Manastirea Cernica are cel mai bine organizat cimitir din Arhiepiscopia Bucureștilor

Mănăstirea Cernica are cel mai bine organizat cimitir din Arhiepiscopia Bucureștilor. Acesta a câștigat Premiului Întâi la Concursul eparhial „Cimitirul bine organizat”, inițiat și binecuvântat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Pe locul al doilea s-au situat cimitirele parohiilor bucureștene Sfântul Gheorghe – Grivița și Sfântul Ilie – Ghencea. Parohia Roșu din județul Ilfov și Parohia Militari I din Capitală au primit premiul al treilea.

Cele cinci unități de cult de mai sus au primit Diploma de onoare „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Au mai primit premii speciale, constând din Diplome de onoare „Sfântul Apostol Andrei”, Cimitirul eparhial Sfântul Nicolae – Străulești din Capitală și Cimitirul Parohiei Lipănești din județul Prahova, deoarece s-au remarcat prin curățenia exemplară și modul de îngrijire, înfrumusețare și amenajare.

Concursul s-a încadrat în tematica Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor. Printre obiective s-au numărat evidențierea și răsplătirea clericilor și a personalului monahal implicat în administrarea responsabilă a cimitirelor parohiale sau mănăstirești și încurajarea acțiunilor de înfrumusețare, îngrijire și sistematizare a cimitirelor.

Desemnarea câștigătorilor s-a făcut pe baza unui punctaj. Acesta a fost realizat de evaluatori pe baza dosarului depus de unitățile de cult (cu istoricul cimitirului, personalitățile înmormântate, fotografii) și pe baza confruntării lui cu realitatea, prin inspecții la fața locului. S-a ținut cont de existența actelor de proprietate, împrejmuirea și sistematizarea cimitirului, precum și de modul de îngrijire.

„În general, cimitirele din București sunt bine organizate”, a declarat Părintele Dumitru Ștefănescu, Consilier administrativ bisericesc la Arhiepiscopia Bucureștilor.

„Comisia a recomandat să se întrețină curățenia, iar materialele de construcții să nu mai fie depozitate la întâmplare, ci în spații special amenajate. O problemă comună, întâlnită în majoritatea cimitirelor, este legată de starea căilor de acces, care sunt adesea reparate necorespunzător; s-a recomandat ca cel puțin aleea principală și cele secundare care o intersectează să fie reasfaltate sau rebetonate integral.”

Comisia a mai constatat că, în actualul an comemorativ, unitățile de cult au depus eforturi pentru îngrijirea și sistematizarea cimitirelor.

Analizându-se documentația înaintată și propunerile fiecărei protoierii, după verificarea situației reale de pe teren, s-au acordat 32 premii pentru parohii și trei premii pentru mănăstiri; în total, 35 premii le-au fost acordate unităților de cult din Arhiepiscopia Bucureștilor.

La propunerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și pe baza informațiilor de la protoierii, eparhia a acordat Diploma comemorativă a Anului 2021 cu medalie comemorativă pentru trei instituții și 59 de persoane care au contribuit la înființarea, sistematizarea și înfrumusețarea cimitirelor parohiale, la construirea unor capele, respectiv la construirea sau restaurarea monumentelor închinate eroilor neamului sau unor personalități ale istoriei și culturii naționale.

În total, la prima ediție a concursului eparhial „Cimitirul bine organizat” s-au acordat 105 distincții bisericești.

Pentru a crește gradul de administrare responsabilă a cimitirelor parohiale/mănăstirești din Arhiepiscopia Bucureștilor, a doua ediție a acestui concurs va avea loc peste trei ani, în 2024.

În Arhiepiscopia Bucureștilor sunt 533 de cimitire eparhiale, parohiale și mănăstirești, dintre care 84 în mediul urban, 433 în mediul rural, 15 cimitire la mănăstiri și un cimitir eparhial. Suprafața lor totală este de 4.346.095 de metri pătrați.

Mai multe informații despre concurs și despre cele mai frumoase cimitire din fiecare protoierie a Arhiepiscopiei Bucureștilor găsești aici.

Vezi și:

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene

Categoria: Actualitate ortodoxa

Vizualizari: 327

Id: 75127

Data: Oct 20, 2021

Imagine:

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).