Manastirea Paltin-Petru Voda a primit un fragment din moaștele Sfantului Nichifor Leprosul, facatorul de minuni

Mănăstirea Paltin-Petru Vodă a primit un fragment din moaștele Sfântului Nichifor Leprosul, făcătorul de minuni.

Sfintele moaște au fost dăruite de Părintele Simon de la Schitul Sf. M. Mc. Pantelimon din Grecia, la rugămintea maicii starețe de la Mănăstirea Paltin, stavrofora Justina Bujor.

Părintele Simon a fost ucenic al Părintelui Eumenie Saridakis care l-a cunoscut direct pe Sfântul Nichifor Leprosul.

Cuviosul Nichifor (1890-1964), care a suferit de lepră, a fost canonizat în 2012 de Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice la inițiativa Mitropolitului Amfilohie de Kissamos și Selinon, având ca dată de pomenire ziua de 4 ianuarie.

Sfântul este cunoscut pentru faptul că, după trecerea sa la Domnul, a vindecat mulți bolnavi care s-au atins de moaștele sale sau i-au cerut ajutorul prin rugăciune.

Originar din satul Sirikari din Grecia, Sf. Nichifor Leprosul s-a născut în anul 1890 și a rămas orfan de ambii părinți din fragedă copilărie. La doar 13 ani, se îmbolnăvește de lepră și este nevoit să se retragă în Egipt pentru un timp, în speranța că va scăpa de izolarea definitivă. Unsprezece ani mai târziu, va urma calea izolării la leprozeria din Hios, aflată în grija Sfântului Antim din Hios, unde va fi tuns monah.

Vreme de patru decenii se va lupta cu boala leprei care îi va mutila fără milă trupul, dar îi va sfinți sufletul. Va fi iubit de toți care l-au cunoscut pentru răbdarea și dragostea pe care o revărsa în jurul lui prin cuvântul său mângâietor. În urma descoperirii leacului leprei în anul 1947, leprozeria din Hios va fi închisă, iar Sf. Nichifor va fi mutat la Spitalul Sf. Varvara din Atena.

Orb și țintuit pe patul de suferință, dar cu sufletul plin de lumină, nu va pregeta până la sfârșitul vieții sale să insufle nădejde, deznădăjduiților și mângâiere suferinzilor.

Citește și:

Creta: Patriarhul Ecumenic a sfințit prima biserică în cinstea Cuv. Nichifor Leprosul în prezența a mii de persoane

Articolele urmatoare
Cele mai vizualizate articole din categorie
Calendar
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).