Cincizeci de zile ne mai despart de Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos şi doar zece zile mai sunt până începe postul premergător acestei mari sărbători.
Postul Crăciunului începe în ziua de luni, 15 noiembrie, în ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț, și se încheie vineri, 24 decembrie.
Iată principalele lucruri pe care trebuie să le ştii despre această perioadă.
Când a apărut Postul Naşterii Domnului
Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia – Izbăvitorul. Prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii, se menţionează în Liturgica generală a Pr. Ene Branişte.
Primele menţiuni despre acest post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi Sfântul Leon cel Mare al Romei, care a rostit nouă cuvântări referitoare la acest post.
Durata Postului Crăciunului a fost stabilită în anul 1166, la Sinodul de la Constantinopol, ținut sub președinția Patriarhului Luca Hrisoverghi. Atunci a fost uniformizată durata Postului Naşterii Domnului în Bisericile Ortodoxe. Sinodul a hotărât ca toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile, începând cu 15 noiembrie.
Se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, iar dacă această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Postul durează până în seara zilei de 24 decembrie inclusiv.
Când încep colindele
Din punct de vedere liturgic, cântările dedicate Nașterii Domnului încep în ziua de 21 noiembrie. Catavasiile Nașterii Domnului se cântă pentru prima dată la Utrenia sărbătorii Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.
Însă, conform tradiţiei, colindele încep să răsune în afara lăcaşurilor de cult după sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei (30 noiembrie).
Despre semnificaţia colindelor, aici.
Sărbători din Postul Crăciunului 2021
Cele mai importante sărbători din postul Naşterii Domnului sunt:
- Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie);
- Sf. Ap. Andrei cel înâi chemat, Ocrotitorul României (30 noiembrie);
- Sf. Ier. Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei (06 decembrie);
- Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeş (07 decembrie).
Sfinţi vindecători
Întrucât ne aflăm într-un context epidemiologic dificil, este util să ne îndreptăm privirile către sfinţii din această perioadă care, prin minunile lor, s-au dovedit a fi vindecători.
- Sf. Ier. Grigorie Taumaturgul, Episcopul Neocezareei (17 noiembrie);
- Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul (20 noiembrie);
- Sf. Stelian Paflagonul (26 noiembrie);
- Sf. Cuv. Porfirie Cavsocalivitul (2 decembrie);
- Sf. M. Mc. Varvara (4 decembrie);
- Sf. Ier. Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei (6 decembrie);
- Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeş (7 decembrie);
- Sf. Cuv. Patapie (8 decembrie);
- Sf. Ier. Spiridon, Episcopul Trimitundei (12 decembrie);
- Sf. M. Mc. Anastasia, Izbăvitoarea de farmece (22 decembrie).
Cum se ţine Postul Crăciunului
Potrivit menţiunilor părintelui Ene Braniște, acest post este de asprime mijlocie, asemănător celui al Sfinților Apostoli. În mănăstiri se ajunează lunea, miercurea și vinerea până în Ceasul al IX-lea (aproximativ orele 15:00 – 16:00), când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără untdelemn. Marțea și joia se mănâncă plante fierte, drese cu untdelemn, și se bea vin, iar sâmbăta și duminica se îngăduie și pește (cu excepția perioadei dintre 20 și 25 decembrie, când postul devine mai aspru).
Dacă lunea, marțea sau joia cade prăznuirea vreunui sfânt cu doxologie mare, se dezleagă la pește, iar miercurea și vinerea, la vin și untdelemn, dar se mănâncă numai o dată pe zi. Tot așa, dacă miercuri sau vineri se întâmplă să cadă sărbătorirea unui sfânt cu Priveghere sau hramul bisericii, atunci se dezleagă la untdelemn, pește și vin.
La praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului se dă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea.
Ultima zi a Postului Naşterii Domnului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decat celelalte zile.
Pentru a valorifica cât mai bine această perioadă binecuvântată de Dumnezeu pentru a ne apropia mai mult de El, vă recomandăm 10 sfaturi practice pentru post.
Vezi şi:
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene
Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica
Categoria: Actualitate ortodoxa
Vizualizari: 241
Id: 75266
Data: Nov 5, 2021
Imagine:
Parohia Ortodoxă Română „Sfântul Ioanichie cel Mare” din Arzachena, în nordul Sardiniei, Italia, împlinește luna aceasta un an de la înființare. Joi, 04 noiembrie 2021, și-a serbat pentru prima dată hramul.
Programul liturgic a început de miercuri cu Taina Sfântului .....
Data: Nov 5, 2021
Asociația Tinerilor Ortodocși Români (ATOR) din Banatul de Munte au organizat săptămâna aceasta o campanie de donare de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Reșița.
Din cele 43 de persoane care s-au alăturat inițiativei, doar 20 au fost eligibile. Cu toate .....
Data: Nov 5, 2021
Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, împlineşte vineri 55 de ani.
Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în oraşul Moreni, jud. Dâmboviţa.
A urmat şcoala primară şi gimnaziul în Satul Minieri, jud. .....
Data: Nov 5, 2021
Părintele Mina Dobzeu a fost un puternic mărturisitor al credinței în închisorile comuniste și cel care l-a botezat, la Jilava, pe Nicolae Steindhardt.
Părintele Arhimandrit Mina Dobzeu s-a născut în urmă cu exact un secol, în data de 05 noiembrie 1921, în satul .....
Data: Nov 5, 2021
Administrația Regională de Stat Cernăuți și Consulatul General al României din localitate inițiază renovarea casei scriitorului Aron Pumnul, profesorul și mentorul poetului Mihai Eminescu. Serghei Osaciuc, șeful .....
Data: Nov 5, 2021
La Catedrala Națională se desfășoară în prezent lucrările exterioare care necesită temperaturi .....
Data: Nov 5, 2021
Dreapta credinta si rugaciunea pentru unitatea Bisericii - temelia vietii crestineDuminica a VII-a dupa Sfintele Pasti (a Sfintilor Parinti de la Sinodul I Ecumenic)Ioan 17, 1-13'In vremea aceea, ridicandu-si ochii Sai catre cer, Iisus a cuvantat: Parinte a venit .....
Data: May 16, 2010
Sfanta Cruce - semnul iubirii care invinge pacatul si moarteaDuminica dinaintea Inaltarii Sfintei Cruci (Convorbirea lui Iisus cu Nicodim) Ioan 3, 13-17Zis-a Domnul: nimeni nu s-a suit in cer, fara numai Cel Care s-a pogorat din cer, Fiul Omului, Care este in cer. Şi precum Moise .....
Data: Sep 12, 2010
Evanghelia Duminicii dupa Inaltarea Cinstitei Cruci (Luarea Crucii si urmarea lui Hristos) (Marcu 8, 34-38; 9, 1)Zis-a Domnul: cel care voieste sa vina dupa Mine sa se lepede de sine, sa-si ia crucea sa si sa-Mi urmeze Mie. Caci cine va voi sa-si mantuiasca sufletul sau il va pierde; dar .....
Data: Sep 19, 2010
Credinta in Hristos aduce vindecareEvanghelia Duminicii a VII-a dupa Rusalii (Vindecarea a doi orbi si a unui mut in Capernaum) Matei 9, 27-35.In vremea aceea, pe cand trecea Iisus, s-au luat dupa Dansul doi orbi; acestia strigau si ziceau: miluieste-ne pe noi, Fiule .....
Data: Jul 11, 2010
Cautarea Imparatiei lui Dumnezeu, prioritate a vietii vesniceDuminica a III-a dupa Rusalii (Despre grijile vietii)Matei 6, 22-33'Zis-a Domnul catre dansii: luminatorul trupului este ochiul; daca va fi ochiul tau curat, tot trupul tau va fi luminat; iar daca ochiul tau va fi rau, tot .....
Data: Jun 13, 2010
Cuvant pentru suflet - Invataturi din pateric ale Sf Antonie cel Mare
Cuvant pentru suflet - Canonul cel mare al Sf Andrei Criteanul (18 martie 2013)
Cuvant pentru suflet - Schimbarea la Fata a Domnului (05 08 2015)
Cuvant pentru suflet - Botezul Domnului si sfintirea noastra (03 ianuarie 2013)
Cuvant pentru suflet - Grijile lumii si sfarsitul vietii
Cuvant pentru suflet - Sfantul Vasile cel Mare Texte si alcatuiri alese (01 ianuarie 2013)
Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).