el ceea ce a adunat în suflet: lumina credinței, lumina din Sfintele Scripturi, lumina din rugăciune și lumina din faptele bune”, a spus Părintele Patriarh.
Patriarhul a pus accent pe îndemnul Mântuitorului din textul evanghelic duminical: „Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui, și toate celelalte se vor adăuga vouă”.
Preafericirea Sa a explicat că „dreptatea lui Dumnezeu” înseamnă „relația sau legătura dreaptă cu Dumnezeu, o legătură de iubire și de ascultare, nu de uitare”.
Împărăția lui Dumnezeu
Pentru a explica expresia „Împărăția lui Dumnezeu”, Patriarhul a folosit cuvintele Sf. Ap. Pavel: „Împărăţia lui Dumnezeu nu este mâncare și băutură, ci dreptate și pace și bucurie în Duhul Sfânt” (Romani 14:17).
„Deci, împărăția lui Dumnezeu este o lucrare duhovnicească, este unirea omului cu Dumnezeu”.
Mai departe Patriarhul Daniel a amintit o altă precizare a Sf. Pavel, aceea că împărăția lui Dumnezeu este „Împărăția Fiului iubirii Sale”.
„Este împărăția iubirii Tatălui veșnic față de Fiul Său veșnic, care, din iubire pentru oameni și pentru mântuirea lor S-a făcut om și ne-a dăruit iertarea păcatelor și viața veșnică prin înviere”, a explicat Patriarhul.
„În această iubire a Tatălui veșnic față de Fiul Său veșnic intrăm noi, oamenii, prin credință, prin Botez și prin dreaptă viețuire. Împărăția lui Dumnezeu nu este o simplă viață nesfârșită, ci este o viață de comuniune, de iubire cu persoanele Sfintei Treimi. Dar această iubire din împărăția lui Dumnezeu se caută încă din lumea aceasta”, a continuat Preafericirea Sa.
„Împărăția lui Dumnezeu se caută în fiecare zi”, a spus Patriarhul.
„Se caută mai întâi prin mărturisirea dreptei credințe – a rămâne ortodox, dreptmăritor, dreptcredincios, se caută prin rugăciunile de dimineață și de seară. Când noi ne rugăm la începutul și la sfârșitul zilei, tainic, împărăția lui Dumnezeu – iubirea Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh, intră în sufletul nostru”.
„Rugăciunea nu e timp pierdut, ci e timp sfințit și înveșnicit”.
„Prin rugăciune, noi primim în sufletele noastre iubirea smerită și milostivă a Preasfintei Triemi și apoi o arătăm în jurul nostru prin gânduri frumoase, prin cuvinte frumoase și prin fapte bune”.
În acest context, Părintele Patriarh Daniel a subliniat modul în care se prezintă legătura dintre hrana materială și cea spirituală în rugăciunile mesei de prânz. Înaintea mesei spunem rugăciunea „Tatăl nostru”, unde a doua cerere este „vie Împărăția Ta”. De asemenea, rugăciunea de după masă spune: „Mulțumim Ție, Hristoase Dumnezeul nostru, că ne-ai săturat pe noi de bunătățile Tale cele pământești. Nu ne lipsi pe noi nici de cereasca Ta Împărăție …”.
„Atunci când mâncăm bunurile materiale, totuși, ne gândim la ceva superior, netrecător, și anume, cereasca împărăție a iubirii Preasfintei Treimi”.
Cum hrănim sufletul?
„Mai întâi, hrănim sufletul prin rugăciune. Când rostim cuvinte frumoase și avem fapte bune, hrănim sufletul și îl îmbrăcăm”, a spus Patriarhul.
„Apoi, prin ascultarea cuvintelor din Sfânta Scriptură și din sfintele slujbe iarăși hrănim sufletul, cu lumină și îmbrăcăm trupul în lumină. Ea nu este văzută cu ochii trupești, ci numai cu cei sufletești. De aceea, unii dintre părinții care se rugau mult au fost văzuți uneori învăluiți, îmbrăcați într-o lumină strălucitoare care este cerească și netrecătoare dăruită lor ca arvună încă din lumea aceasta”.
Aici, Patriarhul a amintit cuvintele Mântuitorului „nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu”. „Vedem că sufletul nostru se hrănește cu lumină și înțelepciune din cuvintele Sfintei Scripturi”, a spus Patriarhul.
„De aceea, e bine ca în fiecare zi să citim un fragment, un pasaj din Sfânta Scriptură, un cuvânt de învățătură al Sfinților Părinți care erau purtători de Duh Sfânt și luminători de suflete. Și, așa, noi hrănim sufletul nostru și îl îmbrăcăm cu lumină. Și, astfel, căutăm împărăția lui Dumnezeu și o dobândim în arvună, în anticipație, urmând ca după învierea din morți să primim plinătatea împărăției cerurilor, când sufletul și trupul împreună își refac unitatea lor și participă la slava și iubirea Preasfintei Treimi”.
La finalul slujbei, Patriarhul a oferit în dar mai multe volume pentru Mănăstirea Samurcășești.
Episcopul Ignatie al Hușilor a semnalat faptul că textul evanghelic al Duminicii a 3-a de după Rusalii, la o lectură superficială, pare că ne învață să nu ducem grijă pentru ceea .....
Data: Jul 11, 2021
Părintele Damaschin Grigoriatul de la Sfântul Munte Athos, Mănăstirea Grigoriu, se află în perioada 11-13 iulie în Republica Moldova, unde susține o serie de conferințe.
Prima conferință a avut loc duminică, .....
Data: Jul 11, 2021
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei, a apărut prima carte de rugăciuni tradusă în limbajul mimico-gestual liturgic românesc.
Cartea cuprinde „Rugăciunile începătoare”, „Rugăciunea inimii”, precum și .....
Data: Jul 12, 2021
În predica rostită duminică la Arăneag, județul Arad, IPS Timotei a recomandat ,,Îngrijire împotriva îngrijorării” în viața personală și colectivă.
Reflectând asupra
Data: Jul 12, 2021
Clujul, Bucureștiul, Ilfovul, Satu Mare și Constanța sunt principalele județe după numărul de apeluri pe care părinții le-au .....
Data: Jul 12, 2021
Basilica paleocreștină din municipiul Constanța, care are o vechime de 1700 de ani, va intra într-un amplu proces de
Data: Jul 12, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Comori ale Ortodoxiei - Aparitia tiparului in Tarile Romane
Comori ale Ortodoxiei - Viata si minunile Sfintei Cuvioase Parascheva
Comori ale Ortodoxiei - Pictura munteneasca in secolul al XVII-lea
Comori ale Ortodoxiei - Biserica fortificata Precista Galati
Comori ale Ortodoxiei - Manastirea Moisei - Maramures
Comori ale Ortodoxiei - Manastirea Barsana Renasterea unei vechi vetre monahale
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).